Panel dyskusyjny: Czy(m) jest wrocławska kuchnia?

Panel dyskusyjny: Czy(m) jest wrocławska kuchnia?

Debata na temat wrocławskich tradycji kulinarnych z udziałem szefów kuchni, blogerów kulinarnych oraz mieszkańców.  

  • Kiedy: Czwartek 27 października godzina 18:00
  • Gdzie: Art Hotel, ul. Kiełbaśnicza 20
  • Wstęp wolny, z racji ograniczonej liczby miejsc prosimy o rejestrację przez stronę

Jednym z pretekstów do spotkania jest wydana z okazji Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016 książka „Wrocławska Książka Kucharska”, zawierająca przepisy nadesłane przez wrocławian.

Czy istnieje coś takiego jak typowa wrocławska kuchnia? Jakie ma korzenie, z czego się wywodzi i co odcisnęło na niej swoje piętno? Między innymi na takie właśnie pytania poznamy odpowiedzi w czwartek 27 października podczas panelu dyskusyjnego.

W dyskusji wezmą udział między innymi zwyciężczyni popularnego programu MasterChef - Beata Śniechowska, Tomasz Hartman z FoodThink Tank, Grzegorz Pomietło, szef kuchni Art Hotel, Zbigniew Koźlik, szef kuchni Hotelu Plaza, Barbara Jakimowicz-Klein - autorka wielu książek kucharskich oraz Piotr Gładczak, autor największego bloga kulinarnego we Wrocławiu. Całe spotkanie poprowadzi Damian Filipowski, redaktor naczelny portalu tuWroclaw.com.

Na spotkanie zapraszają: Restaurant Week, tuWroclaw.com i Biuro Promocji Miasta i Turystyki UM

Prelegenci:

Beata Śniechowska – Zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef. Dla gotowania zrezygnowała z pracy na Politechnice Wrocławskiej. Doświadczenie zbierała w takich miejscach jak Bistro de Paris, restauracji Michela Morana oraz w kuchni Hotelu La Regina pod okiem Pawła Oszczyka.

Barbara Jakimowicz-Klein – Autorka wielu książek kulinarnych. W szczególności interesuje się tradycjami kulinarnymi oraz folklorem Dolnego Śląska, o których pisze na portalu Potrawyregionalne.pl. Relacjonuje tam też imprezy kulinarne, odbywające się w tym regionie Polski, oraz prowadzi autorskie działy poświęcone różnego rodzaju chlebom i pieczywu obrzędowemu.

Tomasz Hartman - Prezes fundacji „Food Think Tank”, zrzeszającej rzemieślników z Europy, dla których wspólnym mianownikiem jest jedzenie. Wieczny punkowiec i idealista, budujący swoją kuchnię na dobrym, niskoprzetworzonym produkcie. Jego uwaga zwrócona jest na kuchnię skandynawską, japońską i surową polską.

Grzegorz Pomietło - szef kuchni restauracji Art Hotelu. Specjalista kuchni dawnego Wrocławia, gdzie mieszały się smaki wielu kultur, które zamieszkiwały przedwojenny Wrocław. Z wielką pasją odtwarza dawny smak Wrocławia. I był to strzał w dziesiątkę. Dawny Smak Wrocławia to specjalność restauracji.

Zbigniew Koźlik - zmienia i urozmaica wrocławską kuchnię, oferując prekursorskie menu, dbając przy tym o podniebienie każdego Gościa w restauracji Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu.

Piotr Gładczak – Jeden z najbardziej znanych wrocławskich blogerów kulinarnych. Założyciel bloga Wrocławskie Podróże Kulinarne. Codziennie odwiedza i testuje lokalne knajpy w poszukiwaniu smaku i dobrego jedzenia

Więcej informacji o Restaurant Week na stronie organizatora

 

Komentarze