Spectrally to wrocławski startup specjalizujący się w dziedzinie wykorzystania spektroskopii Ramana w przemyśle. W ciągu ostatnich tygodni wraz z winnicą Ragosza zlokalizowaną niedaleko stolicy Dolnego Śląska, przeprowadził serię testów wdrożeniowych z wykorzystaniem przenośnego urządzenia do natychmiastowej kontroli jakości, opartego na autorskiej technologii firmy.
Kontrola jakości nawet przez opakowanie
Urządzenie wykorzystywane przez Spectrally jest w stanie błyskawicznie zidentyfikować składniki chemiczne w produktach przemysłowych. To umożliwia dokładną analizę składu i zapobieganie błędom w procesie produkcji. System weryfikuje jakość substratów dostarczanych do produkcji, nawet przez opakowanie. Co ważne, identyfikuje on nie tylko czyste substancje, jak robią to urządzenia dostępne już na rynku, ale także złożone mieszaniny wielu substancji.
To rozwiązanie pozwala na szybką, niezawodną i przede wszystkim nieinwazyjną analizę stężeń kluczowej substancji jaką jest alkohol, co ma ogromne znaczenie dla jakości wina.Robert Stachurski, CEO projektu Spectrally
Lepsza efektywność produkcji, mniej odpadów
Spektroskopia Ramana umożliwia dokładny pomiar ilości składników w produktach, co jest niezbędne w przypadku produkcji zgodnej z określonymi normami i specyfikacjami. Gdy potrzebna jest dokładna analiza, system jest w stanie zidentyfikować i określić stężenie zanieczyszczeń, a także substancji składowych produktu. Sposób automatycznej kontroli jakości wdrożony przez Spectrally pozwala również na minimalizację ilości odpadów.
Do pomiarów używamy nieinwazyjnego promieniowania laserowego, dlatego nasze pomiary są szybkie, niewymagające przygotowania próbki, a przede wszystkim nieniszczące. Pomiary można wykonywać na dowolnym etapie produkcji, włącznie z produktem gotowym.Karolina Orłowska, CTO firmy Spectrally
Innowacje dla branży spożywczej i chemicznej
Celem współpracy startupu Spectrally z winnicą Ragosza nie jest dostarczanie gotowych produktów tylko dla winnic, ale eksploracja potrzeb różnych sektorów branży spożywczej i chemicznej. To również pokazanie, że nowe podejście do kontroli jakości w czasie rzeczywistym może zapewnić najwyższe standardy jakości produktów i korzyści zarówno dla producentów jak i ich klientów.
Do głównych atutów wprowadzonej innowacji należy m.in. identyfikacja nawet 93 proc. substancji występujących w przemyśle, wyniki analizy w kilka sekund oraz przepustowość do 78 tys. produktów na godzinę. To wszystko bez konieczności zatrzymania linii produkcyjnej.