Śledzie na wigilię - przepis


Śledzie na słodko z orzechami

 

(porcja na 2 osoby)
4 solone śledzie matiasy
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki rodzynek
2 łyżki ziarna sezamowego 
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
½ łyżeczki chili w proszku lub jedno chili drobno posiekane bez pestek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
 
Solone śledzie solone wymoczyć przez kilka godzin podmieniając w tym czasie dwa razy wodę . Przygotować marynatę: 4 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z koncentratem pomidorowym, goździkami i połową garści rodzynek oraz łyżką miodu. Wymoczone śledzie zalać marynatą na 6-7 godzin. Pokroić cebulę i smażyć na oleju dodając drugą połowę rodzynek i dwie łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną papryczkę chili. Zamieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Śledzie wyjąć z marynaty napełnić cebulką i spiąć wykałaczkami. Udekorować orzechami, rodzynkami i goździkami.
Zgłoś uwagę