Nasz narodowy owoc – jabłko – przez długie lata nie miał na polskim owocowym rynku prawie żadnych konkurentów. Swojskie papierówki i malinówki biły na głowę egzotycznych przybyszów z krainy cytrusów – których jedliśmy jak na lekarstwo i najczęściej od święta. Dzisiaj sytuacja jakby trochę się odwróciła – jabłka wybieramy w marketach i na straganach często w myśl powiedzenia: „z braku laku” albo dlatego, że jedynie na taką ekstrawagancję pozwala nam w tej chwili portfel, a sięgamy po takie frykasy, jak granaty i awokado. I bardzo dobrze robimy! Granat eksploduje bowiem szczególnymi właściwościami leczniczymi i zdrowotnymi, a do tego niezwykłym smakiem! Awokado zaś to owoc… alfabetu – tyle w nim niezbędnych nam witamin, od A poczynając. Smakuje specyficznie, ale cała sztuka w tym, aby dobrze skomponować go z potrawą i doprawić.
Granat – leczy i upiększaJego ojczyzną są rejony Morza Śródziemnego i Azja Zachodnia a wyrasta na drzewach zwanych granatowcami. Najlepsze są te owoce, które mają lśniąca i gładką czerwoną skórkę. Wewnątrz znajduje się galaretowaty miąższ, skrywający mnóstwo soczystych, smakowitych ziaren, które po rozgryzieniu charakterystycznie „wybuchają” w ustach. Można się do nich dostać bez żadnego problemu – wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Można je też wycisnąć – delikatnie zgniatając owoc palcami i od razu zjadać razem z miąższem.
Właściwości lecznicze granatu zostały dokładnie zbadane i potwierdzone. Wykryto w nim polifenole przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz fitohormony, witaminy C, A i E, P i PP oraz z grupy B, beta-karoten, a także takie związki mineralne, jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Co to oznacza? Ano to, że wprowadzając ten owoc do swojego jadłospisu, chronimy serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawiamy sobie samopoczucie, odmładzamy, dodajemy sił witalnych, łagodzimy stany zapalne – szczególnie dotkliwe w artretyzmie. Dowiedziono również ochronne działanie tego, co granat „nosi” w sobie, na płód i powstrzymanie rozwoju zmian nowotworowych, płuc, jelit, skóry, piersi, a także choroby Alzheimera.
Systematyczne picie soku z tego owocu albo używanie syropu, czyli grenadyny, jest zalecane przy astmie, problemach z trawieniem oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, a nadto jest on doskonałym napojem orzeźwiającym. Coraz więcej kobiet, które chcą uniknąć skutków ubocznych terapii hormonalnej, sięga po ten sok. Również mężczyznom wychodzi on na zdrowie – obecny w ich diecie przeciwdziała w pewnym stopniu impotencji. Obu płciom przyda się nadto na stres w pracy – ma bowiem zbawienny wpływ na psychikę.
Granatowi zawdzięczamy także piękny wygląd naszej skóry i ciała. To, co ma w sobie, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, regeneruje i przyspiesza gojenie podrażnień. Ma duży wpływ na wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry oraz na jej nawilżenie. Działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory; wspomagając gojenie trądzikowych stanów zapalnych; poprawia ukrwienie i koloryt skóry.
Awokado – zielone centrum zdrowiaPochodzi z Ameryki Południowej i rośnie na drzewie zwanym smaczliwką. Ma wielkość średniej gruszki, ale jego zewnętrzna zielona skórka jest niejadalna. Wszystko, co najlepsze w sensie odżywczym, kryje się w tłustym, miękkim miąższu, z którego trzeba wyłuskać pokaźnych rozmiarów pestkę. Wiele osób pilnujących diety nie chce go jeść, ponieważ jeden owoc to aż 322 kcal, ale – paradoksalnie – właśnie awokado przyczynia się do szybkiego spalania tłuszczu w naszym organizmie.
Nazywane owocem alfabetu, zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, D, E, K i z grupy B6. Ponadto szereg innych składników, potrzebnych do prawidłowego rozwoju – ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i pantotenowy, karoteny i białko. Jeden kawałek kryje w sobie aż 975 g potasu!Nie ma cukru, a więc jest doskonałe dla cukrzyków. Z jego dobrodziejstw powinni skorzystać cierpiący na anemię, nadciśnienie czy choroby przewodu pokarmowego. Świetnie wpływa na wzrok – jest bowiem bogate w luteinę oraz zeaksantynę – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu. Przeciwdziała zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej.Awokado pomaga też w utrzymaniu stawów w odpowiednim stanie, pozwalając uniknąć wielu zwyrodnień i problemów związanych z ruchem. Chroni organizm przed nowotworami, zmniejsza oznaki starzenia.Kwas foliowy w tym owocu to broń przed chorobami serca oraz cenne wsparcie dla kobiet w ciąży. Witamina E także odpowiada za zdrowe serce, ale i pomaga spalać nadmiar tłuszczu, a wespół z witaminą C oraz manganem pozwala organizmowi prawidłowo się rozwijać.
Niektórzy uważają awokado za mdły owoc, ale dobrze doprawione naprawdę świetnie smakuje, np. po skropieniu cytryną albo połączone z rozdrobnionym czosnkiem i solą. Można z niego przyrządzać masło i pasty. Dobrze komponuje się również w sałatkach. Utarte awokado może zastąpić np. majonez – w konsystencji jest stosunkowe podobne, ale zawiera mniej tłuszczów oraz więcej białka i błonnika.Kupując awokado, wybieraj te, które mają miękką skórkę. Twardy owoc (a takich jest większość w naszych sklepach) można wziąć „na przeczekanie” – zawinąć w gazetę i odstawić na dwa dni w ciepłe miejsce, by dojrzał. MaWi