Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Kiedy jest Dzień czekolady 2024?
Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. W kalendarzu można znaleźć także Światowy Dzień Czekolady, który wypada 7 lipca.
Czekolada od lat jest jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków. Mało kto wie jednak skąd się wzięła. Okazuje się, że jej początki sięgają czasów starożytności. Odnaleziono ją około 4000 lat temu w Meksyku, gdzie odkryto krzewy kakaowca z których produkuje się czekoladę. Dopiero w pierwszej połowie XVI wieku pojawiła się w Europie. Najpierw trafiła do Hiszpanii, później za sprawą króla Ludwika XIII czekolada stała się znana we Francji, a następnie pojawiła się w Wielkiej Brytanii.
Właściwości czekolady
Czekolada składa się z ziaren kakaowca, cukru oraz tłuszczu kakaowego. Obecnie ze względu na szeroki wybór zawiera dodatkowe składniki. Choć jest bardzo kalorycznym przysmakiem to ma także wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera witaminy z grupy A, B i E, błonnik, kwasy omega-6, miedź, żelazo, magnez, potas, cynk, niacynę, antyoksydanty, węglowodany, biało, mangan, flawonoidy, teobrominy.
Ile jest rodzajów czekolady?
Obecnie w sklepach można kupić czekoladę z różnymi dodatkami, takimi jak jak orzechy, nadzienie czy bakaliami. Okazuje się, że zgodnie z obowiązującym prawem za czekoladę uznaje się produkt powstały z wyrobów kakaowych oraz cukru, który zawiera co najmniej 35% suchej masy kakaowej, (która zawiera minimum 18% tłuszczu kakaowego i co najmniej 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej).
Dlatego też zgodnie z tą definicją wyróżniamy cztery rodzaje czekolady:
- gorzka
- mleczna
- biała
- różowa
Która czekolada jest zdrowa?
Zdecydowanie najzdrowsza jest gorzka czekolada, która jest najbogatsza w kakao, czyli jej główny składnik. Najlepiej wybierać taką, która zawiera m.in. 60-70% kakao. Pozostałe, choć cieszą się dużą popularnością ze względu na słodki smak to mają znikomą ilość kakao. Gorzka czekolada ma także inną przewagę nad pozostałymi, zmniejsza apetyt i powoduje uczucie sytości.
Kto nie powinien jeść czekolady?
Choć gorzka czekolada zawiera wiele wartości odżywczych to nie wszyscy mogą ją jeść. Dotyczy to zwłaszcza osób zmagających się z otyłością oraz uczulonych na zawarty w niej składnik. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z kamicą nerkową, ponieważ w czekoladzie znajduje się wiele szczawianów a zawarty w niej cukier prowadzi do zwiększonego stężenia kwasu moczowego. Czekolada niekorzystnie wpływa także na naszą cerę i może wywoływać trądzik, dlatego powinny jej unikać osoby, które mają problemy z cerą. Nie zaleca się także spożywania dużej ilości czekolady osobom cierpiącym na refluks żołądka.
Kiedy jest Dzień Kakao?
Światowy Dzień Kakao czyli głównego składnika czekolady jest obchodzony 1 października. Prócz swego charakterystycznego smaku produkt wykazuje także wiele wartości odżywczych. W jaki sposób powstaje i gdzie zostało wynalezione? Kakao uzyskuje się z nasion owoców kakaowca. Obecnie kakaowiec jest uprawiany zarówno w Azji, Afryce jak i Ameryce Południowej.
Kakao zawiera wiele wartości odżywczych, jest źródłem witamin A, B, E oraz związków mineralnych, zwłaszcza potasu, żelaza, magnezu, wapnia, cynku i fosforu. Dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu może być spożywany również przez osoby z insulinoodpornością i chorującę na cukrzycę. Kakao wykazuje także pozytywny wpływ na układ nerwowy, pracę mięśnia sercowego a także poprawę nastroju.