Jadłodzielnia – dostępna dla wszystkich lodówka, która pomaga ograniczyć marnowanie żywności – stanie przy sklepie Lewiatan przy ul. Głogowskiej 6 i to właśnie tam odbędą się w najbliższą niedzielę (24 listopada) wszystkie wydarzenia związane z jej otwarciem. Początek w samo południe.
Jadłodzielnia na Szczepinie to efekt współpracy wielu podmiotów: Serca Szczepina, Sharehouse, grupy Foodshering Wrocław, sklepu Lewiatan, Spółdzielni Mieszkaniowej Cichy Kącik i DB Cargo Polska. Każdy z nas dołożył swoją cegiełkę, by mieszkańcy osiedla mogli zacząć dzielić się swoimi nadwyżkami.Joanna Klima, prezeska Stowarzyszenia Serce Szczepina
Czemu służą Jadłodzielnie?
Jadłodzielnie pomagają ograniczyć marnowanie żywności: w takiej publicznej lodówce każdy może w niej zostawić jedzenie, którego ma za dużo, ale też każdy może zabrać z niej coś dla siebie. Chodzi o to, by żywność się nie marnowała, a to nie jest błahy problem.
Na świecie marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności, w tym 60 proc. na poziomie naszych domów. Jeśli weźmiemy sobie te dane do serca, zdamy sobie sprawę z tego, jak ważny jest nasz indywidualny wkład. Takie Jadłodzielnie powinny być na każdym osiedlu. Dzięki nim można zaoszczędzić wodę, energię i zmniejszyć emisję CO2. Wszystko to idzie na marne, gdy nadmiar jedzenia wyrzucamy do kosza.Marcelina Góra, Serce Szczepina i Sharehouse
Poza nową Jadłodzielnią na Szczepinie, w mieście jest także kilkanaście innych. Pierwsza z nich powstała w 2016 roku w akademiku Arka na Biskupinie.
Mapa jadłodzielni we Wrocławiu i w całej Polsce
Co roku, dzięki inicjatywie foodsharingowej we Wrocławiu ratuje się przed wyrzuceniem do śmieci 26 ton żywności. Tygodniowo to aż pół tony jedzenia, z którego mogą skorzystać wrocławianie.
Co można przynosić do Jadłodzielni?
Do Jadłodzielni możesz przynieść:
- Produkty, które sam chciałbyś zjeść.
- Produkty, które przekroczyły datę z napisem „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu „należy spożyć do”.
- Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
- Wyroby własne, np. ciasto lub zupę, szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
- Sery, jogurty, twarogi.
Produkty, których nie wolno przynosić do Jadłodzielni, to m.in. napoczęte i otwarte artykuły spożywcze, surowe mięso, alkohol, potrawy zawierające surowe jaja, produkty z przekroczoną datą przydatności czy artykuły, które już się psują.