O otwarciu w maju br. zakładu PepsiCo w Świętem k. Środy Śląskiej pisaliśmy na wroclaw.pl. Za ponad 1 mld zł pod Wrocławiem powstał zakład produkcji przekąsek PepsiCo. W galerii zdjęć zobacz jak wygląda produkcja w zakłądzie PepsiCo.
PepsiCo pod Wrocławiem ma najbardziej ekologiczny zakład w Europie
Nowy zakład został zaprojektowany w oparciu o pomiar emisji CO2 w całym cyklu życia: projektu, budowy i eksploatacji.
– W efekcie powstał najbardziej zrównoważony środowiskowo, zaawansowany technologicznie i innowacyjny obiekt PepsiCo w Unii Europejskiej. Jest on również modelowym na skalę UE przykładem wykorzystania gospodarki obiegu zamkniętego w procesie produkcji oraz w zakresie funkcjonowania całego obiektu – dodaje Julian Krzyżanowski.
Dzięki zastosowaniu gospodarki cyrkularnej, m.in. technologii odzysku ciepła i wody, zakład jest w dużej mierze samowystarczalny, a zużycie mediów w procesie produkcji uległo znacznej redukcji. Zastosowane w nim rozwiązania pozwalają też w łatwy sposób dopasować skalę produkcji do aktualnego zapotrzebowania.
Nowy zakład PepsiCo oszczędza 4,5 mln km rocznie! Jak to robi?
Efektem uruchomienia nowego zakładu właśnie w Świętem koło Środy Śląskiej jest redukcja łańcuchów dostaw.
Zakład będzie docelowo zaopatrywać 20 rynków europejskich. Dzięki lokalizacji blisko Wrocławia łańcuchy dostaw jego produktów zostaną zredukowane aż o 4,5 mln km rocznie.
Otwarcie zakładu i rozpoczęcie w nim produkcji nie oznacza jednak końca inwestycji.
PepsiCo: własne turbiny wiatrowe, biogazownia, oczyszczalnia i w 2035 r. neutralność klimatyczna
Jej kolejne etapy przyniosą nowe zrównoważone środowiskowo rozwiązania, takie jak własne turbiny wiatrowe, zdecentralizowana biogazownia wykorzystująca biomasę pozostałą po procesie produkcyjnym, rozbudowa oczyszczalni, by mogła wytwarzać bionawóz.
– W ostatnim czasie wprowadziliśmy w zakładzie lub wkrótce uruchomimy nowe rozwiązania proekologiczne. Jesteśmy dumni z naszej własnej oczyszczalni ścieków, która odzyskuje biogaz. Ten cenny zasób jest wykorzystywany do celów grzewczych w naszym zakładzie, co nie tylko wpływa korzystnie na naszą produkcję, ale także na nasze zaangażowanie w ochronę środowiska – wylicza przedstawiciel PepsiCo.
Łączna wartość zastosowanych w projekcie rozwiązań prośrodowiskowych to 30,3 mln zł. W efekcie ich wdrożenia do 2035 roku obiekt osiągnie neutralność klimatyczną.
Strategia PepsiCo Positive (PEP+) zakłada kompleksową transformację PepsiCo w kierunku zrównoważonego rozwoju i osiągnięcie w 2040 roku – a więc dekadę wcześniej niż zakładają zapisy porozumienia paryskiego – neutralności emisyjnej. Zakład produkcyjny w Świętem znacznie przybliża koncern do realizacji tego celu.
– Obecnie jesteśmy tuż przed uruchomieniem naszej nowoczesnej technologii do odzysku wody deszczowej, która wkrótce osiągnie pełną wydajność. Dzięki temu będziemy w stanie pozyskiwać aż 250 m3 wody deszczowej dziennie, która zostanie wykorzystana w procesach technologicznych, jednocześnie minimalizując nasz wpływ na środowisko naturalne – dodaje Julian Krzyżanowski.
PepsiCo zatrudnienie i nowe miejsca pracy
Koncern podkreśla, ze nowy zakład to nie tylko korzyści dla środowiska naturalnego i PepsiCo – oszczędności na mediach i transporcie – ale także dla lokalnej społeczności. Docelowo zakład zatrudni ok. 450 osób, głównie z regionu.
PepsiCo współpracuje z lokalnymi społecznościami i rolnikami – łącznie w programie agrarnym firmy uczestniczy już ponad 70 gospodarstw. Dzięki nowemu zakładowi pojawią się kolejne możliwości współpracy w ramach dostaw ziemniaków czy kukurydzy. Nachosy Doritos będę po raz pierwszy produkowane w Polsce.
– Odkąd otworzyliśmy piąty zakład PepsiCo w Świętem pod koniec maja, produkcja przekąsek Lay’s oraz nachosów Doritos przebiega zgodnie z planem. Nasz zakład cały czas się rozwija, dlatego dalej prowadzimy rekrutację nowych pracowników – zaznacza Julian Krzyżanowski.
PepsiCo najważniejsze dane o zakładzie:
- Wartość inwestycji: ponad 1 mld zł
- Wartość zastosowanych rozwiązań proekologicznych: 30,3 mln zł ( 7,3 mln USD)
- Powierzchnia działki: 30 ha
- Całkowita powierzchnia zabudowy: 54 700 m2
- Powierzchnia hali produkcyjnej: 23 000 m2
- Pojemność magazynu: 8 800 euro palet
- Docelowo 8 linii produkcyjnych: - 3 w pełni funkcjonujące linie produkcyjne w czerwcu 2023 r. - 2 do smażonych chipsów ziemniaczanych Lay’s - 1 do smażonych nachosów kukurydzianych Doritos
- W ciągu godziny zakład wyprodukuje 30 000 paczek Doritos oraz 12 500 paczek Lay’s
Założone efekty prośrodowiskowe:
- 2035 – Neutralność klimatyczna nowego zakładu
- 30,3 mln zł - przeznaczono na rozwiązania prośrodowiskowe w nowym zakładzie PepsiCo na Dolnym Śląsku
- 4,5 mln km rocznie - skrócą się łańcuchy dostaw produktów nowego zakładu na 20 rynków w Europie
PepsiCo – amerykański gigant spożywczy ma 56 lat
Amerykański koncern PepsiCo powstał w 1965 roku, gdy Donald Kendall, prezes Pepsi-Cola, oraz Herman Lay, prezes Frito-Lay, utworzyli jedną spółkę.
Obecnie przedsiębiorstwo jest jednym z największych na świecie producentów i sprzedawców napojów bezalkoholowych oraz produktów spożywczych.
Należą do niego m.in.: Pepsi, Lay’s, Cheetos. Dostępne są one w ponad 200 krajach i regionach na całym świecie, a każda z 22 najlepiej sprzedających się marek generuje w ciągu roku przychody przekraczające jeden miliard dolarów amerykańskich. Prowadząc działalność w ponad 100 krajach, PepsiCo zatrudnia 59 000 osób.
W Polsce PepsiCo jest od 1991 r. i ma 3200 pracowników. Zakłady produkcyjne są w Michrowie, Żninie, Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim.