wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

11°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 10:20

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Święta Bożego Narodzenia
  4. Śledzie na Wigilię – przepis

Śledzie – przyrządzane zresztą na różne sposoby – to podstawa wigilijnego stołu. Są świetną przystawką, zaostrzającą apetyt. Jeśli chcemy troszkę uciec od tradycji śledzika z cebulką, warto siegnąć po  śledziowe „wariacje”, także samodzielnie komponując różne smaki. W naszej propozycji z wigilijnego śledzia wydobedziemy trochę słodyczy.   

Reklama

Śledzie na słodko z orzechami

(porcja na 2 osoby)

  • 4 solone śledzie matiasy
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki ziarna sezamowego 
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki chili w proszku lub jedno chili drobno posiekane bez pestek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  1. Solone śledzie solone moczymy przez kilka godzin, wymieniając w tym czasie dwa razy wodę. 
  2. Przygotowujemy marynatę: 4 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z koncentratem pomidorowym, goździkami i połową garści rodzynek oraz łyżką miodu. Wymoczone śledzie zalewamy marynatą na 6-7 godzin. 
  3. Kroimy cebulę i smażymy na oleju, dodając drugą połowę rodzynek i dwie łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną papryczkę chili. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  4. Śledzie wyjmujemy z marynaty, napełniamy cebulką i spinamy wykałaczkami. Dekorujemy orzechami, rodzynkami i goździkami.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl