wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

6°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:47

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Święta Bożego Narodzenia
  4. Makowiec wigilijny – przepis

Bez domowego makowca święta są nieważne. A tak na poważnie – tradycyjne ciasta z makiem są zwieńczeniem każdego uroczystego posiłku. Świetnie smakują z wigilijnym kompotem z suszu albo z aromatyczną kawą. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i potrzeba trochę wprawy, żeby dobrze się udały. 

Reklama

Makowiec tradycyjny zawijany 

(składniki na 2 makowce)

  • 500 g mąki 
  • 40 g drożdży
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 4 żółtka 
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 60 g ciepłego roztopionego masła 
  • masa makowa
  • 250 g maku
  • wrzące mleko
  • 30 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 białka
  • ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
Wersja dla leniwych – puszka gotowej masy makowej
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • opcjonalnie: odrobina soku z cytryny 
  1. Przygotowujemy masę makową: mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie wolno zagotować). Odcedzamy przez gęste sito, przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. 
  2. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielony mak, cukier, miód, bakalie i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Masę lekko schładzamy, dodjemy ubite na sztywno białko, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Gotowa masa powinna mieć temperaturę pokojową.
  3. Robimy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy. Do 125 ml letniego mleka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki mąki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Gotowy zaczyn dodajemy do mąki. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlewamy do miski z mąką i rozczynem, dodajemy resztę mleka, wanilię, szczyptę soli. Wyrabiamy na gładką masę. Do masy, ciągle wyrabiając, powoli wlewamy stopione, ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut (ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne). Przykrywamy je ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy wysypanej mąką i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy prostokąty ok. 30 X 25 cm. 
  5. Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozkładamy na rozwałkowanych płatach ciasta, zostawiając ok. 2 cm miejsca od brzegu przy dłuższych bokach. Ciasto zwijamy ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepiamy.
  6. Tak przygotowane ciasto owijamy dwa razy papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). Makowce przekładamy na blachę, w sporych odstępach od siebie, podwijamy otwarte końce rulonu lub spinamy spinaczem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Makowce powinny się piec ok. 50 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy od góry papier, studzimy.
  8. Robimy lukier: cukier puder rozcieramy z gorącą wodą, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl