wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

16°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 06:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Piekarnie rzemieślnicze we Wrocławiu. Gdzie kupić dobry chleb we Wrocławiu?
Kliknij, aby zobaczyć galerię
Na zdjęciu pracowniczka Piekarni Złoto Nadodrza oraz wypieki tej piekarni. Sprawdź piekarnie rzemieślnicze we Wrocławiu. Magdalena Pasiewicz
Na zdjęciu pracowniczka Piekarni Złoto Nadodrza oraz wypieki tej piekarni. Sprawdź piekarnie rzemieślnicze we Wrocławiu.

Zdaniem klientów najlepszy chleb to taki, który został wypieczony przez prawdziwego piekarza z naturalnych składników, bez polepszaczy ani spulchniaczy. Gdzie we Wrocławiu można znaleźć rzemieślnicze piekarnie z dobrym chlebem? Gdzie kupić dobry chleb we Wrocławiu? Sprawdźcie adresy piekarni rzemieślniczych!

Reklama

Piekarnie rzemieślnicze we Wrocławiu

Pieczywo to jeden z podstawowych składników naszej codziennej diety. Prawdziwe pieczywo wypiekane jest tylko z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami, czasami ma drożdże, albo dodatki smakowe, jak na przykład żurawinę, czy ziarna zbóż.  Jak sami piekarze podkreślają, wszystko się zmienia i w piekarstwie jest podobnie. Zmieniają się technologie produkcji. Dostępne są gotowe mieszanki do wypieku chleba, które same rosną i po upływie odpowiedniego czasu trzeba je tylko wstawić do pieca. 

Prawdziwi mistrzowie sztuki piekarskiej wiedzą jednak, że dobry chleb piecze się inaczej. Ważny jest rodzaj mąki, zakwas, wyrobienie ciasta i jego obserwacja. Tego procesu nie należy przyspieszać, jeśli chcemy mieć chleb o najlepszym smaku. Mało tego, coraz większą popularnością wśród rzemieślniczych piekarni cieszy się proces odroczonego garowania. 

Piekarnia Dobry Chleb

Piekarnia znajduje się przy Jedności Narodowej 88. Działa od 1967 r., ale wcześniej mieściła się przy ul. Kamieńskiego. Działalność pozostała rodzinnym interesem, o czym przeczytać można na pamiątkowej tablicy znajdującej się w środku. Dodatkową atrakcją jest wystawiona w piekarni maszyna do dzielenia bułek pochodząca jeszcze z czasów Breslau. W piekarni Dobry Chleb kupicie tradycyjnie wypiekany chleb na zakwasie, bułki z różnymi ziarnami oraz drożdżowe, nadziewane słodkościami i wytrawne. 

Piekarnia Złoto Nadodrza

Piekarnia Złoto Nadodrza mieści się przy ul. Henryka Pobożnego 20. W swojej ofercie mają różne rodzaje chlebów wypiekanych na zakwasie z różnymi dodatkami. Krótka pogawędka z klientami i już wiadomo, że chleb z żurawiną jest tu przepyszny, a na chleb poligonowy trzeba czekać tydzień, bo jest tylko w czwartki i szybko schodzi. Zachwalana jest jego delikatność. To chleb pszenno-żytni z dodatkiem płatków ziemniaczanych.

Piekarnia na Bema 

Piekarnia znajduje się na pl. Bema 4. Znana jest z długich kolejek wystających każdego dnia przed wejściem. Tutaj również króluje pieczywo naturalnie wypiekane, według tradycyjnych receptur. Klienci biorą nawet po trzy bochenki, żeby nie jeździć codziennie. Chleb kupiony na zapas, mrożą. Tutaj koneserzy mocno wypieczonej skórki będą zachwyceni, codziennie na półkach znajdą chleb rycerski.

Chleboteka 

Chleboteka to nowoczesna piekarnia w centrum Wrocławia, mają już kilka punktów sprzedaży, znajdziecie ją na ulicy Ruskiej 64, Tęczowej 57, Zwycięskiej 20a, Wita Stwosza 39, Pięknej 21, Wrocławskiej 22 oraz Awicenny 53. W porównaniu z pozostałymi, Chleboteka jest piekarnią dość młodą, ale wypieki tworzą tu według tradycyjnych receptur ze szczyptą fantazji. 

