wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Dzikie ogrody we Wrocławiu. Bank słoików przy Bezpiecznej

Roślinna pasztetowa? Ser żółty z ziemniaka? Batony bez cukru, ale za to z kwiatami? W niedzielę na terenie ROD „Różanecznik” odbędzie się wydarzenie „Dzikie ogrody we Wrocławiu” – wyprawa przyrodnicza połączona z warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez znaną m.in. z telewizji ekspertkę od zdrowego żywienia Katarzynę Gubałę. Wstęp wolny.

Reklama

Wydarzenie odbędzie się 21 lipca (niedziela) o godz. 12:00 w ramach akcji „Wrocław i Rodzinne Ogrody Działkowe nie marnują”, na terenie ogrodu ROD „Różanecznik” przy ul. Bezpiecznej, który wraz z Fundacją Emma i Radą Osiedla Karłowice-Różanka są partnerami akcji i tworzą pierwszy na terenie osiedla ogród społeczny.

„Dzikie ogrody we Wrocławiu” to warsztaty inne, niż wszystkie. Jadalne chwasty to nic innego, jak dobroczynne zioła w przestrzeni miejskiej, na działkach, czy w parkach. Dlatego podczas naszego spotkania we Wrocławiu najpierw ruszymy na przyrodniczą wyprawę po miejskich parkach, skwerach i wałach. Porozmawiamy o bioróżnorodności w mieście, jadalnych kwiatach na trawnikach i pączkach na drzewach. Zbierzemy ziołowe bukiety, których następnie użyjemy do ekologicznych dań tworzonych w przysłowiowy kwadrans. A wszystko to z użyciem i wykorzystaniem roślinnych resztek z miejskiego targowiska czy warzywniaka.
Organizatorzy wydarzenia

Roślinna pasztetowa

Na spragnionych zdrowej kuchni będzie czekały niesamowite potrawy:

  • roślinna pasztetowa,
  • ser żółty z ziemniaka z odrobiną podagrycznika,
  • owocowe carpaccio na liściach mniszka lekarskiego,
  • energetyczne batony bez grama cukru z jadalnymi kwiatami,
  • zielone pesto zero waste.

Wszystko to powstanie z wykorzystaniem ekoproduktów i lokalnych roślin, a zostanie przyrządzone tak, by nic się nie zmarnowało – zadba o to Katarzyna Gubała, diet coach, znana z „Pytania na śniadanie” i autorka książek kulinarnych m.in. „Warzywa górą – od korzeni po liście” i „Wege w kwadrans”.

Kolejny wrocławski bank słoików

Tego samego dnia w Rodzinnym Ogrodzie Działkowym „Różanecznik” działalność rozpocznie też wrocławski bank słoików, w którym można zostawić niepotrzebne słoiki lub zabrać je, jeśli się ich potrzebuje. 

Do banku można przynosić słoiki o różnych  pojemnościach. Muszą być opróżnione i czyste. Byłoby świetnie, gdyby były wyposażone w zakrętki, ale nie jest to konieczne.

Inicjatywa promuje ekologiczny styl życia, ogranicza marnotrawstwo oraz propaguje ideę less waste, czyli ograniczania wytwarzania odpadów.

Bank uruchomiony w ROD na Różance to kolejny po Ołbinie bank słoików działający we Wrocławiu. Banki wpisują się w miejską kampanię „Wrocław nie marnuje”. 

Uwaga!

Osoby zainteresowane uruchomieniem w swojej okolicy banku słoików proszone są o kontakt pod adresem: edukacja[at]ekosystem.wroc.pl.

Co jeszcze się wydarzy?

W ramach wydarzenia:

  • Dorośli będą mogli spotkać się z ekspertami spółki Ekosystem i porozmawiać na temat selektywnej zbiórki odpadów, utrzymania czystości we Wrocławiu, a także idei zero i less waste. 
  • Dla dzieci przygotowano gry i zabawy edukacyjne, dzięki którym recykling stanie się jeszcze prostszym zagadnieniem. Najbardziej zaangażowani uczestnicy zabaw otrzymają atrakcyjne nagrody.

Wydarzenie jest realizowane w ramach kampanii Wrocław nie marnuje 

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny dzięki finansowaniu ze środków Funduszu Promocji Warzyw i  Owoców.

Więcej informacji można znaleźć na stronie Katarzyny Gubały  oraz na jej profilu na Facebooku.

Źródło: materiały organizatorów

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama