wroclaw.pl strona główna Kulturalny Wrocław – najświeższe wiadomości o kulturze Kultura - strona główna

Infolinia 71 777 7777

15°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 22:50

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Kultura
  3. Aktualności
  4. Pyszne kino w Nowych Horyzontach
Kliknij, aby powiększyć
– Kino można smakować, a filmy mają swoje smaki – mówi Roman Gutek, dyrektor Kina Nowe Horyzonty materiały prasowe
– Kino można smakować, a filmy mają swoje smaki – mówi Roman Gutek, dyrektor Kina Nowe Horyzonty

Po raz pierwszy we Wrocławiu widzowie będą mieli okazję uczestniczyć w przeglądzie filmów kulinarnych Kuchnia + Food Film Fest. Od 22 do 24 listopada w Kinie Nowe Horyzonty zobaczą 13 produkcji poświęconych kuchni, kulinariom i jedzeniu.

Reklama

To już piąta edycja tego festiwalu, ale pierwsza we Wrocławiu. Do tej pory miłośnicy kuchni oglądali filmy na jej temat w Warszawie, Gdańsku i Poznaniu.

– Wiem, że wrocławianie chcieli mieć Kuchnia + Food Film Fest u siebie i udało nam się zorganizować to wydarzenie w tym samym czasie, co w innych miastach – dodaje Roman Gutek.

Kuchnia + Food Film Fest to nie tylko projekcje filmowe, ale także spotkania z ekspertami kulinarnymi, kiermasz produktów lokalnych z Dolnego Śląska, warsztaty kulinarne dla dzieci i filmowe posiłki i poczęstunki.

Program przeglądu podzielony jest na trzy dni, a każdy z nich poświęcony jest innej tematyce. Piątek, 22 listopada, odbywa się pod hasłem „Kultura kulinarna”. – Zobaczymy filmy poświęcone trzem różnym kuchniom – opowiada Karol Adrian z promocji kanału telewizyjnego Kuchnia +. – „Skarby kuchni tybetańskiej” pokazują składniki wykorzystywane w Tybecie, poznamy także różnego rodzaju sery, o których m.in. mówi „Kulinarne dziedzictwo Alp” – wymienia. Dzień pierwszy zakończy pokaz „Ostatniego oceanu”, filmu w reżyserii Petera Younga, poruszającego kwestie połowów w arktycznym Morzu Rossa rzadkiej i cenionej ryby – antara polarnego.

Dzień drugi (23 listopada) nosi tytuł „Społeczeństwo”. Zobaczymy takie filmy, jak „Farmer i jego książę”, czyli dokument o księciu Karolu, następcy brytyjskiego tronu i jego osobistym farmerze, z którym od 30 lat prowadzą najstarsze rolnicze gospodarstwo ekologiczne na świecie.  „Gorzki smak czekolady” może wydać się naprawdę gorzki, po obejrzeniu filmu Mikiego Mistratiego, w którym reżyser podejmuje temat łamania praw człowieka przy zbiorze nasion kakaowca na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Natomiast „Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?” odsłoni bolesną prawdę o tym, że za szczytnymi ideami może kryć się wyzysk ludzi w krajach Trzeciego Świata. W programie także „Co kryje Coca-Cola?” – film o sekretnym składzie popularnego napoju, „Parcie na żarcie” zapozna widzów z metodami, jakie stosują producenci żywności, aby przekonać ludzi do kupowania większej ilości jedzenia, niż potrzebują. „Czerwona obsesja” Warwicka Rossa opowiada o wpływie m.in. chińskiego rynku na ceny i jakość wina z regionu Bordeaux.

W ostatni dzień festiwalu upłynie pod szyldem „Smakosze”. Zobaczymy filmy poświęcone świetnym restauracjom, szefom kuchni i dobremu jedzeniu. „elBulli – kulinarny interface” podejmie temat kulinarnego dizajnu, którym zajmowała się ekipa najlepszej restauracji na świecie. „Somm” odsłoni tajniki sommelierów, a o tajemnicach herbaty opowie film „Mistrzowie herbaty”. Festiwal zakończy „Smak curry” – fabuła o kobiecie, która przygotowuje lunch boxy dla indyjskich biur. W chwili gdy zorientuje się, że jej potrawy nie trafiają do jej męża, a do innego mężczyzny, zmieni się jej życie.

Festiwal to także wydarzenia towarzyszące. Po każdym filmie widzowie będą zaproszeniu do udziału w dyskusjach z ekspertami i na poczęstunek nawiązujący do tematu poruszanego w filmie.

– O jedzeniu będą mówić ludzie z pasją – podkreśla Aneta Gołdys, szefowa Cafe Bistro w Kinie Nowe Horyzonty.

Wrocławscy eksperci to m.in. przedstawiciel Studia Culinary Solution oraz Emilia Szczęsna – przedstawicielka Stawów Milickich, Ewelina Żygadło z organizacji Slow Food, Borys Bieńkowski – zajmujący się naukowo Fair Trade, Agata Anioł – autorka bloga „Kuchnia w formie”, Piotr Mońka z Czajowni. Poczęstunek przygotują wrocławskie restauracje: Lwia Brama, Central Cafe, Centrum Wina, restauracja Szajnochy 11 i Szczypta Świata.

W programie także warsztaty kulinarne dla dzieci (23 listopada, godz. 11). Mali smakosze nauczą się robić kanapki i poznają świeże zioła. Warsztaty poprowadzą Akademia Młodego Kucharza Wrocław i Slow Food Youth.  Zaplanowano także wyjątkowe uczty – Kolację Filmową w hotelu Monopol (23.11) i Filmowe Śniadanie (24.11) w Nowych Horyzontach.  W niedzielę od godz. 10.00 do 15.00 trwać będzie kiermasz produktów z Dolnego Śląska i książek kucharskich.

Agnieszka Kołodyńska

Sprzedaż biletów na Kuchnia + Food Film Fest już trwa. Bilet na blok filmowy kosztuje 18 zł, kolacja filmowa z filmem „Czerwona obsesja” – 118 zł, bilet tylko na kolację – 100 zł. Filmowe Śniadanie w Kinie Nowe Horyzonty – 35 zł, warsztaty kulinarne dla dzieci – 20 zł (bilet dla dziecka, rodzic nieodpłatnie).

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl