Pierwotnie wydarzenie zaplanowano w auli uczelni medycznej. Jednak liczba zaproszonych gości, którzy potwierdzili udział, spowodowała, że ostatecznie uroczystość zorganizowano w największej sali Wrocławskiego Centrum Konferencyjnego.
Gospodarzem ceremonii był prof. Marek Ziętek. I to rektor Uniwersytetu Medycznego jako pierwszy wprowadził wątek osobisty, mówiąc prof. Tadeuszu Trziszce. – To przyjaciel naszego uniwersytetu i, mogę to przyznać, także mój osobisty przyjaciel – mówił prof. Marek Ziętek.
Wizjoner z energią
W prezentacji dokonań naukowych i organizacyjnych bohatera uroczystości, prof. Małgorzata Sobieszczańska zaakcentowała na jego zaangażowanie w pogłębienie procesu komercjalizacji badań i ścisłą współpracę uczelni i biznesu.
– Profesor Trziszka przez trzy kadencje pełnił funkcję prorektora Uniwersytetu Przyrodniczego, a od sześciu lat jej jego rektorem. Jego wybitna kreatywność, energia i talent wizjonerski przyczyniły się do rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego, który jest dzisiaj jednym z najważniejszych w Polsce ośrodków badawczych – mówiła dziekan Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego.
Prof. Marek Ziętek i prof. Tadeusz Trziszka, fot. UM
Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia: – Działalność pana profesora wykracza daleko poza mury uczelni. Dziękuję za pracę na rzecz budowania akademickiego Wrocławia i integrację wrocławskiego środowiska akademickiego.
OVOCURA, czyli życie
Prof. Sobieszczańska oraz prof. Piotr Dzięgiel, który odczytał laudację – to kulminacyjny moment uroczystości nadania tytułu doktora honoris causa – przez wiele lat intensywnie współpracowali z prof. Trziszką przy jego najważniejszym projekcie badawczym OVOCURA.
W projekcie podjęto próbę opracowania i kompleksowego wykorzystania potencjału biologicznego jaj „nowej generacji”. Odkryto wiele nowych biosubstancji, opracowano liczne nowe technologie. Jako liczące się osiągnięcia naukowe należy wymienić metody izolacji i badania aktywności biologicznej cystatyny, Yolkiny, ovofosfolipidów, biopeptydów oraz opracowanie różnych form ich zastosowania biomedycznego.
Profesor Trziszka podkreśla: - Pokazaliśmy, że substancje bioaktywne stosowane w leczeniu i profilaktyce można i należy pozyskiwać w sposób naturalny, z surowców pochodzenia zwierzęcego – bo takim jest najdoskonalszy surowiec jaki zna natura, czyli jajo. Cel mamy taki sam: wydobyć takie biosubstancje, które będą wspierać profilaktykę, ale również będą służyć poprawie jakości życia człowieka.
Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia, i prof. Tadeusz Trziszka, fot. UM
Prof. Tadeusz Trziszka jest autorem kilkuset prac naukowych z zakresu technologii żywności, ekspertem technologii produkcji drobiu i jaj (specjalizuje się w systemach zarządzania jakością, jest audytorem laboratoriów badawczych). Podejmowana przez niego problematyka badawcza obejmuje zagadnienia związane z chemią i technologią żywności ze szczególnym uwzględnieniem izolacji i zastosowań fosfolipidów z żółtka jaj, a także procesów związanych z enzymatyczną hydrolizą.
UP/UM/w