Co robią studenci w pracowni technologii gastronomii na UPWr? Gotują. A do dyspozycji mają osiem stanowisk do indywidulanej pracy. Każde z nich wyposażone jest w kuchenkę elektryczną, lodówkę do przechowywania składników w czasie gotowania oraz szafki z przyrządami, które kucharz powinien mieć pod ręką.
Oprócz tego do dyspozycji studentów są specjalistyczne urządzenia – zobacz zdjęcia wraz z opisami.
Kto gotuje na Uniwersytecie Przyrodniczym?
Po pracowni technologii gastronomii oprowadzał nas dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka. Opowiadał o pracy w kuchni, poszczególnych urządzeniach i kształceniu na UPWr.
Nie można być dobrym dietetykiem bez wiedzy technologii, dlatego w kuchni oprócz studentów technologii żywności i żywienia człowieka pracują też studenci żywienia człowieka i dietetyki, jak i studiów podyplomowych: żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna innych kierunków.dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka
Nowa kuchnia już w listopadzie
Jednak obecna pracownia technologii gastronomii niedługo pójdzie w zapomnienie. W 2018 r. ruszył projekt wybudowania nowej kuchennej: większej i znacznie nowocześniej wyposażonej. Przestrzeń jest już gotowa, teraz trwa kompletowanie urządzeń, z których będą korzystali studenci.
Galeria zdjęć
Nowa kuchnia powstaje w ramach CIT-u, czyli Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wartość inwestycji wynosi 130 mln zł, z czego 70 mln zł to środki unijne.