wroclaw.pl Zielony Wrocław - środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław logo
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 24°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama

Wizyta dzieci w ramach programu Erazmus. „Po pierwsze nie marnuj”

Bartosz Moch,
Wizyta dzieci w ramach programu Erazmus dot. projektu BioCanteens 2 UMW
Wizyta dzieci w ramach programu Erazmus dot. projektu BioCanteens 2

W marcu 2022 r. przedstawiciele Wydziału Wody i Energii przyjęli gości z Liceum Ogólnokształcącego nr XIV z Poznania w ramach prowadzonej wymiany uczniowskiej w projekcie ERASMUS+ „Our Eart Our home”. Wizyta przebiegła pod hasłem „Po pierwsze nie marnuj”.

Reklama

Grupa liczyła 36 osób w tym: przedstawicieli LO nr XIV oraz uczniów wraz z dwoma opiekunami z takich krajów jak: Włochy (Sycylia), Rumunia, Irlandia, Turcja i Czechy.

Podczas spotkania oprowadzaliśmy i demonstrowaliśmy proekologiczne rozwiązania, które miasto realizuje poprzez różnorodne programy, takie jak: Grow Green, Szare na zielone czy Wrocław nie marnuje
Beata Flank, kierownik projektu BioCanteens we Wrocławiu

„Po pierwsze nie marnuj” - projekty realizowane we Wrocławiu

– Byliśmy w Przedszkolu nr 109 realizującego projekt „Szare na Zielone”, w Liceum Ogólnokształcącym nr I, gdzie mogliśmy zapoznać się z projektem „Lubię deszcz”, omówiliśmy program picia wody „Nowe zdroje we wrocławskich kranówkach”. Opowiedzieliśmy o programie „Grow Green”, zielonych ulicach, parkach kieszonkowych. W międzyczasie rozmawialiśmy z uczniami i nauczycielami o akcji „Wrocław nie marnuje”, gdzie pokazaliśmy jedną z jadłodzielni. Dzieci zostawiły w niej kanapki i owoce – mówi Natalia Lipińska z Działu Kształtowania Środowiska i Klimatu UMW.

Zobacz również

Przewodnim tematem spotkania było „Po pierwsze nie marnuj”, dlatego odwiedzający dowiedzieli się również o projekcie BioCanteens 2, jego idei, założeniach, podejmowanych w czterech placówkach działań, zmierzających do ograniczenia marnowania jedzenia w stołówkach szkolnych, wprowadzonych na początku lutego pierwszych mikro dobrych praktykach oraz o planowanej kampanii informacyjno-edukacyjnej dedykowanej  uczniom, rodzicom i personelowi kuchennemu.

– Była to okazja do wymiany doświadczeń i wiedzy w zakresie ograniczenia marnowania jedzenia oraz zachęcenie do wprowadzania w swoich szkołach podobnych rozwiązań – dodaje Natalia Lipińska.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Zobacz więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl Logo wroclaw.pl