wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

4°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: dobra

Dane z godz. 16:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Zjedz zupę i kubek! Para ze Lwowa otwiera Soup Culture przy Szewskiej. To druga ekozupiarnia we Wrocławiu

Wizytówką sieci Soup Culture są wypiekane kubki do zup - ekologiczny zamiennik jednorazowych naczyń, który można schrupać razem z zakupioną potrawą. W weekend 21 i 22 stycznia Olya i Igor z Ukrainy otwierają ekozupiarnię na rogu Szewskiej i Kotlarskiej we Wrocławiu. To drugi lokal tej sieci w mieście.

Reklama

Do Polski przyjechali w 2021 roku, początkowo pracowali w jednej z restauracji w woj. opolskim. Po 1,5-roku mieszkania w Polsce postanowili założyć tu własny biznes.

– Mamy spore doświadczenie w gastronomii. Igor przez 10 lat pracował na stanowisku kucharza, a ja 7 lat jako kelnerka i managerka restauracji – opowiada Olya. - Pomysł na otwarcie Soup Culture narodził się jeszcze we Lwowie, kiedy spróbowaliśmy pierwszej zupy w jadalnym kubku. Wtedy pomyśleliśmy, że taki fast food tylko ze zdrową żywnością jest strzałem w dziesiątkę - dodaje. - Dopiero po 4 latach rozmyślań, kiedy jako turyści dotarliśmy do Wrocławia, zakochaliśmy się w tym mieście i stwierdziliśmy, że musimy tu otworzyć coś własnego.

We Wrocławiu mieszkają od czterech miesięcy i nie ukrywają, że bardzo im się tu podoba.

- To miasto otwarte na nowe idee i osiągnięcia. Niewiarygodnie piękne, urzekają nas mieszkańcy, mosty, rzeki, architektura i pełna oferta życia kulturalnego - teatry, muzea… - wymieniają Olya i Igor.

Ekozupiarnia na rogu Kotlarskiej i Szewskiej

W najbliższy weekend (21 i 22 stycznia) para otworzy na rogu Kotlarskiej i Szewskiej Soup Culture. To drugi lokal tej sieci we Wrocławiu. Od pięciu lat Soup Culture serwuje zupy w jadalnych kubkach przy ul. Świdnickiej.

W menu nowej ekozupiarni znajdzie się ponad 50 smaków kremowych zup, komponowanych w tygodniowe karty. 

„Menu tradycyjnie wege, pełna konstelacja smaków kremowych zup, spośród których co tydzień wyłonimy 4 i tak w każdy poniedziałek! Zupy zjecie na miejscu, w domu lub w drodze, bo naszą wizytówką jest niezawodny kubek, świeżutko wypiekany w Twojej obecności! Zabierasz go ze sobą, pałaszujesz lunch i nie zostawiasz śmieci! W ofercie też bowle serwowane w chrupiących miseczkach, napoje i co nam podpowie serce! Bez mięsa, chemii i nudy!”
właściciele Soup Culture przy Szewskiej na Facebooku

Soup Culture – pomysł z Ukrainy

Firma Soup Culture powstała w Ukrainie w 2014 roku. Cel był prosty – ograniczenie użycia jednorazowych naczyń z materiałów sztucznych w street foodzie.

- Po stworzeniu własnej technologii jadalnych naczyń, marka rozpoczęła w Polsce zagraniczną ekspansję. To tutaj, z Kijowa Soup Culture przywiózł twórca pieca do jadalnych kubków. Tu stworzył produkcję maszyn, która zaopatruje w piece wszystkie lokale Soup Culture w Polsce i za granicą, wyróżniając przy tym koncept na rynku gastronomicznym – mówi Angelika Szkołuda, współwłaścicielka Soup Culture.

I dodaje, że dzięki ukraińskim korzeniom firmy, najczęściej to właśnie osoby i rodziny przyjeżdżające do Polski zza wschodniej granicy otwierają własne zupiarnie. Tak jest właśnie w przypadku Wrocławia. Sieć działa na zasadach franczyzy. W Polsce lunch w jadalnym kubku zjesz także w Poznaniu i Krakowie.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl