Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Czym są kiszonki i jak się je robi
Kiszonki, inaczej kwaszenie polega na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. Jest to sposób konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia.
Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się na początku lipca i trwa do połowy września. Do przygotowania ogórków kiszonych na zimę najlepiej wybierać te z drugiej połowy sezonu, czyli od połowy do końca lipca, a nawet z sierpnia.
Do kiszenia ogórków na zimę powinniśmy wybrać stare, sprawdzone odmiany. Jedną z ich jest ogórek śremski – ma drobne kolce i żółte lub jasnozielone przebarwienia.
Do ogórków na zimę bardzo ważny jest czosnek - najlepiej polski. Powinno się go przekroić w poprzek, tak aby uwolnić olejki eteryczne, czyli żeby działanie antybakteryjne już zaczęło swoją czynność w słoiku.Emilia Sznajder, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder
Do tego dodajemy koper (nie kawałek listka, a całą łodygę). Można dać go trochę na spód słoika, ale najważniejsze jest włożenie na jego wierzch. Potrzebna jest również solanka. Jeśli robimy ogórki małosolne – na litr wody dajemy łyżkę soli, a gdy ogórki na zimę – dwie łyżki soli mieszkamy z wodą zimną i nieprzegotowaną. Dlaczego akurat taką?
Kiszonki lubimy jeść, kiedy są chrupiące, a jeżeli zalejemy ją wodą miękką, to one nam zmiękną. Woda miękka robi się po przegotowaniu. Dlatego właśnie nie zalewamy ani gorącą, ani przegotowaną, tylko wodą jak najtwardszą, czyli surową.Emilia Sznajder, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder
Jakie produkty można poddać kiszeniu
Kisić można tak naprawdę wszystkie warzywa. Do najpopularniejszych należą:
- ogórki gruntowe
- kapusta
- seler
- pomidor
- cukinia
- kalafior
- marchewka
- buraki
- rabarbar
Większe warzywa należy tylko bardziej rozdrobnić, tak aby zmieściły się do słoika.
Bardzo polecam kiszenie pomidorów. Pomidory zerwane troszkę za wcześnie, czyli jeszcze takie zielonkawe, takie dopiero z pierwszymi muśnięciami czerwieni, są przepyszne po ukiszeniu.Emilia Sznajder, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder
Wybieramy te najmniejsze, wkładamy do słoika, zalewamy dokładnie tak samo jak ogórki - solanka, czosnek, koper i można je zjadać już po tygodniu lub dwóch – dodaje Pani Emilia.
Właściwości zdrowotne kiszonek
Spożywanie kiszonek ma wiele zalet dla naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów i skóry, a także ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory w jelitach.
Kiszonki to również naturalne źródło witaminy A i E, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Oprócz tego:
- wspomagają trawienie
- obniżają poziom cholesterolu
- regulują wchłanianie glukozy we krwi
- zwiększają przyswajalność wapnia i żelaza
- zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe - dzięki witaminie C
- są dobre na odchudzanie - mają niską kaloryczność i dużo błonnika
Kiszone warzywa mają mnóstwo witamin i minerałów, ale przede wszystkim jest to bogactwo bakterii probiotycznych. Budują naszą odporność i nasze zdrowie.Emilia Sznajder, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder
Ciekawostką jest to, że soki z kiszonek, m.in. ogórków czy buraków niwelują skutki wypitego alkoholu.