Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Organic Water zamierza stworzyć przy współpracy z Politechniką Wrocławską projekt zmodernizowanej linii produkującej aromatyczną wodę prosto z owoców. Poza oszczędnością wody, taka zmodernizowana linia produkcyjna pozwoliłaby też na spore oszczędności energii, co ma w tym projekcie ogromne znaczenie. Instalacja zaprojektowana przez uczelnię pozwoli zaoszczędzić około 30 proc. energii.
Paradoskalne marnowanie wody i dwa motywy projektu Organic Water
Pomysłodawcy projektu zwrócili uwagę przede wszystkim na problem nawadniania upraw i marnowania wody z owoców.
Paradoksów w tej branży nie brakuje. Na przykład cytrusy, których czas uprawy jest znacznie dłuższy niż chociażby jabłek, do momentu zerwania potrzebują być nawadniane, a najlepiej rosną w regionach, gdzie trudno jest z dostępem do wody.
Wrocławianie z niedowierzaniem odkryli, że tak cenna substancja, niejednokrotnie pozyskiwana z wód głębinowych, które się przecież nie odnawiają, jest marnowana w procesie produkcji koncentratów owocowych i spuszczana przez te firmy do ścieków.
Bo gotowych soków nie wozi się po świecie
W celu ograniczenia kosztów transportu, oraz magazynowania związanych z globalnym eksportem soków owocowych, są one zagęszczane i rozwożony jest koncentrat, a później w docelowym regionie sprzedaży, do koncentratów dodaje się wodę i w taki sposób powstają gotowe do sprzedaży soki.
W trakcie procesu produkcji z koncentratu soku owocowego wydobywa się ok 70% zawartej w nim wody. Woda ta stanowi odpad produkcyjny a producent zmuszony jest ponieść niemały koszt związany z jej utylizacją.
Tylko z jabłek produkuje się rocznie 1,4 mld litrów koncentratu co oznacza, że bezpowrotnie marnowane jest co najmniej 7 mld litrów niezwykłej, jedynej w swoim rodzaju wody.
Woda z owoców, jest tylko w nieznacznej części wprowadzana do wtórnego obiegu, na przykład do mycia owoców. Branża ta, dzięki wrocławskiej inicjatywie ma szansę na zawsze się zmienić.
Woda - raz, oszczędności - dwa
Politechnika Wrocławska zaproponowała rozwiązanie oszczędności. Choć wcale nie było celem uczelni by zmienić branżę przetwórstwa, to po przypadkowym spotkaniu z właścicielami Organic Water, okazało się, że taka współpraca może zrewolucjonizować tę branżę na całym świecie.
Na uczelni prowadzone są obecnie badania nad technologiami zrównoważonego rozwoju, które ograniczają energochłonność i zamykają obieg wody w przemyśle. Zaproponowane przez Dr hab. inż. Demis Pandelidis, prof. uczelni z Wydziału Mechaniczno-Energetycznego rozwiązanie, znacznie wpływa na ograniczenie zużycia energii podczas produkcji zagęszczonego soku.
Komisja Europejska uznała projekt i przeszedł on do kolejnej fazy. Zmieni produkcję na świecie?
Organic Water wraz z Politechniką Wrocławską stworzą szczegółowy biznes plan, w którym przedstawią dokładną formę zasad dystrybucji licencji oraz szczegółową zasadę działania zmodernizowanej linii produkcyjnej i sposób w jaki dzięki niej ograniczy się zużycie energii.
Dofinansowanie z Unii Europejskiej pozwoli zbudować linię produkcyjną, której procesy opierać się będą na założeniach Politechniki Wrocławskiej. Powstanie woda smakowa. To pomoże udowodnić, jak ta technologia będzie działać w dużej skali.
Taki moduł można będzie podłączyć do dowolnej linii produkcyjnej na świecie zapewniając korzyści środowisku, producentom koncentratów, oraz konsumentom wody. Woda na linii produkcyjnej będzie dodatkowo mineralizowana minerałami pochodzącymi z Północnego Atlantyku.
Jako pierwsza na rynku pojawić miałaby się woda Organic Water z bio certyfikatem, czyli woda z certyfikowanych upraw owoców. Natomiast woda bez certyfikatu nazywałaby się Fruit Water. Wydobycie wody z owoców na początek planowane jest z czterech gatunków owoców: truskawki, czarnej porzeczki, wiśni i jabłek. A warto przy tym wspomnieć, że Polska jest jednym z największych producentów jabłek.
Kiedy produkt trafi do sprzedaży?
Projekt musi być najpierw pozytywnie oceniony przez Komisję Europejską. Wtedy spółka będzie mogła otrzymać grant w wysokości 2,5 mln EUR, oraz 17 mln EUR finansowania kapitałowego na sfinansowanie pełnoskalowej linii do produkcji koncentratu soku owocowego i wody z owoców typu „ZERO WASTE”.
Jeśli projekt w tej fazie się sprawdzi, moduły do produkcji koncentratu owocowego i wody będą sprzedawane innym firmom, które na odpowiedniej licencji Organic Water, będą mogły na miejscu tworzyć wodę z owoców i ją sprzedawać. Dzięki zmodernizowanej linii produkcyjnej zaoszczędzą też energię elektryczną.
Produkt trafi w pierwszej kolejności do sieci dobrych hoteli i kawiarni oraz restauracji, głównie poza Polską. W kolejnym kroku produkt pojawi się na rynku detalicznym w opakowaniu.