Trwa projekt „Od pola na wrocławski stół”
W połowie lipca odbyło się spotkanie inauguracyjne projektu „Od pola na wrocławski stół”. Producenci żywności z Dolnego Śląska zaprezentowali swoje wyroby szefom kuchni i właścicielom 10 wrocławskich restauracji. W ramach degustacji mogli oni spróbować m.in. naturalnych wędlin, serów, kiszonek czy przetworów owocowo-warzywnych.
Projekt ma ułatwić regionalnym wytwórcom nawiązanie stałej współpracy z przedsiębiorcami z branży gastronomicznej, a także zwiększyć rozpoznawalność lokalnej żywności wśród wrocławian i turystów. Autorzy projektu mają nadzieję, że przyczyni się on również do poprawy wiedzy mieszkańców Dolnego Śląska o zrównoważonej konsumpcji i zdrowym odżywianiu się.
Głównym założeniem projektu jest powiązanie wrocławskiej branży gastronomicznej z lokalnymi producentami z Dolnego Śląska, tak, by w optymalny sposób skracać łańcuchy dostaw a klientom wrocławskich restauracji zaoferować dania zdrowe, ekologiczne, przyrządzone na bazie produktów lokalnych. Wrocławska branża gastronomiczna jest niezwykle istotnym elementem miejskiego łańcucha żywnościowego, z kolei Dolny Śląsk ma ogromną ofertę fantastycznych, ekologicznych produktów. Zależy nam więc na tym, aby finalnie jak najwięcej restauratorów podjęło decyzję o zwiększeniu udziału żywności regionalnej i ekologicznej w swoich restauracjach i tym samym - zwiększeniu rozpoznawalności tych produktów w przestrzeni miejskiej. Cieszymy się, że są w projekcie restauracje, które chcą wykorzystywać na co dzień nowe produkty i wprowadzać je na swoje stoły.Natalia Gołąb, Biuro Rozwoju Gospodarczego
Po spotkaniu z producentami czas na gotowanie
Jedną z restauracji biorących udział w projekcie jest Stół na Szwedzkiej, którą mieliśmy okazję odwiedzić. Szef kuchni oraz założyciel tego studio kulinarnego – Grzegorz Firkowski przygotował danie (karp marynowany z czarnym czosnkiem, miodem, solą - na słodko, do tego sos na bazie pora, cebuli i kiszonego soku; do tego kwitnące brokuły; sałatka - koper włoski, olej na bazie nasion kopru, groszek, nasturcja, plastry świeżego borowika; obok smażone a'la krokiety z ziemniaka, z twarogu z koziego mleka, orzechami laskowymi i jabłkowego musu) składające się z lokalnych produktów. Pojawi się ono w przewodniku kulinarnym, o którym piszemy poniżej.
Zdecydowałem się na udział w projekcie, bo chcę mieć jak najwięcej możliwości poznawania ludzi, którzy zajmują się produkcją lokalnych produktów. Dzięki nim będę mógł stale rozwijać swoje umiejętności kulinarne, przede wszystkim w polskiej kuchni. Chcę ją jeszcze bardziej odkrywać, uczyć się.Grzegorz Firkowski, Stół na Szwedzkiej
Galeria zdjęć
Przewodnik kulinarny o regionalnych produktach
Projekt obejmuje sześć działań, w tym m.in. przygotowanie przewodnika kulinarnego „Od pola na wrocławski stół” – kompendium wiedzy o produktach regionalnych i wrocławskiej gastronomii w formie bezpłatnego e-booka oraz weekend kulinarny pod hasłem „Jem lokalnie”, podczas którego wrocławskie restauracje zaoferują swoim gościom specjalne menu festiwalowe z wykorzystaniem produktów regionalnych. Szczegóły już wkrótce.
Oprócz promowania lokalnych produktów i wrocławskich restauratorów e-book będzie też skierowany do turystów, aby odkryć przed nimi bogactwo kulinarne całego regionu oraz miasta. Pierwsza część będzie wstępem historycznym, o którym opowie znany wrocławski historyk dr. Grzegorz Sobel. Z kolei czasy nowożytne przedstawi Agnieszka Szydziak, która od wielu lat tworzyła m.in. portal Have a Bite. Główną częścią będzie przedstawienie 10 wrocławskich restauracji oraz producentów biorących udział w projekcie.Anna Szczotka, autorka przewodnika
Restauracje, które biorą udział w projekcie:
- Aksameet Bistro Restauracja,
- Bernard Piwiarnia Restauracja,
- Browar Stu Mostów – Restauracja na Świdnickiej
- Brewery & Taproom,
- DINETTE BISTRO & BAR,
- IDA Kuchnia i Wino,
- STÓŁ na Szwedzkiej – studio kulinarne,
- Restauracja Forum Kulinarne,
- Restauracja FTT,
- Restauracja Przystań&Marina,
- Restauracja Tarasowa.
Oraz producenci biorący udział w projekcie, m.in.
- Browar Wielka Sowa,
- Kiszonki Sznajdera,
- Maciejowy Sad,
- Oleowita,
- Pałac Mojęcice / Sery mojęcickie,
- Pasieki Ziębów,
- Piekarnia Plon,
- Stawy Milickie S.A.,
- Winnica 55100,
- Winnica Silesian.
Czytaj więcej: „Od pola na wrocławski stół” – wrocławskie restauracje stawiają na smaki regionu
Partnerami projektu są: Dolnośląska Izba Rolnicza oraz Lokalna Grupa Działania „Kraina Łęgów Odrzańskich”. Inicjatywa jest współfinansowana w ramach programu KSOW z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014–2020.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.