Lokalni producenci i restauracje przy wspólnym stole
18 lipca br. W Hotelu Novotel we Wrocławiu 25 producentów żywności z Dolnego Śląska zaprezentowało swoje najlepsze wyroby szefom kuchni i właścicielom 10 wrocławskich restauracji. W ramach degustacji restauratorzy mogli spróbować wybitnych serów od lokalnych producentów i hodowców bydła, wspaniałych, naturalnych wędlin, przetworów z najlepszych w regionie ryb słodkowodnych, aromatycznych dżemów, miodów, naturalnych kiszonek i przetworów owocowo-warzywnych, świeżego pieczywa bez ulepszaczy oraz lokalnych alkoholi.
Wydarzenie zainaugurowało projekt „Od pola na wrocławski stół”, realizowany przez Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia (BRG) w ramach konkursu nr 7/2023 Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w partnerstwie z Dolnośląską Izbą Rolniczą oraz Lokalną Grupą Działania „Kraina Łęgów Odrzańskich”. Spotkanie służyło promocji regionalnych producentów żywności oraz sieciowaniu – umożliwieniu im kontaktu i nawiązania współpracy z wrocławskimi konceptami gastronomicznymi, doceniającymi wartość świeżej, lokalnej żywności.
Projekt wpisuje się w cykl wydarzeń w ramach skracania łańcucha dostaw i promowania lokalnych produktów, które mogą trafić do wrocławskich restauracji i domów. Jest to również istotna część wprowadzania Wrocławia na ważne szlaki międzynarodowe. Czerpiemy z wiedzy i doświadczenia w europejskiej sieci METREX, w zeszłym roku przystąpiliśmy też do DELICE Food& Gastronomy - międzynarodowej sieci 34 największych miast, dla których gastronomia i lokalna kuchnia stanowią filary rozwoju gospodarczego. Zależy nam na wartościach związanych ze zrównoważoną polityką żywieniową wśród mieszkańców, restauratorów, organizacji pozarządowych i instytucji. A zrównoważona polityka opiera się na produktach lokalnych.Małgorzata Golak, Dyrektor BRG
Projekt ma ułatwić regionalnym wytwórcom nawiązanie stałej współpracy z przedsiębiorcami z branży gastronomicznej, a także zwiększyć rozpoznawalność lokalnej żywności wśród wrocławian i turystów. Autorzy projektu mają nadzieję, że przyczyni się on również do poprawy wiedzy mieszkańców Dolnego Śląska o zrównoważonej konsumpcji i zdrowym odżywianiu się.
Produkt lokalny – czyli jaki?
Produkt lokalny najwyższej jakości wpisany na stałe we wrocławską kuchnię, rozpoznawalny i obecny w przestrzeni miejskiej, to ważny element tożsamości Dolnego Śląska i wzmacniania wrocławskiej marki gastronomicznej.
Żywność staje się naszym strategicznym zasobem - coraz ważniejszym, ponieważ drożeje, a to podstawa odporności miasta, zdrowie i bezpieczeństwo - zauważa dyr. Golak. - Bezpieczny, dobrze funkcjonujący system żywnościowy wzmacnia konkurencyjność naszego regionu. To bardzo ważne ze społecznego i ekonomicznego punktu widzenia, skorzystają z tego przedsiębiorcy z wielu branż powiązanych z ekosystemem spożywczym.Małgorzata Golak, Dyrektor BRG
Będzie Przewodnik kulinarny o regionalnych produktach
Projekt obejmuje sześć działań, w tym m.in. przygotowanie Przewodnika kulinarnego „Od pola na wrocławski stół” – kompendium wiedzy o produktach regionalnych i wrocławskiej gastronomii w formie bezpłatnego e-booka – oraz weekend kulinarny pod hasłem „Jem lokalnie”, podczas którego wrocławskie restauracje zaoferują swoim gościom specjalne menu festiwalowe z wykorzystaniem produktów regionalnych.
Aktywizacja mieszkańców obszarów wiejskich
W ramach projektu zostanie również zorganizowana spotkanie informacyjno-szkoleniowe dla osób do 35 roku życia, mieszkających na obszarach wiejskich, na temat produktów regionalnych wytwarzanych na terenie Dolnego Śląska. Szkolenie ma wzmocnić świadomość młodych rolników o zrównoważonym żywieniu oraz zachęcić mieszkańców wsi do podjęcia działalności gospodarczej, ew. rozszerzenie istniejącej, o rozwój produktu lokalnego. Wszystkim działaniom w ramach projektu będzie towarzyszyła kampania promocyjno-edukacyjna w Internecie i mediach społecznościowych.
W projekcie bierze udział 10 restauracji (Aksameet Bistro Restauracja, Bernard Piwiarnia Restauracja, Browar Stu Mostów – Restauracja na Świdnickiej oraz Brewery & Taproom na ul. Długosza, DINETTE BISTRO & BAR, IDA Kuchnia i Wino, STÓŁ na Szwedzkiej – studio kulinarne, Restauracja Forum Kulinarne, Restauracja FTT, Restauracja Przystań&Marina, Restauracja Tarasowa) oraz 25 lokalnych producentów żywności: Breslauer Gin, Browar Wielka Sowa, Darvit Sp. z o.o., Kiszone Specjały, Kiszonki Sznajdera, Maciejowy Sad, Manufaktura Średzka, Oleowita, Pałac Mojęcice / Sery mojęcickie, Pasieka Garwół, Pasieki Ziębów, Piekarnia Plon, Serotonina, Stawy Milickie S.A., Swojskie z Wędzarni Sp. z o.o., Zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego Ścinawa, Pracownia Tortów Artystycznych TortME, Vitafit, Wańczykówka, Winnica Anna, Winnica Bielawska, Winnice Jaworek Sp. z o.o., Winnica 55100, Winnica Silesian, Z Chaty Łaniaków.
Inicjatywa jest współfinansowana w ramach programu KSOW z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014–2020.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.