wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

20°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 12:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Kolejna Jadłodzielnia we Wrocławiu. Tym razem na Szczepinie

Pyszne jedzenie, koło fortuny z nagrodami, warsztaty plastyczne dla dzieci i mnóstwo innych atrakcji – w najbliższą niedzielę (24 listopada) na Szczepinie odbędzie się huczne otwarcie kolejnej we Wrocławiu, a pierwszej na osiedlu Jadłodzielni. Początek o godz. 12. Wydarzenie będzie trwać ok. 2 godzin.

Reklama

Jadłodzielnia – dostępna dla wszystkich lodówka, która pomaga ograniczyć marnowanie żywności – stanie przy sklepie Lewiatan przy ul. Głogowskiej 6 i to właśnie tam odbędą się w najbliższą niedzielę (24 listopada) wszystkie wydarzenia związane z jej otwarciem. Początek w samo południe. 

Jadłodzielnia na Szczepinie to efekt współpracy wielu podmiotów: Serca Szczepina, Sharehouse, grupy Foodshering Wrocław, sklepu Lewiatan, Spółdzielni Mieszkaniowej Cichy Kącik i DB Cargo Polska. Każdy z nas dołożył swoją cegiełkę, by mieszkańcy osiedla mogli zacząć dzielić się swoimi nadwyżkami.
Joanna Klima, prezeska Stowarzyszenia Serce Szczepina

Czemu służą Jadłodzielnie?

Jadłodzielnie pomagają  ograniczyć marnowanie żywności: w takiej publicznej lodówce każdy może w niej zostawić jedzenie, którego ma za dużo, ale też każdy może zabrać z niej coś dla siebie. Chodzi o to, by żywność się nie marnowała, a to nie jest błahy problem.

Na świecie marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności, w tym 60 proc. na poziomie naszych domów. Jeśli weźmiemy sobie te dane do serca, zdamy sobie sprawę z tego, jak ważny jest nasz indywidualny wkład. Takie Jadłodzielnie powinny być na każdym osiedlu. Dzięki nim można zaoszczędzić wodę, energię i zmniejszyć emisję CO2. Wszystko to idzie na marne, gdy nadmiar jedzenia wyrzucamy do kosza.
Marcelina Góra, Serce Szczepina i Sharehouse

Poza nową Jadłodzielnią na Szczepinie, w mieście jest także kilkanaście innych. Pierwsza z nich powstała w 2016 roku w akademiku Arka na Biskupinie.

Mapa jadłodzielni we Wrocławiu i w całej Polsce

Co roku, dzięki inicjatywie foodsharingowej we Wrocławiu ratuje się przed wyrzuceniem do śmieci  26 ton żywności. Tygodniowo to aż pół tony jedzenia, z którego mogą skorzystać wrocławianie.

Co można przynosić do Jadłodzielni?

Do Jadłodzielni możesz przynieść:

  • Produkty, które sam chciałbyś zjeść.
  • Produkty, które przekroczyły datę z napisem „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu „należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
  • Wyroby własne, np. ciasto lub zupę, szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
  • Sery, jogurty, twarogi.

Produkty, których nie wolno przynosić do Jadłodzielni, to m.in. napoczęte i otwarte artykuły spożywcze, surowe mięso, alkohol, potrawy zawierające surowe jaja, produkty z przekroczoną datą przydatności czy artykuły, które już się psują.

Tu będzie otwarta Jadłodzielnia

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama