wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

5°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 21:50

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Przydatne informacje
  4. Moda, uroda, zakupy, hobby
  5. Grill dla jaroszy. Co wrzucić na ruszt? Zobacz nasze przepisy

Jarskie grillowanie ma wiele zalet: nie trzeba wcześniej godzinami marynować składników, potrawy są gotowe szybciej i, co ważne, są dużo lżejsze dla żołądka. Grillować można warzywa, owoce, pieczywo, tofu – co dusza zapragnie, a wyobraźnia zaakceptuje.

Reklama

Lista produktów nadających się do grillowania przez i dla jaroszy (wegetarian) jest bowiem baaardzo długa. Jedyna rzeczą, w jaką warto się tylko zaopatrzyć, żeby „niemięso” dobrze się na grillu udało, są aluminiowe tacki, które uchronią delikatne produkty przed spaleniem lub wylądowaniem w palenisku. 

Błonnik i węglowodany na gorąco

Wbrew pozorom, nie tylko rozmaite warzywa możesz „ugrillować”. Poza nimi amatorów mają również: pieczywo, owoce, sery, a także wyroby sojowe (najpierw trzeba się jednak upewnić, czy sojowe burgery albo steki nadają się do obróbki termicznej nad paleniskiem).

Co do warzyw – do grillowania najlepsze są wyłącznie świeże, o jędrnej skórce. Bardzo popularna – i smaczna – jest np. nadziewana papryka oraz grillowane ziemniaki. 

Paprykę możesz nafaszerować kawałkami serów (żółtych albo pleśniowych) lub podsmażonymi wcześniej i doprawionymi wg uznania pieczarkami. Posmarowaną oliwą paprykę grilluje na aluminiowej tacce kilka minut, aż skórka ściemnieje. Od czasu do czasu odwracaj paprykę, aby równomiernie się zgrillowała.

Grillowane ziemniaki faszerowane masłem ziołowym wymagają trochę więcej pracy. Należy je wymyć i obrać. Następnie podgotować w osolonej wodzie, tak aby nieco zmiękły. W tym czasie miękkie masło wymieszaj z posiekaną zieleniną, np. bazylią, natką pietruszki lub koperkiem. Ziemniaki odcedź i każdy natnij na krzyż. Nacięcia obficie wypełnij ziołowym masłem. Każdy ziemniak osobno owiń folią aluminiową i połóż na grill. Ziemniaki powinny być gotowe po 30 minutach, ale można je trzymać nieco dłużej. Warto je w tym czasie kilka razy obracać. 

Owoce udają się na grillu zwłaszcza w formie szaszłyków – do ich przygotowania świetne są jabłka, ananasy, gruszki, banany, mango. Ich zaletą jest nie tylko to, że po 3-4 minutach grillowania są gotowe, ale też, że  smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Na grillu świetnie wychodzą też banany. Umyte owoce w skórce natnij wzdłuż, a w miąższ włóż 2–3 kostki gorzkiej czekolady. Banany, każdy osobno, owiń filią aluminiową i połóż na grill. Wystarczy 10–15 minut, aby powstał cudownie słodki deser.

A jabłka? O, grillowane jabłka są przepyszne! Z umytych owoców usuń gniazda nasienne i nafaszeruj dowolną marmoladą (ale nie dżemem), wyparzonymi rodzynkami albo mieszanką posiekanych orzechów, masła, cynamonu i cukru. Jabłka, każde osobno, owiń folią aluminiową i grilluj ok. 30 minut. Warto na nie poczekać!

Jarskie grillowanie na szybko

Jeśli grill jest spontaniczny i nie ma już czasu na większe przygotowania, na ruszt można wrzucić to, co wpadnie w oko w warzywniaku. Z oliwą i przyprawami wszystko będzie pyszne.

Miks grzybowo-warzywny

Zaopatrz się w: różnokolorowe papryki, pieczarki, pomidorki koktajlowe, boczniaki, ziemniaki, cebulę, czosnek, olej i przyprawy wedle uznania.

Po oczyszczeniu pokrój grzyby i warzywa, ale nie bardzo drobno (np. ziemniaki w grubsze talarki). Czosnek rozetrzyj z olejem i przyprawami i zalej mieszankę warzywną. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed grillowaniem odsącz, wrzuć na aluminiową tackę i trzymaj na ruszcie ok. 10 minut.

Szaszłyki z tofu

Przygotuj: ok. 400 g tofu, cukinię, 3 różne papryki, 2 czerwone cebule, kilkanaście marynowanych pieczarek lub innych grzybków. Do marynaty potrzebujesz: 2 łyżki oleju (dobrze smakuje sezamowy), sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, suszony rozmaryn, tymianek.

Z podanych składników zrób marynatę i zalej nią pokrojone w kostkę tofu. Odstaw na pół godziny. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w plastry, cebule w ćwiartki. Na patyczki nadziewaj po kolei tofu, warzywa i grzyby. Posmaruj szaszłyki resztą marynaty. Grilluj po obu stronach ok. 6 minut.

Serek na ciepło

Składniki: ok. 400 g sera halloumi (biały, półtwardy ser z mleka owczego, doskonały do smażenia i grillowania), 2 papryki czerwone, 2 papryki podłużne żółte, świeży rozmaryn, mięta lub oregano, oliwa, sól, pieprz.

Posiekane świeże zioła wymieszaj z oliwą. Ser pokrój w grubsze plastry, ponadziewaj na szpikulce i posmaruj dokładnie marynatą z ziół. Odstaw na co najmniej 20 minut. W tym czasie pokrój paprykę wzdłuż na cząstki i oczyść z nasion. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj resztą oliwy i ciasno ponabijaj. Będą gotowe po 5 minutach grillowania. 

Grill na co dzień czy od święta

Niezależnie od tego, co chcesz grillować, pamiętaj, że nie jest to najzdrowsza forma obróbki żywności. Ale od czasu do czasu można sobie pofolgować, pamiętaj tylko o kilku ważnych zasadach.

  • Nie grilluj nad otwartym ogniem, używaj aluminiowych tacek albo owijaj produkty w aluminiową folię. Takie zabezpieczenie ograniczy kontakt z dymem, w którym jest wiele szkodliwych dla zdrowia substancji.
  • Nie układaj składników do grillowania na brudnych rusztach. Stary tłuszcz i resztki pokarmów są źródłem wielu szkodliwych związków.
  • Do grillowania używaj tylko przeznaczonego do tego węgla drzewnego, więc nie podkładaj żadnego papieru, igliwia czy szyszek.
  • Jeśli się zagapisz i na ruszcie zastaniesz spaleniznę, nie jedz takich potraw. Odrapanie zwęglonych części niewiele pomoże. Spalonymi warzywami nie karm również zwierząt.

I pamiętaj, że grill to nie tylko potrawy z rusztu. Orzeźwiające będą różnego rodzaju surówki, np. mieszanka sałat z sosem winegret lub pokrojone owoce.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl