wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

20°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 12:50

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Przepisy na wielkanocne potrawy od szefów kuchni
Kliknij, aby powiększyć
Szefowie kuchni: Paweł Błaszczyk,  Katarzyna Daniłowicz, Daniel Jakubowski i Damian Bildź fot. materiały prasowe
Szefowie kuchni: Paweł Błaszczyk,  Katarzyna Daniłowicz, Daniel Jakubowski i Damian Bildź

Już za kilka dni Wielkanoc! Jeśli jeszcze zastanawiacie się, co przygotować na święta lub szukacie nowego, ciekawego przepisu – przedstawiamy wyjątkowe propozycje! Zobaczcie przepisy na wielkanocne potrawy od szefów kuchni z Concordia Design, Trattoria del Mercato, Forum Kulinarnego i Restauracji Tarasowej przy Hali Stulecia.

Reklama

Przepisy na wielkanocne potrawy od wrocławskich szefów kuchni

Wrocławscy szefowie kuchni podzielili się z nami swoimi autorskimi przepisami na wielkanocne pyszności. Zobaczcie, co proponują przygotować na święta!

Concordia Taste

Szef Kuchni Concordia Taste – Damian Bildź przygotował dwie propozycje – przepis na białą kiełbasę w sosie z piwa, cebuli i chrzanu oraz przepis na jajka faszerowane śledziem i brzoskwinią:
  • Biała kiełbasa w sosie z piwa, cebuli i chrzanu
  1. Biała kiełbasa – 1 kg
  2. Piwo jasne – 250 ml
  3. Cebula biała – 2 szt.
  4. Chrzan świeży, drobno starty – 2 łyżki
  5. Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  6. Śmietanka 30% – 250 ml
  7. Musztarda Dijon – 1 łyżka
  8. Musztarda francuska – 1,5 łyżeczki
  9. Sól 
  10. Pieprz

Kiełbasę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Podczas, gdy kiełbasa nabiera złocistego koloru i chrupkości, przygotowujemy cebulę. Wystarczy pokroić ją w piórka i smażyć na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania soczystego i słodkiego smaku.

Smak kiełbasy i cebuli dopełni aromatyczny sos. W tym celu należy umieścić garnek na małym ogniu i zagotować mieszankę śmietany oraz piwa, a następnie redukować o 15%. W dalszej kolejności dodajemy pozostałe składniki i starannie mieszamy, aby uzyskać gęsty i aromatyczny sos. Trzymamy aż do zagotowania, aby składniki dokładnie się połączyły, a smak w pełni rozwinął. Na koniec, łączymy wszystkie 3 elementy razem.

  • Jajka faszerowane śledziem i brzoskwinią
  1. 10 jajek
  2. Mała puszka brzoskwiń
  3. 2 płaty śledziowe w cebuli
  4. 2 łyżki skyru
  5. 2 łyżki majonezu
  6. Sól
  7. Pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu, przekładamy do miski z zimną wodą, by łatwiej można było pozbyć się skorupki. Gdy ostygną, obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Płaty śledzia razem z cebulą siekamy.

Słodkie brzoskwinie odsączamy z syropu, a następnie bardzo drobno kroimy i dodajemy do wcześniej posiekanych śledzi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy z ulubionym majonezem i skyrem. Powstały farsz nakładamy na rozkrojone jajka.

Restauracja Tarasowa

Szefowa kuchni Restauracji Tarasowej – Katarzyna Daniłowicz proponuje przepis na babkę pistacjową:

  • Babka pistacjowa
  1. Masło – 200g
  2. Cukier puder – 175g
  3. Jajka – 3 szt.
  4. Pistacje – 100g
  5. Mąka pszenna typ "500" – 150g
  6. Proszek do pieczenia – 12g
  7. Śmietana kwaśna 18% –100g
  8. Sól – 7g
  9. Otarta skórka z jednej cytryny
  10. Sok z jednej cytryny

Pistacje prażymy 6 minut w 160 stopniach. Po wystygnięciu drobno je siekamy. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajka (po jednym) i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, po czym przesiewamy przez sito. Przesianą mąkę dodajemy stopniowo do maślanej masy, po jednej łyżce, ciągle mieszając, aż do połączenia na gładką masę. Ostatnią łyżkę mieszamy ze śmietaną, sokiem i skórką z cytryny, dodajemy do masy, wsypujemy pistacje i znowu dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, a następnie pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut. Babkę dekorujemy według uznania, można ją polać lukrem wykonanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i posypać pistacjami.

Forum Kulinarne

Szef kuchni restauracji Forum Kulinarne Paweł Błaszczyk proponuje przepis na jaja buraczane z pastą z kurek i serka śmietankowego:

  • Jaja buraczane z pastą kurek i serka śmietankowego
  1. Jajka buraczane:

Jajka gotujemy na miękko (ok. 5 minut). W międzyczasie wyciskamy sok z buraka ćwikłowego. Ugotowane, obrane i wystudzone jajka kompresujemy w soku z buraka. Aby dokonać kompresji w warunkach domowych, zanurzamy jaja w soku z buraka na dwanaście godzin (np. na całą noc).

   2. Pasta z kurek i serka śmietankowego:

Blanszujemy kurki z cukrem i octem jabłkowym na dobrze rozgrzanej patelni. Zblanszowane i ostudzone kurki miksujemy przy użyciu blendera z serkiem śmietankowym.

Jajka buraczane kroimy na pół. Rękaw cukierniczy wypełniamy pastą, a następnie przy jego pomocy nakładamy pastę na jajka. Po zakończonym procesie jajka dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Możemy również użyć kilku kropel oliwy z oliwek, którą delikatnie skropimy całość.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Jaja buraczane z pastą z kurek i serka śmietankowego Forum Kulinarne
Jaja buraczane z pastą z kurek i serka śmietankowego

Trattoria del Mercato

Szef kuchni restauracji Trattoria del Mercato Daniel Jakubowski proponuje trzy świąteczne przepisy – na domową białą kiełbasę z koprem i białym winem, tradycyjny żur na zakwasie oraz na wielkanocną babkę piaskową cytrynową.

  • Domowa biała kiełbasa z koprem włoskim i białym winem (przepis na 10 sztuk)
  1. 500g boczku
  2. 500g karkówki
  3. 10g czosnku
  4. 4g pieprzu
  5. 75 ml białego wytrawnego wina
  6. 1g nasion kopru włoskiego
  7. Jelito wieprzowe około 1,5m

Boczek i karkówkę zmielić na grubych oczkach, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, wino, nasiona kopru włoskiego rozgniecione w moździerzu. Wszystko wymieszać aż mięso zacznie odklejać się od rąk.

Jelito namoczyć w ciepłej wodzie około 30 min przed rozpoczęciem nadziewania. Mięso podzielić na 10 równych porcji. Jelito nadziać na lejek od maszynki do mięsa i nadziewać, kiełbasę zawijać po każdej porcji. Tak przygotowana kiełbasę można przetrzymywać w lodówce do 3 dni od daty produkcji.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Domowa biała kiełbasa z koprem włoskim i białym winem Trattoria del Mercato
Domowa biała kiełbasa z koprem włoskim i białym winem

  • Tradycyjny żur na zakwasie (na 10 porcji)
Wywar:
  1. Woda – 3l
  2. Żeberka lub kości wędzone – 500g
  3. Pietruszka korzeń – 200g
  4. Marchew – 200g
  5. Seler korzeń – 200g
  6. Liść laurowy – 5 szt.
  7. Ziele angielskie – 10 szt.
  8. Pieprz ziarno – 15 szt.
  9. Sól
  10. Lubczyk
Wsad:
  1. Boczek – 1 kg
  2. Cebula – 300g
  3. Czosnek – 100g
  4. Ziemniaki – 500g
  5. Śmietanka 30% – 200 ml
  6. Majeranek
  7. Sól
  8. Pieprz
  9. Chrzan
Zakwas:
  1. 200 mąki żytniej 720
  2. 400 ml wody
  3. 5 ząbków czosnek
  4. Odstawić na tydzień w temperaturze pokojowej, nie przykrywać, codziennie mieszać
Wstawić wywar, wszystkie składniki wrzucić do garnka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia (około 2h). Gdy wywar będzie gotowy, odcedzić z warzyw i wędzonki. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i zalać wywarem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 15 min do miękkości ziemniaka. 

Następnie dodać zakwas cały czas mieszając uważać, aby się nie przypaliło. Po zagotowaniu dodać chrzan, śmietanę sól, pieprz i majeranek. Wszystko wymieszać i spróbować. Doprawić – my lubimy dodać dużo chrzanu.

  • Wielkanocna babka piaskowa cytrynowa
  1. 4 jaja L
  2. 3/4 szklanki mąki pszennej 450 (250 ml)
  3. 1/2 maki ziemniaczanej
  4. 3/4 szklanki oleju
  5. 3/4 szklanki cukru
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1 cytryna otarta
  8. 1 sok z cytryny

Białka ubić, dodać cukier, i dalej ubijać, dodać żółtka, cytrynę otartą, olej, mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy do jednolitej konsystencji.

Masę wlewamy do formy grubo wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w 175 stopniach przez około 50 min lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca pozostawiamy w formie przez 5 min i wrzucamy na blat. Babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl