wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

11°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 07:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Średniowieczne pączki nadziewano boczkiem

Wiecie, że tradycyjne pączki, które jadano w średniowieczu, w niczym nie przypominały tych dzisiejszych z konfiturą z róży, dżemem albo innymi słodkościami? My też nie! Jak się dowiedzieliśmy od ekspertki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, chlebowe ciasto nadziewano wówczas... słoniną lub boczkiem, a po usmażeniu zapijano okowitą. Od kiedy je się pączki na słodko? Co trzeba robić, żeby spalić jedno takie ciastko? No i co ze śledzikiem i postem?

Reklama

Fakt, że nie stoimy dziś w kolejce po pączki ze słoniną albo boczkiem, zawdzięczamy kucharzom z XVI wieku, bo właśnie wtedy zaczęto je jadać w słodkiej wersji. Początkowo nadziewano kilka takich ciastek migdałami albo orzechami – na wróżbę. Ten, komu się trafił taki pączek, mógł liczyć na powodzenie przez cały rok.

100 milionów pączków w jeden dzień!

Jak informuje Uniwersytet Przyrodniczy, szacuje się, że w tłusty czwartek Polacy zjadają nawet 100 milionów pączków, a to oznacza, że każdy z nas zjada tego dnia średnio 2,5 pączka.

Jeden pączek to około 300-350 kalorii, ale ta wartość wiąże się też z rodzajem nadzienia, polewy i oczywiście wielkością tego drożdżowego ciastka. Pączek hiszpański o wadze 100g to już ponad 400 kcal.
Prof. Danuta Figurska-Ciura z Katedry Żywienia Człowieka na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności

Ekspertka przypomina, że jednego pączka „spalimy” podczas:

  • 20 minut chodzenia po schodach,
  • 40 minut jazdy na rowerze,
  • 1 godziny pływania.

Jeszcze bardziej kaloryczne są faworki: 100 g tych ciasteczek to 500 kcal!

– W tłusty czwartek większość z nas daje się skusić tradycji, choć wielu z wyrzutami sumienia. Dlatego warto pamiętać o aktywności – radzi prof. Figurska-Ciura.

Zdrowszy śledzik

Zdecydowanie warto również pamiętać o tzw. śledziku, w ostatni dzień karnawału.

Zdaniem pani prof. Figurskiej-Ciury, Śledzik może być świetną okazją do zmiany nawyków żywieniowych i częstszego sięgania po ryby. A takie zmiany są potrzebne, bo jeśli chodzi o spożycie ryb, jesteśmy w ogonie: jemy ich w ciągu roku średnio 12 kg, podczas gdy statystyczny Norweg zjada blisko 50 kg ryb, a Portugalczyk aż 60.

Tymczasem ryby to doskonałe źródło białka i nie tylko.

200 g ryby zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na większość składników pokarmowych. Dostarczamy wraz z nimi tłuszcze i aminokwasy, witaminy D i A, selen, fosfor, magnez, jod i wapń. Bezcenne są też kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, zapobiegające między innymi niektórym chorobom układu krążenia oraz nowotworom, dlatego zalecane są ryby tłuste, np. bardzo lubiany w Polsce śledź.
Prof. Danuta Figurska-Ciura z Katedry Żywienia Człowieka na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności

A co z postem?

Od kilku lat modny jest tzw. post przerywany, czyli jedzenie tylko w czasie kilkugodzinnego okna żywieniowego, np. w godz. 9:00–17:00 lub 14:00–22:00. Co na to nauka?

– W „Nature Medicine” opublikowano niedawno wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie, Uniwersytetu Publicznego Nawarry oraz CIBER, czyli Hiszpańskiej Sieci Badań Biomedycznych. Naukowcom z badań wyszło, że post przerywany, a więc ograniczenie liczby godzin jedzenia w ciągu dnia i wydłużenie czasu postu, jest skutecznym narzędziem w walce z otyłością i korzystnie wpływa na układ krążenia – mówi prof. Figurska-Ciura. Dodaje jednak, że zalecana jest ostrożność i zdecydowanie nie jest to rozwiązanie dla wszystkich.

Jak zaznacza pani profesor, ze względu na małą liczbę badań nie należy stosować postu przerywanego u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, u osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, u osób z zaburzeniami hormonalnymi, a także w przypadku zaburzeń odżywiania oraz u osób bardzo szczupłych. Należy także zachować dużą ostrożność w przypadku chorych na cukrzycę typu 2, szczególnie w przypadku stosowania leków hipoglikemicznych, a także u osób z reaktywną hipoglikemią.

Źródło: materiały prasowe

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama