Śledzie na słodko z orzechami
(porcja na 2 osoby)
- 4 solone śledzie matiasy
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- ½ łyżeczki chili w proszku lub jedno chili drobno posiekane bez pestek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Solone śledzie solone moczymy przez kilka godzin, wymieniając w tym czasie dwa razy wodę.
- Przygotowujemy marynatę: 4 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z koncentratem pomidorowym, goździkami i połową garści rodzynek oraz łyżką miodu. Wymoczone śledzie zalewamy marynatą na 6-7 godzin.
- Kroimy cebulę i smażymy na oleju, dodając drugą połowę rodzynek i dwie łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną papryczkę chili. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Śledzie wyjmujemy z marynaty, napełniamy cebulką i spinamy wykałaczkami. Dekorujemy orzechami, rodzynkami i goździkami.