wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

10°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 06:00

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Będzie zielono, zdrowo i eko! Nowe ogródki warzywne powstaną przy szkołach i przedszkolach. Gdzie i kiedy? [WIZUALIZACJE]

Jeszcze przed wakacjami na terenach 9 placówek oświatowych we Wrocławiu powstaną nowe ogródki warzywne. W ich tworzenie zostaną zaangażowani młodzi wrocławianie. To jeden z elementów unijnego projektu FoodSHIFT 2030, promującego lokalne rolnictwo i ekologiczną żywność. Zobaczcie, gdzie powstaną ogródki oraz wizualizacje, jak mogą wyglądać!

Reklama

– Podpisaliśmy już umowę na tegoroczne realizacje przyszkolnych ogrodów warzywnych. Powstaną one w 9 lokalizacjach. Cieszymy się bardzo, że w tym roku z inicjatywą ich tworzenia wyszły same placówki oświatowe. To oznacza, że nasze działania zdobywają coraz większą popularność. Projekty są gotowe i w najbliższych tygodniach przystępujemy do działania – zapowiada Małgorzata Brykarz, dyrektorka Wydziału Klimatu i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia.

– Istotne jest też to, że do ich tworzenia wykorzystywane będą materiały biodegradowalne i pochodzące z recyklingu, które stworzą szereg błękitno-zielonych rozwiązań – dodaje Małgorzata Brykarz.

Zobaczcie w galerii zdjęć, jak będą wyglądać nowe ogródki warzywne a jak prezentują się już te stworzone.

Drzewa owocowe, krzewy, zioła, warzywa, donice z kwiatami i kompostowniki

W nowych ogrodach warzywnych nie zabraknie krzewów i drzew owocowych. Zioła i warzywa będą rosły przy wykorzystaniu metody upraw współrzędnych, z wykorzystaniem różnych form zagospodarowania – czasami będą to płaskie grządki, a innym razem rabaty wyniesione czy hydroponika.

Nie zabraknie również donic z kwiatami i kompostowników. Zagospodarowane będą również wody opadowe – na przykład z pomocą beczek na deszczówkę. Wszystko po to, by z jednej strony zazieleniać przestrzeń oraz korzystać z potencjału przyszkolnych podwórek, a z drugiej strony – edukować.

Galeria zdjęć

– FoodSHIFT 2030 to ważny projekt ze względu na ogólny rozwój dziecka i rozwój postaw ekologicznych. Najmłodsi pomogą w uprawach roślin, na przykład poprzez ich podlewanie. Oczywiście – pod czujnym okiem nauczycieli. Wierzę, że takie działania zaowocują – mówi Magdalena Świerczyńska, wicedyrektorka Przedszkola nr 24.

Projekty zostały przygotowane w porozumieniu z Wydziałem Klimatu i Energii oraz dyrekcjami placówek.

W ciągu najbliższych tygodni będziemy mieli piękny, zadrzewiony i zakrzewiony ogródek warzywny. W kastrach dzieci posadzą warzywa i zioła. Będzie wisząca pergola z ogórkami lub pomidorami, będzie również pięknie zakręcony skalniak z roślinami. Pojawią się wiśnie, śliwy, a nawet krzaki porzeczki, maliny i borówki. Pod koniec maja będziemy mogli zaczynać sianie. Wesprą nas rodzice, którzy przyniosą nasiona oraz sadzonki.
Marzena Terka, dyrektorka Przedszkola Mały Piekarczyk nr 74

Gdzie powstaną nowe ogrody warzywne we wrocławskich szkołach i przedszkolach? Oto lista

  1. Przedszkole nr 59, ul. Narcyzowa 6
  2. Zespół Szkolno Przedszkolny nr 14, ul. Dębicka 31
  3. Przedszkole nr 74, ul. Krzywa 3
  4. Szkoła Podstawowa nr 108, ul. B. Chrobrego 3
  5. Przedszkole nr 149, ul. Obornicka 21
  6. Szkoła Podstawowa nr 12, ul. Janiszewskiego 14
  7. Szkoła Podstawowa nr 64, ul. Wojszycka 1
  8. Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 23, ul. Przedwiośnie 47
  9. Liceum Ogólnokształcące nr VI, ul. Hutnicza 45

Łączny koszt powstania 9 ogródków warzywnych to prawie 240 tysięcy złotych. Warto dodać, że w latach 2020-2022 podobne ogródki powstały w 11 placówkach oświatowych, a łączny koszt ich utworzenia to ponad 305 tys. złotych.

Czym jest FoodSHIFT 2030?

FoodSHIFT 2030 promuje lokalne rolnictwo, ekologiczną i zdrową żywność, ale również skraca dystans pomiędzy producentami i konsumentami. Projekt jest realizowany w dziewięciu europejskich ośrodkach, m.in.: w Kopenhadze, Atenach, Barcelonie, Bari czy w Berlinie. Każde z miast skupia się na innym aspekcie dotyczącym żywności, zmian nawyków żywieniowych (promocja diety roślinnej), skrócenia łańcuchów dostaw czy łączenia lokalnych wytwórców z odbiorcami.

We Wrocławiu działania koncentrują się wokół ogrodów warzywnych w placówkach edukacyjnych oraz wspierania ogrodów społecznych i lokalnych innowatorów. Oprócz tworzenia przyszkolnych ogrodów warzywnych, w jego ramach przygotowywana jest baza miejsc, w których w przyszłości będzie można zakładać ogrody społeczne. Przeprowadzono także serię szkoleń i konsultacji z mieszkańcami.

To nie pierwszy projekt związany z zazielenianiem szkolnych podwórek. Od 2019 roku Wrocław prowadzi także program Szare na Zielone. Do tej pory wzięło w nim udział 87 placówek oświatowych, a łączny koszt zielonych zmian to ponad 2,6 mln zł.

Wybierać mądrzej i jeść zdrowiej – miejska polityka żywieniowa

Przyszkolne ogródki warzywne to element miejskiej polityki żywieniowej i szerszego podejścia do kwestii ekologii.

Wrocław jest jednym ze 100 europejskich ośrodków, które uczestniczą w misji miast „Neutralnych dla klimatu i inteligentnych”. Dzięki temu będziemy mogli korzystać ze specjalnych środków finansowych oraz preferencji w ramach konkursów o unijne środki.
Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW

– Jesteśmy także sygnatariuszem Paktu Mediolańskiego. Jest to swoista deklaracja troski o system żywnościowy miasta. Od lat prowadzimy działania związane z niemarnowaniem żywności oraz walką z nadwagą i otyłością wśród dzieci oraz młodzieży – dodaje.

Jednym z głównych wyzwań jest ograniczanie marnowania jedzenia. W ramach kampanii Wrocław nie marnuje, od lat realizowane są m.in. warsztaty dla mieszkańców pokazujące możliwości tworzenia nowych dań z resztek jedzenia.

Wrocław bierze udział w projekcie Fair Local Green Deal, którego celem jest wdrażanie postanowień Europejskiego Zielonego Ładu na poziomie lokalnym. Tematem przewodnim jest żywność i odporność żywnościowa.

Niedawno zakończył się również europejski projekt BioCanteens 2, którego celem była promocja zdrowej i ekologicznej żywności, a także krótkiego łańcucha dostaw produktów do szkolnych stołówek.

W czterech wrocławskich placówkach wdrażane były rozwiązania, dzięki którym dzieci jedzą zdrowe i urozmaicone posiłki. Przy zamawianiu produktów niezbędnych do ich przygotowania zwracana jest szczególna uwaga na to, aby produkty były świeże i ekologiczne. Wszystko to ma również ograniczyć marnowanie żywności.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl