wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

12°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 03:25

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. „Od pola na wrocławski stół” – restauratorzy gotują z lokalnych produktów [ZDJĘCIA]
Kliknij, aby powiększyć
Grzegorz Firkowski, szef kuchni oraz założyciel Stołu na Szwedzkiej fot. Tomasz Hołod
Grzegorz Firkowski, szef kuchni oraz założyciel Stołu na Szwedzkiej

Trwa projekt „Od pola na wrocławski stół”, w którym bierze udział 25 regionalnych producentów żywności i 10 restauracji. Wśród nich m.in. IDA Kuchnia i Wino, Restauracja Tarasowa czy studio kulinarne – Stół na Szwedzkiej. Jakiś czas temu odbyło się spotkanie zapoznawcze, a teraz gotowanie z użyciem lokalnych produktów. Zobaczcie zdjęcia!

Reklama

Trwa projekt „Od pola na wrocławski stół”

W połowie lipca odbyło się spotkanie inauguracyjne projektu „Od pola na wrocławski stół”. Producenci żywności z Dolnego Śląska zaprezentowali swoje wyroby szefom kuchni i właścicielom 10 wrocławskich restauracji. W ramach degustacji mogli oni spróbować m.in. naturalnych wędlin, serów, kiszonek czy przetworów owocowo-warzywnych.

Projekt ma ułatwić regionalnym wytwórcom nawiązanie stałej współpracy z przedsiębiorcami z branży gastronomicznej, a także zwiększyć rozpoznawalność lokalnej żywności wśród wrocławian i turystów. Autorzy projektu mają nadzieję, że przyczyni się on również do poprawy wiedzy mieszkańców Dolnego Śląska o zrównoważonej konsumpcji i zdrowym odżywianiu się.

Głównym założeniem  projektu jest powiązanie wrocławskiej branży gastronomicznej z lokalnymi producentami z Dolnego Śląska, tak, by w optymalny sposób skracać łańcuchy dostaw a klientom wrocławskich restauracji zaoferować dania zdrowe, ekologiczne, przyrządzone na bazie produktów lokalnych. Wrocławska branża gastronomiczna jest niezwykle istotnym elementem miejskiego łańcucha żywnościowego, z kolei Dolny Śląsk ma ogromną ofertę fantastycznych, ekologicznych produktów. Zależy nam więc na tym, aby finalnie jak najwięcej restauratorów podjęło decyzję o zwiększeniu udziału żywności regionalnej i ekologicznej w swoich restauracjach i tym samym - zwiększeniu rozpoznawalności tych produktów w przestrzeni miejskiej. Cieszymy się, że są w projekcie restauracje, które chcą wykorzystywać na co dzień nowe produkty i wprowadzać je na swoje stoły.
Natalia Gołąb, Biuro Rozwoju Gospodarczego

Po spotkaniu z producentami czas na gotowanie

Jedną z restauracji biorących udział w projekcie jest Stół na Szwedzkiej, którą mieliśmy okazję odwiedzić. Szef kuchni oraz założyciel tego studio kulinarnego – Grzegorz Firkowski przygotował danie (karp marynowany z czarnym czosnkiem, miodem, solą - na słodko, do tego sos na bazie pora, cebuli i kiszonego soku; do tego kwitnące brokuły; sałatka - koper włoski, olej na bazie nasion kopru, groszek, nasturcja, plastry świeżego borowika; obok smażone a'la krokiety z ziemniaka, z twarogu z koziego mleka, orzechami laskowymi i jabłkowego musu) składające się z lokalnych produktów. Pojawi się ono w przewodniku kulinarnym, o którym piszemy poniżej. 

Zdecydowałem się na udział w projekcie, bo chcę mieć jak najwięcej możliwości poznawania ludzi, którzy zajmują się produkcją lokalnych produktów. Dzięki nim będę mógł stale rozwijać swoje umiejętności kulinarne, przede wszystkim w polskiej kuchni. Chcę ją jeszcze bardziej odkrywać, uczyć się.
Grzegorz Firkowski, Stół na Szwedzkiej

Przewodnik kulinarny o regionalnych produktach

Projekt obejmuje sześć działań, w tym m.in. przygotowanie przewodnika kulinarnego „Od pola na wrocławski stół” – kompendium wiedzy o produktach regionalnych i wrocławskiej gastronomii w formie bezpłatnego e-booka oraz weekend kulinarny pod hasłem „Jem lokalnie”, podczas którego wrocławskie restauracje zaoferują swoim gościom specjalne menu festiwalowe z wykorzystaniem produktów regionalnych. Szczegóły już wkrótce.

Oprócz promowania lokalnych produktów i wrocławskich restauratorów e-book będzie też skierowany do turystów, aby odkryć przed nimi bogactwo kulinarne całego regionu oraz miasta. Pierwsza część będzie wstępem historycznym, o którym opowie znany wrocławski historyk dr. Grzegorz Sobel. Z kolei czasy nowożytne przedstawi Agnieszka Szydziak, która od wielu lat tworzyła m.in. portal Have a Bite. Główną częścią będzie przedstawienie 10 wrocławskich restauracji oraz producentów biorących udział w projekcie.
Anna Szczotka, autorka przewodnika

Restauracje, które biorą udział w projekcie:

  • Aksameet Bistro Restauracja, 
  • Bernard Piwiarnia Restauracja, 
  • Browar Stu Mostów – Restauracja na Świdnickiej 
  • Brewery & Taproom, 
  • DINETTE BISTRO & BAR, 
  • IDA Kuchnia i Wino, 
  • STÓŁ na Szwedzkiej – studio kulinarne,
  • Restauracja Forum Kulinarne,
  • Restauracja FTT,
  • Restauracja Przystań&Marina,
  • Restauracja Tarasowa.

Oraz producenci biorący udział w projekcie, m.in.

  • Browar Wielka Sowa,
  • Kiszonki Sznajdera,
  • Maciejowy Sad,
  • Oleowita,
  • Pałac Mojęcice / Sery mojęcickie,
  • Pasieki Ziębów,
  • Piekarnia Plon,
  • Stawy Milickie S.A.,
  • Winnica 55100,
  • Winnica Silesian.

Czytaj więcej: „Od pola na wrocławski stół” – wrocławskie restauracje stawiają na smaki regionu 

Partnerami projektu są: Dolnośląska Izba Rolnicza oraz Lokalna Grupa Działania „Kraina Łęgów Odrzańskich”. Inicjatywa jest współfinansowana w ramach programu KSOW z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014–2020.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Powiększ obraz:

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl