wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

24°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 19:35

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Kiszonki nazywane są polskim superfoods, czyli naturalną żywnością, bogatą w składniki odżywcze
Kliknij, aby powiększyć
Kiszonki podnoszą naszą odporność fot. freepik.com
Kiszonki podnoszą naszą odporność

Sezon ogórkowy trwa w pełni. Kiszone warzywa są źródłem wielu witamin, a także żelaza, wapnia i magnezu. Mają wiele korzyści dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Poznaj właściwości i zalety spożywania kiszonek. Jakie inne warzywa możemy kisić na zimę? Przeczytaj!

Reklama

Czym są kiszonki i jak się je robi

Kiszonki, inaczej kwaszenie polega na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. Jest to sposób konserwacji żywności przeznaczonej do spożycia.

Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się na początku lipca i trwa do połowy września. Do przygotowania ogórków kiszonych na zimę najlepiej wybierać te z drugiej połowy sezonu, czyli od połowy do końca lipca, a nawet z sierpnia.

Do kiszenia ogórków na zimę powinniśmy wybrać stare, sprawdzone odmiany. Jedną z ich jest ogórek śremski – ma drobne kolce i żółte lub jasnozielone przebarwienia.

Do ogórków na zimę bardzo ważny jest czosnek - najlepiej polski. Powinno się go przekroić w poprzek, tak aby uwolnić olejki eteryczne, czyli żeby działanie antybakteryjne już zaczęło swoją czynność w słoiku.
Emilia Sznajder, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder

Do tego dodajemy koper (nie kawałek listka, a całą łodygę). Można dać go trochę na spód słoika, ale najważniejsze jest włożenie na jego wierzch. Potrzebna jest również solanka. Jeśli robimy ogórki małosolne  na litr wody dajemy łyżkę soli, a gdy ogórki na zimę – dwie łyżki soli mieszkamy z wodą zimną i nieprzegotowaną. Dlaczego akurat taką?

Kiszonki lubimy jeść, kiedy są chrupiące, a jeżeli zalejemy ją wodą miękką, to one nam zmiękną. Woda miękka robi się po przegotowaniu. Dlatego właśnie nie zalewamy ani gorącą, ani przegotowaną, tylko wodą jak najtwardszą, czyli surową.
Emilia Sznajder, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder

Jakie produkty można poddać kiszeniu

Kisić można tak naprawdę wszystkie warzywa. Do najpopularniejszych należą:

  • ogórki gruntowe
  • kapusta
  • seler
  • pomidor
  • cukinia
  • kalafior
  • marchewka
  • buraki
  • rabarbar

Większe warzywa należy tylko bardziej rozdrobnić, tak aby zmieściły się do słoika.

Bardzo polecam kiszenie pomidorów. Pomidory zerwane troszkę za wcześnie, czyli jeszcze takie zielonkawe, takie dopiero z pierwszymi muśnięciami czerwieni, są przepyszne po ukiszeniu.
Emilia Sznajder, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder

Wybieramy te najmniejsze, wkładamy do słoika, zalewamy dokładnie tak samo jak ogórki - solanka, czosnek, koper i można je zjadać już po tygodniu lub dwóch – dodaje Pani Emilia.

Właściwości zdrowotne kiszonek

Spożywanie kiszonek ma wiele zalet dla naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów i skóry, a także ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory w jelitach.

Kiszonki to również naturalne źródło witaminy A i E, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Oprócz tego:

  • wspomagają trawienie
  • obniżają poziom cholesterolu
  • regulują wchłanianie glukozy we krwi
  • zwiększają przyswajalność wapnia i żelaza
  • zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe - dzięki witaminie C 
  • są dobre na odchudzanie - mają niską kaloryczność i dużo błonnika

Kiszone warzywa mają mnóstwo witamin i minerałów, ale przede wszystkim jest to bogactwo bakterii probiotycznych. Budują naszą odporność i nasze zdrowie.
Emilia Sznajder, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder

Ciekawostką jest to, że soki z kiszonek, m.in. ogórków czy buraków niwelują skutki wypitego alkoholu.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl