Rozpoczynająca się 7 lipca pierwsza edycja festiwalu Delicje Regionów będzie trwała do 9 lipca.
Wrocław dołącza do międzynarodowej sieci Delice
Wydarzenie jest organizowane w ramach międzynarodowej Sieci DELICE, zrzeszającej 31 miast z 5 kontynentów, m.in: Lizbonę, Bordeaux, Barcelonę, Brukselę, Madryt, Lipsk, Rygę, Montreal, Chicago czy Buenos Aires. W ubiegłym roku Wrocław został do niej przyjęty jako pierwsze miasto w Polsce.
Sieć Delice to również wymiana wiedzy i wspólne projekty międzynarodowe dla miast i branży gastronomicznej. Zostaliśmy do niej zaproszeni, ponieważ jakość kuchni wrocławskiej jest coraz szerzej znana i doceniana - znaleźliśmy się w gronie miast budujących marki gastronomiczneMałgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego
Warto podkreślić, że miasta w ramach Delice promują innowacje i skracanie drogi „od pola do stołu” oraz postawę „less waste”.
Delicje Regionów to zupełnie nowy pomysł na zachęcenie mieszkańców Wrocławia oraz turystów do odkrywania nowych smaków. Delicjami żyć będzie całe miasto, ale festiwal skupi też uwagę całej Polski, a nawet wykroczymy nim poza krajowe ramy kulinarne, aby dzielić się doświadczeniami i czerpać inspiracje z międzynarodowych trendów gastronomicznych.Małgorzata Schauer-Tyc, organizatorka festiwalu z firmy Artis
Zaplanowano moc atrakcji
W programie trzydniowej imprezy są m.in. warsztaty kulinarne z kucharzami z wrocławskich restauracji, pokazy filmów o tematyce restauracyjno-gastronomicznej i oczywiście degustacja tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Sprzedawane będą również produkty regionalne z Dolnego Śląska.
Na Delicjach Regionów spotkamy Julkę Cymbaluk i Kubę Tomaszczyka z Masterchefa Junior, a także blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana (Gotuj z Gruzinem) i Bartosza Snecza Dębskiego (Snecz Gotuje), Wojciecha Harapkiewicza i Łukasza Majchrowskiego. Przygotują oni pokazy gotowania.
Jak podkreślają organizatorzy, ważnym aspektem festiwalu będzie promowanie idei niemarnowania żywności i opakowań. Podobnie, jak np. w przypadku Jarmarku Bożonarodzeniowego czy innych miejskich imprez, pojawią się na naczynia wielorazowego użytku. Nie będzie „foliówek”, a w zamian pojawią się torby papierowe lub biodegradowalne. Zaplanowane zostały również warsztaty less waste.
Wręczenie nagród w konkursie Delicje 2023
Podczas festiwalu, 8 lipca (sobota) odbędzie się także wręczenie nagród w konkursie Delicje 2023 za najlepsze produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi.
Wśród nagrodzonych frykasów są m.in. tort chlebowy z pstrągiem, twarożek himalajski, ravioli z serem łomnickim, bobem, miodem i konfitowanym czosnkiem, pierożki filipińskie z wieprzowiną, krewetkami i ostrym sosem oraz jogurt owczy.
– Ocenialiśmy zarówno produkty i potrawy pochodzące z Dolnego Śląska, jak i spoza tego regionu. Produkty były bardzo wysokiej jakości, więc przed kapitułą stało wiele wyzwań w wyłonieniu laureatów – podkreśla przewodnicząca kapituły prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego.
(Lista nagrodzonych oraz skład kapituły w załączniku)