Narodowa kuchnia? Raczej regionalna
O kuchni lubimy myśleć w kategoriach narodowych – włoska, hiszpańska, polska, ale Robert Makłowicz przypomina, że owa kuchnia narodowa to tylko zbiór kuchni regionalnych, a w nich najważniejszy pozostaje dobry produkt. – Dolny Śląsk nie miał w tym zakresie wieloletniej historii, ale może dzięki temu, że przeszłość nie jest balastem, dziś wypada wszystko, byle miało związek z tą ziemią – tłumaczy słynny krytyk kulinarny. I dodaje, jak w ciągu jedenastu lat, od kiedy organizowany jest konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”, lawinowo przybyło ciekawych produktów. 40 spośród nich otrzymało prestiżowy tytuł.
Z naturalnych składników, palce lizać
Wśród nich jest cukiernia AniBabki z wrocławskich Krzyków, w której piecze się tylko na naturalnych składnikach – mące, dobrym maśle, świeżej śmietanie. Klienci to doceniają, a wiele produktów AniBabki, w tym ciestaeczka Wrocławskie Zdrovisie robi karierę także m.in. na Górnym Śląsku.
Klienci wracają też do Pierników Wrocławskich, bo ich twórczyni Anna Kuśnierek-Rudy nie oszczędza na doskonałych produktach – miód pochodzi z zaprzyjaźnionej pasieki, jabłka z własnego sadu. – To mała manufaktura, bo nie chcę schodzić z jakości – podkreśla właścicielka.
Honorata Majda przygodę ze swoją firmą Kozie Sery Honoraty zaczynała od dwóch kóz, dziś jest ich w Kaszycach Wielkich koło Prusic w powiecie trzebnickim aż 160, a furorę robi m.in. ser z pieprzem cytrynowym, czarnuszką, popiołem, czosnkiem niedźwiedziem, czy...pokrzywą, do której przymierza się właścicielka. – Ciagle szukam czegoś nowego, a furorę robią teraz wegańskie sery owocowe, bez podpuszczki – dodaje Honorata Majda.
Druga świetna firma z kozimi serami to Koziołkowo z Holendrów w powiecie oleśnickim. na 300 pasących się kóz 80 daje mleko, a z niego powstają hity, m.in. nagrodzony ser sałatkowy Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedziem, czy ser Kopciuch, podpuszczkowy wędzony.
Jakie smaki zwyciężyły
W kategorii produkty mleczne:
- „Koziołkowo” Gospodarstwo Rolne Piotr Hupało z Holendrów za ser Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Sery z „Koziołkowa”/fot. MAT
- Kamil Holajda z Wrocławia za ser Chedar kozi
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza za Tort twarogowy
- Kozie sery Honoraty z Pusic za ser kozi: Koziołek z pieprzem cytrynowym
Kozie sery Honoraty/fot. MAT
- Wańczykówka Lucyna Wańczyk z Krzeszowa za sery:
– ser podpuszczkowy pielęgnowany na maź „Krasna owieczka”
– ser wysoko dogrzewany pielęgnowany na maź „Górski sudecki”
– ser typu Rouqefortie „Modra owieczka”
– ser typu Munster „Myster Wańczyk”
W kategorii produkty rybołówstwa:
- Stawy Milickie z Rudy Sułowskiej za Paprykarz z ryb słodkowodnych
- Raj pstrąga ze Stronia Śląskiego za:
– pastę z wędzonego pstrąga do pieczywa
– hummus z wędzonym pstrągiem i chrzanem
– pstrąga wędzonego z Raju Pstrąg
W kategorii owoce i warzywa:
- Agrar Magnice z Kobierzyc za
– szparagi świeże zielone
– szparagi świeże białe
- Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolen KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:
– główkę kapusty kiszonej w całości
– kiszone buraczki tarte
– rzodkiewkę kiszoną
Kiszone warzywa z Doliny Baryczy/fot. MAT
- Z Chaty Łaniaków Irena i Andrzej Łaniak z Wierzchowic za musztardę z gruszki
- RUNOLAND z Góry za:
– jagody leśne w syropie
– mus z owoców leśnych
- Gospodarstwo rolne Zagroda Smaku Jolanta Michułka- Pietrzyk ze Ślubowa za ogórki kiszone dębowe
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
- DOTI Manufaktura D.M. Mroczkowscy z Kątów Wrocławskich za wiśnie w czekoladzie
- Cukiernia ANIBABKI z Wrocławia za:
– brownie z masłem orzechowym
– Zdrowisie wrocławskie
– Sernik cytrynowy
Wyróżnione słodycze od ANIBABKI/fot. MAT
- Pierniki wrocławskie PIERNIKOWE DEKORACJE Anna Kuśnierek-Rudy z Wrocławia za pierniki wrocławskie przekładaniec z powidłami śliwkowymi
- VITAFIT Piotr Buszko z Krajkowa za Chleb żytni na zakwasie „Chleb ziarno”
W kategorii oleje i tłuszcze:
- Olejarnia „Brzezinki” z Brzezinek za :
– Olej konopny
– olej z czarnuszki
- ODERTOR z Wrocławia za masło orzechowe peanut
- MIRMAR z Wałbrzycha za naturalny olej konopny
- Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk za masło naturalne
W kategorii miody:
- Pasieka ZUZIA z Domaszkowa za miód lipowy z propolisem
W kategorii napoje: (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry):
- Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolne KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:
– sok z kiszonej kapusty czerwonej
– sok z kiszonych buraczków
- Winnica KINDLER z Uniejowic za wino Solaris 2018 wytrawne
- Winnica NIMCZAŃSKA z Niemczy za wino Solaris/Riesling
- Winnica MODERNA z Wrocławia za wino Chardonnay 2018 białe wytrawne
- Winnica AGAT z Wrocławia za:
– wino białe półsłodkie Johanniter 2018
– wino Cabernet Corstis Rose 2018 różowe słodkie
- Browarnia SOBÓTKA GÓRKA Bartłomiej Bogdański z Sobótki za:
– piwo Sobótka Górka 12
– piwo Sobótka Górka 16
- EL-MONT z Bielawy za naturalny bezalkoholowy napój zbożowy „ZBOŻO”
W kategorii inne:
- NOEL – Henryk Nowakowski z Trzebnicy za syrop jabłkowy wytwarzany przez wymrożenie soku jabłkowego
- SLOTT z Kryniczna za banany suszone w surowym kakao bambuczi
- ART of Cooking Jarosław Bugajski z Wrocławia za zabójczo ostry sos z RAZOR KUMQAT & NAGA
- Pawła Mazura – Dary Natury z Jaksonowa za domowy syrop z owoców czarnego bzu
W tym roku przyznane zostały również nagrody specjalne:
- Voucher na 2-dniowy pobyt w Folwarku „Wrzosówka” w MIRSKU w pokoju „W Starej Skrzyni”za najlepszą ofertę serów dolnośląskichotrzymuje Lucyna Wańczyk z Krzeszowa.
- Voucher na 2-dniowy pobyt w „Villi Elise Park Pension” w Stroniu Śląskim wraz z wyżywieniem w restauracji „Kaczka i Wino” za największą ilość wyróżnionych produktów w konkursie otrzymuje Michał Sznajder ze Żmigrodu.