Wprowadzenie nowej oferty zbilansowanych posiłków wegetariańskich to kolejny element działań w kierunku promocji zdrowej żywności we wrocławskich szkołach i przedszkolach oraz wyjście naprzeciw oczekiwaniom rodziców. Będzie to dodatkowa opcja, z której rodzice będą mogli skorzystać (lub nie).
Opcje wege we wrocławskich przedszkolach - na początek, w jedenastu
Na początku oferta pojawi się w 11. wrocławskich placówkach, które zgłosiły taką chęć. Wśród nich:
- Przedszkole nr 17, ul. Okulickiego 2a
- Przedszkole nr 21, wyb. Korzeniowskiego 10
- Przedszkole nr 26, al. Śląska 1
- Przedszkole nr 56, ul. Wałbrzyska 16
- Przedszkole nr 89, ul. Oporowska 1
- Przedszkole nr 91, ul. Zaporoska 52a
- Przedszkole nr 104, ul. Niedźwiedzia 26
- Przedszkole nr 121, ul. Tramwajowa 34
- Przedszkole nr 148, ul. Rogowska 18a
- Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 13, pl. Muzealny 13a
- Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 21, ul. Kłodzka 40
We wrześniu br. planowane jest rozszerzenie oferty o kolejne placówki.
– Jesteśmy entuzjastycznie nastawieni na to, żeby do diety dzieci wprowadzać opcje bezmięsne. Cieszymy się, że ten program został przyjęty z taką radością – dodaje wiceprezydent.
Wegetariańskie jadłospisy nadzorować będzie Grażyna Karczewska, dietetyczka z Kuźni Zdrowych Nawyków. Będzie także udzielała konsultacji oraz weryfikowała przygotowane przez placówki jadłospisy.
Podczas spotkania inaugurującego (15 stycznia) w Przedszkolu nr 56 „Niezapominajka” można było spróbować przykładowych wegetariańskich dań. Dostępne były także przepisy na ich przygotowanie.
Galeria zdjęć
Wśród propozycji m.in. kotlet kalafiorowy z suszonymi pomidorami, kotlet z buraka z kiełkami, pasztet z selera z żurawiną i słonecznikiem, rogaliki ze szpinakiem czy deser mango z nasionami chia i musem malinowym.
Pysznie i zdrowo!
Dzieci coraz chętniej sięgają po owoce i warzywa. Przedszkolaków z „Niezapominajki” – Pawła, Leny i Blanki z grupy Zajączków rodzice wcale nie muszą namawiać do ich jedzenia. Sami chętnie je wybierają, bo wiedzą, że są zdrowe. Mają też swoje ulubione.
– Lubię jeść warzywa, bo dzięki nim prawie nigdy nie choruję. Moimi ulubionymi są brokuły, marchewki i kalafiory – mówi nam Blanka, której tata jest wegetarianinem.
W naszym przedszkolu już jakiś czas temu wprowadziliśmy dania bez mięsa, ponieważ mamy trójkę dzieci, które preferują kuchnię wegetariańską. Zawsze staramy się, aby menu było urozmaicone, bogate, estetyczne i smaczne. Myślę, że z propozycji przepisów, które się dzisiaj pojawiły na stole, na pewno będziemy korzystać. Zwłaszcza, że powstanie u nas zbiór takich przepisów - wygodnych do korzystania na co dzień.Katarzyna Głowik-Jamróz, dyrektor Przedszkola nr 56 we Wrocławiu
Jak przygotować wegetariańskie posiłki w sposób atrakcyjny, aby dzieci w wieku przedszkolnym chciały je spróbować?
– To jest zadanie edukacyjne, głównie nauczycieli, którzy mają w sposób przemyślany, zabawowy również, zachęcać dzieci do zjadania różnych potraw. Nam sprawdza się najczęściej taka sposobność, że dzieci jedzą to, co jedzą w domu - przekonuje Katarzyna Głowik-Jamróz. – I to jest wyzwanie dla nauczycieli, żeby dzieci zachęcać do próbowania nowych smaków, żeby się tego nie bały. Zakładamy ogródki warzywne, siejemy własne zioła w salach – po to, żeby dzieci miały poczucie sprawczości przy okazji degustacji późniejszych posiłków.