Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Pani Dorota Stadnik z Juszczyna koło Środy Śląskiej sprzedaje szparagi od lat. Kiosk z warzywami ma przy ulicy Kosmonautów koło Leśnicy. Od lat ma stałych klientów na szparagi, którzy przyjeżdżają do niej z całego Wrocławia.
Ruszył sezon na szparagi. Ceny
– Zawsze tutaj kupuję szparagi. W tym roku robię to pierwszy raz. Cena jest wysoka – mówi klientka pani Doroty i zdradza swój przepis: – Zielone szparagi robię na maśle z pomidorkami.
Pani Dorota szparagi sprzedaje prosto z plantacji ze Strzeganowic koło Wrocławia.
– Sezon na szparagi rozpoczęliśmy w ubiegłym tygodniu w czwartek. Ze względu na pogodę, w tym roku jest on opóźniony o jakieś dwa tygodnie – mówi Dorota Stadnik.
Szparagi – jak przyrządzić? Proste i szybkie przepisy na szparagi.
Sposobów na szparagi jest wiele. Dorota Stadnik mówi jak przyrządza szparagi: – Zielone, myję, obcinam końcówki, pieprz, sól, oliwka i albo na grilla, albo do piekarnika. Robię też pokrojone i wrzucam je do wody. Jak się zaczynają gotować, dodaję łyżeczkę cukru i soli do smaku. Pięć minut i odcedzam. A białe szparagi gotuję trochę dłużej, tak 15 minut – wylicza Dorota Stadnik.
Szparagi polskie, ile kosztuje kilogram i pęczek?
Sezon na szparagi rozpoczęty. Ceny polskich szparagów mogą zaskoczyć. Średnio to około 40 zł za kg białych i zielonych, i 20 zł za pęczek. Ale można też trafić szparagi taniej: zielone 38 zł za kg, pęczek za 19 zł. Białe za 28 zł za kg, 14 zł za pęczek. Ceny importowanych szparagów w sklepach to średnio około 50 zł za kg. Dla porównania w kwietniu 2022 r. szparagi średnio kosztowały 30 zł za kg.