Kucharski gotuje po meksykańsku w Magnolia Park

W sobotę, 8 lipca, po Magnolia Park rozniosą się aromaty kuchni Meksyku. Znany kucharz Piotr Kucharski poprowadzi tam również warsztaty kulinarne, podczas których przygotuje najpopularniejsze meksykańskie specjały.

  • Piotr Kucharski

    źródło:http://piotrkucharski.com/


Spotkanie z kuchnią Meksyku

Spotkanie z kuchnią Meksyku

Eventy
Termin 8 lipca 2017 od 12:00 do 15:00

Miejsce Magnolia Park

Zobacz

Jak będzie wyglądało to spotkanie z Pańskim udziałem w Magnolia Park?

Piotr Kucharski (zwycięzcą konkursu „Gotuj o wszystko”, ekspert telewizji śniadaniowej, autorem książek i założyciel studia kulinarnego we Wrocławiu): – Razem z restauracją Mr Chilly Mexican Grill przybliżymy dania kuchni meksykańskiej. Trudno jej nie lubić. Jest różnorodna, jak różnorodny jest sam Meksyk. Kusi kolorem, smakiem przypraw i rozmaitych aromatów, a przy tym ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Uczestnicy warsztatów w Magnolia Park przygotują chili con carne, burrito, guacamole, tamal i quesadillę. Całość zwieńczy jedzenie przygotowanych potraw.

Chętnie próbujemy nowych smaków?

– Tak, ale od święta. Jesteśmy przywiązani do tradycji i najczęściej sięgamy po dania, które znamy, na przykład schabowego, pierogi, pizzę czy rosół. Nowych rzeczy próbujemy od czasu do czasu. Ja mam zupełnie odwrotnie – jem ciągle coś nowego, a tradycyjnie tylko od święta. Na przykład w ostatnim czasie zaskoczyło mnie połączenie kremu ziemniaczanego i kaszanki, a także risotto z czarnym czosnkiem podane z sosem z porzeczek i malin.

Co lubimy gotować?

– Zaczynamy doceniać polską kuchnię. Popularniejsze stają się warzywa, co mnie bardzo cieszy. Lubimy też wysoką jakość i jesteśmy w stanie za nią więcej zapłacić. Dodatkowo coraz więcej podróżujemy i naturalne jest, że chcemy później skosztować dań, które przypominają nam urlop.

Możemy mówić o swego rodzaju modzie na gotowanie?

– Absolutnie tak. Powiem więcej – to jeszcze nie jest szczyt popularności gotowania. Kiedy sześć lat temu otwierałem studio kulinarne, prowadziłem 3-4 warsztaty miesięcznie, na które trudno było skompletować pełny skład. Obecnie razem ze wspólnikami prowadzimy już dwa studia, a w zajęciach każdego miesiąca uczestniczy około 200 osób.

Czy Wrocław wyróżnia się czymś na kulinarnej mapie Polski?

– Wrocław jest bardzo osobliwy kulinarnie. W kraju jesteśmy uznawani za „wyluzowane” miasto. To przenosi się na sferę gastronomiczną. W ostatnim czasie powstało dużo bezpretensjonalnych miejsc, z bardzo dobrym jedzeniem i miłą atmosferą. Na tle kraju mocno wyróżnia nas piwo. Ostatnie lata to rozkwit kilku naprawdę świetnych browarów, które chcą podtrzymywać wrocławskie tradycje piwowarskie.

Zgłoś uwagę