Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Kiedy jest Dzień czekolady 2025?
Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. W kalendarzu można znaleźć także Światowy Dzień Czekolady, który wypada 7 lipca.
Czekolada od lat jest jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków. Mało kto jednak wie, skąd się ona wzięła. Okazuje się, że jej początki sięgają czasów starożytności. Odnaleziono ją około 4000 lat temu w Meksyku, gdzie odkryto krzewy kakaowca z których produkuje się czekoladę. Dopiero w pierwszej połowie XVI wieku pojawiła się w Europie. Najpierw trafiła do Hiszpanii, później za sprawą króla Ludwika XIII czekolada stała się znana we Francji, a następnie pojawiła się w Wielkiej Brytanii.
Właściwości czekolady
Czekolada składa się z ziaren kakaowca, cukru oraz tłuszczu kakaowego. Choć jest bardzo kalorycznym przysmakiem, ma także wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera witaminy z grupy A, B i E, błonnik, kwasy omega-6, miedź, żelazo, magnez, potas, cynk, niacynę, antyoksydanty, węglowodany, białko, mangan, flawonoidy, teobrominy.
Ile jest rodzajów czekolady?
Obecnie w sklepach można kupić czekoladę z różnymi dodatkami, takimi jak orzechy, bakalie oraz z nadzieniem. Okazuje się, że zgodnie z obowiązującym prawem, za czekoladę uznaje się jednak produkt powstały z wyrobów kakaowych oraz cukru, który zawiera co najmniej 35% suchej masy kakaowej (minimum 18% tłuszczu kakaowego i co najmniej 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej).
Zgodnie z tą definicją wyróżniamy cztery rodzaje czekolady:
- gorzka
- mleczna
- biała
- różowa
Która czekolada jest zdrowa?
Zdecydowanie najzdrowsza jest gorzka czekolada, która jest najbogatsza w kakao, czyli jej główny składnik. Najlepiej wybierać taką, która zawiera m.in. 60-70% kakao. Pozostałe, choć cieszą się dużą popularnością ze względu na słodki smak, mają znikomą ilość kakao. Gorzka czekolada ma także inną przewagę nad pozostałymi: zmniejsza apetyt i powoduje uczucie sytości.
Kto nie powinien jeść czekolady?
Choć gorzka czekolada zawiera wiele wartości odżywczych, nie wszyscy mogą ją jeść. Dotyczy to zwłaszcza osób zmagających się z otyłością oraz uczulonych na zawarty w niej składnik. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z kamicą nerkową, ponieważ w czekoladzie znajduje się wiele szczawianów, a zawarty w niej cukier prowadzi do zwiększonego stężenia kwasu moczowego. Nie zaleca się także spożywania dużej ilości czekolady osobom cierpiącym na refluks żołądka.
Kiedy jest Dzień Kakao?
Światowy Dzień Kakao, czyli głównego składnika czekolady jest obchodzony 1 października. Oprócz swojego charakterystycznego smaku, produkt wykazuje także wiele wartości odżywczych. W jaki sposób powstaje i gdzie zostało wynalezione? Kakao uzyskuje się z nasion owoców kakaowca, który obecnie jest uprawiany zarówno w Azji, Afryce jak i Ameryce Południowej.
Kakao zawiera wiele wartości odżywczych, jest źródłem witamin A, B, E oraz związków mineralnych, zwłaszcza potasu, żelaza, magnezu, wapnia, cynku i fosforu. Dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu może być spożywany również przez osoby z insulinoodpornością i chorujące na cukrzycę. Wykazuje także pozytywny wpływ na układ nerwowy, pracę mięśnia sercowego oraz poprawę nastroju.