– Zimne napoje, zwłaszcza bąbelkowe, lody, wahania temperatur spowodowane przechodzeniem z klimatyzowanego pomieszczenia na zewnątrz, gdzie panuje upał, kąpiel w zimnej wodzie – wymienia przyczyny choroby doktor Hanna Winnicka-Celek, pediatra w Dolnośląskim Centrum Medycznym DOLMED S.A.
– Gdy żar leje się z nieba, szukamy ochłody organizmu, ale robimy to zbyt drastycznie. Zimne potrawy i rozgrzane gardło to połączenie, które może skończyć się anginą, czyli zapaleniem migdałków – tłumaczy. – Często przyczyną anginy u dzieci może być ich nieodpowiednie ubranie. Dzieci są przegrzewane w samochodach, potem rozgrzane wchodzą do klimatyzowanych miejsc i to wystarczy, by zachorować.
Zaczyna się zawsze tak samo: nalot na migdałkach, ból gardła i kłopoty z przełykaniem. Pojawiają się też wysoka gorączka, ból mięśni i głowy. Angina, najczęściej wywoływana przez paciorkowce jest zakaźna, przenosi się drogą kropelkową – trzeba o tym pamiętać, by nie zarazić innych.
Lepiej poleżeć w łóżku niż na plaży
Zwykle lekarze nie upierają się, by z anginą leżeć plackiem w łóżku, ale chory bywa tak osłabiony, że decyduje się na odpoczynek. Ważne, by nie kontaktował się z innymi ludźmi – szczególnie małymi dziećmi i starszymi osobami, by ich nie zarazić. Drobnoustroje odpowiedzialne za anginę przenoszą się drogą kropelkową, a także za pośrednictwem wspólnie używanych sztućców, naczyń itp.
– Przestrzegam mamy przed dojadaniem po chorym dziecku z jego talerza. W ten sposób też można się zarazić – dodaje doktor Hanna Winnicka-Celek.
Antybiotyk to konieczność
– Anginy nie należy lekceważyć – podkreślają interniści i pediatrzy. To poważna choroba, która nieleczona grozi różnymi powikłaniami. Przed odkryciem penicyliny zdarzało się, że na anginę umierano.
Dziś lekarze zapisują na anginę antybiotyki, ale stosując je, należy przestrzegać konsekwentnie zaleceń lekarskich. Nie odstawiać antybiotyków, gdy tylko poczujemy się lepiej, lecz wziąć zapisane opakowanie do końca.
Podczas choroby trzeba oszczędzać gardło – jeść lekkie posiłki najlepiej chłodne lub lekko podgrzane, wyeliminować z dań ostre przyprawy. Pomaga też płukanie gardła – solą lub preparatami poleconymi przez lekarza lub farmaceutę jak np. płukanki z szałwii i rumianku.
Przy gorączce ważne jest też nawadnianie organizmu, dlatego trzeba dużo pić wody, soków, ziołowych herbatek.
Nie lekceważ anginy
Nieleczona angina powoduje wiele powikłań. Następstwem częstych angin bywa trwały przerost migdałków podniebiennych. Migdałki nie chronią już wtedy przed żadnym zakażeniem.
Może pojawić się gorączka reumatyczna, która może spowodować zastawkową nabytą wadę serca oraz kłębuszkowe zapalenie nerek. Częstszymi, ale na szczęście mniej groźnymi powikłaniami niedoleczonej anginy są zapalenie ucha środkowego, zatok obocznych nosa, węzłów chłonnych czy ropień okołomigdałkowy.
ak