wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Segregacja odpadów BIO? Pozwól się do niej przekonać!

Większość z nas bez wahania rozdziela papier, szkło i plastik do odpowiednich pojemników. To wielki sukces, który pokazuje, że jesteśmy świadomi wpływu naszych działań na środowisko. Jednak mimo tych osiągnięć, wciąż stoimy przed wyzwaniem - prawidłową segregacją odpadów biodegradowalnych, czyli BIO.

Reklama

Czy odpady BIO naprawdę tak trudno segregować? 

Panuje powszechna opinia, że odpady BIO generują nieprzyjemny zapach, wynikający z  szybkiego rozkładu odpadów, które trafiają do tego pojemnika. Dodatkowo, każdy z nas miał kiedyś problem z muszkami owocówkami - fermentujące resztki przyciągają te uciążliwe stworzenia do kuchni. Najczęściej, te dwa argumenty przeważają za tym, że tego nie robimy, a odpady BIO trafiają do śmietnika na zmieszane. Resztki, które znajdują się w kuble z innymi odpadami, przypominamy - działają dokładnie tak samo. Rozkładają się i wydzielają różne zapachy. Przypominamy, że do BIO nie należą odpady pochodzenia zwierzęcego (np. kości).

Dlaczego segregacja odpadów BIO jest ważna?

Odpady biodegradowalne stanowią znaczną część naszych śmieci, najczęściej są to odpady żywnościowe. Ich właściwa segregacja i przetwarzanie znacząco zmniejszają ilość odpadów trafiających na składowiska zmieszane bądź (co gorsza) plastik, szkło czy papier zanieczyszczając je i utrudniając proces odzysku.

We Wrocławiu korzystamy z technologii kompostowania, dzięki czemu uzyskiwany w ten sposób produkt końcowy - kompost może być stosowany np. jako nawóz do naszych upraw w ogrodach czy na działkach. Ekosystem prowadził w ostatnich miesiącach akcję wymiany zużytych elektroodpadów na kompost właśnie.
inż. Weronika Urbańska, Politechnika Wrocławska

Jak segregować BIO tak, aby zachować komfort w swojej kuchni?

  1. Używaj odpowiednich pojemników: Zainwestuj w szczelny pojemnik, koniecznie z pokrywką, który zminimalizuje nieprzyjemne zapachy.
  2. Regularne opróżnianie: Nie pozwól, aby odpady BIO zalegały w domu na długo i zaczęły pleśnieć.
  3. Kompostowanie: Jeśli masz ogród lub działkę, rozważ kompostowanie części odpadów organicznych. To świetny sposób na produkcję naturalnego nawozu.
  4. Osuszanie odpadów: Przed wyrzuceniem resztek jedzenia, odsącz z nich nadmiar wody. Zmniejszy to ryzyko nieprzyjemnych zapachów i wycieków.
  5. Używaj biodegradowalnych worków: Pamiętaj, aby używać specjalnych worków np. ze skrobi kukurydzianej lub wyrzucać odpady bezpośrednio do pojemnika.
  6. Zawartość: Zapoznaj się dokładnie z listą odpadów, które można wrzucać do pojemnika BIO. Nie wszystkie organiczne odpady się do tego nadają, np. mięso nie należy do BIO!

Grafika z informacją, jak segregować BIO wroclaw.pl
Grafika z informacją, jak segregować BIO

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama