FILTRUJ
Neapolitański streetfood, wegańskie parówy i zapiekane brioszki z lodami pistacjowymi. Głodni? To dobrze! Rusza kolejna edycja kulinarnego święta Nadodrza - Specjały Nadodrza.
20-21 maja przyjdź i spróbuj wyjątkowych przysmaków, które z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie i szefowe kuchni.
Specjały Nadodrza to okazja do spróbowania autorskich interpretacji tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Kuchnia nadodrzańska to kuchnia mieszkających i pracujących tu osób, a przygotowane na Specjały Nadodrza potrawy, oddają wyjątkowy charakter tego rzemieślniczo-artystycznego osiedla – połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnym akcentem.
Każda z propozycji to specjał w cenie 18 zł. A jest w czym wybierać! W tym roku Specjały są szczególnie słodkie, ale znajdą się także pozycje dla miłośników tacosów, falafeli czy fryteczek. Bez względu na to czy marzy nam się wieczór z kieliszkiem chłodnego Aperola lub rzemieślniczego piwa czy szukamy miejsca na niedzielne, długie śniadanie - Specjały Nadodrza zaspokoją miłośników i miłośniczki lokalnej gastronomii.
Lista specjałów:
Pociąg do wina
ul. Słowiańska 12
16 - 23
kieliszek hiszpańskiego wina - białe, czerwone, różowe do wyboru + tapas wegański i mięsny do wyboru - guacamole z hiszpańską papryką pimiento del piquillo lub hiszpańska sobrasada + miód
Cafe Rozrusznik
ul. Cybulskiego 15
10 - 19
kawa przelewowa + ciastko z masłem orzechowym
Pizza Pany
ul. Cybulskiego 1a
12 - 22
mini pizza (creme fraiche, mozzarella, pancetta, konfitura z figi)
Bistro Narożnik
ul. Rydygiera 30
15 - 00
Żyj kolorowo! Żółte, różowe, fioletowe, cienko cięte frytki z peruwiańskich odmian ziemniaków, z sosem mango-majo + mini Aperol Spritz alkoholowy lub bezalkoholowy
Pizzeria Ogień
ul. Pomorska 39
12 - 21
neapolitański streetfood: pizza a portafoglio + mała szklanka lagera lub lemoniady
Tacos Locos
ul. Cybulskiego 1a
12 - 22
zestaw nachos w wersji wege i mięsne + premierowa salsa
Mango Mama Nadodrze
ul. Jedności Narodowej 77
12 - 20
Butter Masala: nasz klasyk, czyli łagodny sos maślano-pomidorowy, wzbogacony orzechami nerkowca, śmietanką oraz z aromatyczną kozieradką. Do wyboru w wersji wege z serem paneer lub z kurczakiem. Danie podawane z ryżem basmati.
Bema Cafe
ul. Drobnera 38
Sob. 9:30 - 20:30
Ndz. 13 - 20:30
bajgiel wiosenny: bajgiel nadziewany jajecznicą ze szczypiorkiem na maśle i rukolą. Wege
Śródmiejska Cafe
ul. Dubois 6/2
11 - 19
Matcha Latte Blue: stosowana jest w tradycyjnej medycynie ajuwerdyjskiej o działaniu przeciwstresowym, spowalniającym procesy starzenia + mięciutki ptyś z chrupiącą kruszonką, wypełniony puszystym kremem różanym na bazie mascarpone oraz soczystą żelką malinową. /latte w zestawie na mleku krowim, dopłata do mleka roślinnego 2 zł/
Powoli
ul. Rydygiera 25/27
Sob 10 - 16
falafeli z salą ze słodkich pomidorów i ognistym sosem z pieczonej papryki + domowa lemoniada
Brodatego 11
ul. Brodatego 11
Sob. 12 - 20
Ndz. 12 - 18
Wegańskie parówy wracają! Dwie hot-dogowe propozycje przygotowane przez Ewę ze złóż.to i Bartka z Brodatego 11.
Lodziarnia Krasnolód
ul. Łokietka 4
11:30 - 20
zapiekane brioszki z lodami pistacjowymi
Lodziarnia Roma
ul. Rydgiera 5
11 - 19
ciasto tiramisu z gałką lodów
Cafe Równik
ul. Jedności Narodowej 47
Sob. 11 - 18
karmelowe naleśniki z orzechami + kawa americano
UL kawowe studio
ul. Łokietka 10
8-19
kawa cappuccino z ukraińskiej palarni Bedoin + ciastko
Cafe Le Miracle
ul. Jedności Narodowej 37
9-21
mrożona herbata i Bubble Waffle niespodzianka
Łokietka, Wrocław