Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
– MPWiK jest odpowiedzialne za produkcję wody zimnej, którą następnie wtłacza do miejskiej sieci wodociągowej. Wodociągi odpowiadają za jakość wody tylko do momentu dostarczenia do danego obiektu. Od przyłącza np. w budynku za jakość wody w instalacjach wewnętrznych odpowiadają administratorzy tych obiektów – zarówno za stan instalacji wody zimnej, jak i ciepłej wewnątrz obiektu – wyjaśnia Martyna Bańcerek z MPWiK Wrocław.
Woda we Wrocławiu badana jest średnio co 5 minut
Laboratorium MPWiK kontroluje wodę na każdym etapie produkcji, zarówno na etapie ujmowania, uzdatniania jak i dystrybucji na terenie miasta. Takie badania wykonywane są średnio co 5 min. W trakcie roku pobieranych jest 10 tysięcy prób i wykonywanych 100 tysięcy analiz. Niezależnie od rygorystycznych kontroli wewnętrznych wodociągów – woda jako produkt spożywczy jest badana również przez Sanepid, czyli niezależny organ kontrolny.
– Pomimo, że jako wodociągi nie mamy obowiązku badania produkowanej przez nas wody pod kątem występowania legionelli, we Wrocławiu zleciliśmy takie badanie. Było przeprowadzone w lipcu w Zakładzie Produkcji Wody „Mokry Dwór”. Jego wynik jest negatywny – nie stwierdzono obecności legionelli – mówi Martyna Bańcerek.
Profilaktycznie zwiększone zostały dawki dezynfekatorów
Pozostają one na poziomie zgodnym z rządowymi wytycznymi, czyli Rozporządzeniem Ministra w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
– Chlor, którego zapach czasem możemy wyczuć w wodzie, zabezpiecza wodę przed jej wtórnym skażeniem w sieci wodociągowej. W ten sposób nie dopuszczamy do rozwoju mikroorganizmów, wirusów i bakterii. Dawka chloru jest w pełni bezpieczna dla człowieka – dodaje Martyna Bańcerek.
Legionellą nie można się zarazić przez spożycie wody
Do zakażeń dochodzi wyłącznie drogą wziewną przez aerozole, czyli np. mgiełkę pary, którą możemy zaobserwować w trakcie gorącego prysznica. Najlepsze warunki do rozwoju bakterii legionelli, to woda o temperaturze wynoszącej około 38 stopni Celsjusza. Bakteria ginie w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza.
Jak wskazuje Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2020/2184: „Jest ona [legionella] przenoszona poprzez systemy dystrybucji ciepłej wody, drogą inhalacyjną, na przykład podczas korzystania z prysznica. Ma to więc wyraźny związek z wewnętrznymi systemami wodociągowymi.”
MPWiK Wrocław informuje, że z danych Izby Gospodarczej Wodociągi Polskie (instytucji zrzeszającej branżę wod-kan w Polsce) wynika, że przez ostatnie kilkadziesiąt lat jej funkcjonowania, w wodzie zimnej dostarczanej przez wodociągi nie została wykryta bakteria legionelli.
Nowe ustalenia inspektoratu sanitarnego w Rzeszowie
W czwartek 31 sierpnia odbyła się konferencja prasowa wojewódzkiego inspektoratu sanitarnego w Rzeszowie. To w tym mieście choroba zebrała największe żniwo.
– Epidemia jest na etapie wygaszania – poinformował Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Adam Sidor.
Przedstawił także wyniki badań sanepidu.
– Mamy 10 próbek wody zimnej i dziewięć próbek wody ciepłej. (...) Potwierdziliśmy bakterie na poziomie wysokim tylko w wodzie ciepłej – przekazał.