Sklep Stu Mostów

To propozycja od Browaru Stu Mostów, znanego we Wrocławiu rzemieślniczego browaru. Zarówno hala produkcyjna browaru wraz z pubem, jak i sklep znajdują się przy ul. Jana Długosza 2. Sklep jest równocześnie piekarnią, w której tworzone są wypieki na zakwasie. 

Piekarnia rzemieślnicza #CHLEB

Piekarnia znajduje się na wrocławskich Maślicach przy ul. Suwalskiej 12A. Znajdziecie tam wiele rzemieślniczych wypieków.

Piekarnia Plon 

Piekarnia Plon mieści się na wrocławskiej Klecinie przy ulicy Buraczanej 2e. Oferuje duży wybór wyrobów rzemieślniczych.

Pochlebna

Dobre oceny od klientów zbiera także pieczywo z Pochlebnej. To także piekarnia nowoczesna, ale deklarują wypieki według naturalnych receptur. Znajdziecie ją przy ul. św. Antoniego 15.

Piekarnia Mińska 38

Piekarnia Mińska 38 znajduje się na wrocławskim Muchoborze Wielkim. To jednocześnie piekarnia i restauracja. 

Dobrej jakości produkty i pasja

Wymienione piekarnie są docenione są przez klientów za jakość wypieku, dostępność, ale też kreatywność. Niektóre cieszą się uznaniem z bardzo zwyczajnego powodu - mają bowiem w swojej ofercie chleb dobrze wypieczony, który zajmuje osobną półkę w sklepie.

Rzemieślnicze piekarstwo w dzisiejszych czasach przeżywa swój rozkwit. Powstaje coraz więcej małych rzemieślniczych piekarni, w których pracują ludzie z pasją. Dzisiejsza technologia wyrobu pieczywa zmieniła się bardzo na korzyść. Obecny postęp pozwolił w znacznym stopniu zmienić walory smakowe pieczywa. Poprzez zmianę technologii odchodzi się od dodawania drożdży do chleba. Dzisiejsze piekarnie rzemieślnicze produkują chleb wyłącznie na zakwasach w odroczonym garowaniu. Taki proces pozwala na dłuższe przechowywanie pieczywa w domu oraz dłużej zachowaną świeżość. 
Paweł Kozłowski Piekarnia Mińska 38

Pozostałe wyroby zarówno piekarnicze, jak i cukiernicze można w 100 procentach wyprodukować bez użycia polepszaczy - stwierdza Kozłowski. Stosowanie dobrej jakości produktów jak jaja, masło, mąka itp., pozwala na uzyskanie świetnej jakości produktu. W dzisiejszych czasach nie jest łatwo tworzyć rzemieślnicze piekarnie - dodaje.

O tym, jak ważna jest pasja do tego zawodu i z jakimi problemami muszą się mierzyć piekarze, rozmawialiśmy również z Andrzejem Sekuną, właścicielem znanej piekarni przy ul. Jagiellończyka, jednej z najstarszych we Wrocławiu, która niestety została zamknięta po 45 latach działalności. 

Niestety jesteśmy zmuszeni zamknąć naszą piekarnię. Nie zarabiamy na siebie. Koszty działalności ogromnie wzrosły, przewyższając dochody. Wszystko wskazuje na to, że przynajmniej przez najbliższe pół roku lepiej nie będzie. Nie chcemy się zadłużać, bo nie ma perspektywy na dalszą działalność. Chleb jest coraz droższy, a klienci szukają jak najtańszych produktów, bo sami nie mają pieniędzy. Mam 66 lat, od 1,5 roku jestem już na emeryturze. Syn nie jest fachowcem, więc raczej nie przejmie po mnie piekarni. Bardzo mi przykro, bo to 45 lat życia. Szkoda.
Andrzej Sekuna, właściciel piekarni przy Jagiellończyka

Jakie są Wasze ulubione piekarnie we Wrocławiu?

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl