- Nie ma w przyrodzie równie doskonałego surowca jak jajo – powtarza prof. Tadeusz Trziszka z UPWr, autor kilkuset prac naukowych o technologii żywności, ekspert technologii drobiu i jaj. – W jaju są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu, nowego życia i do jego ochrony.
Wystarczy 21 dni w temperaturze 39-40 stopni Celsjusza, by w zapłodnionym jaju powstał nowy organizm: pisklę z układem nerwowym, krwionośnym, kostnym, immunologicznym, poruszające się i – gdy dorośnie – zdolne do rozmnażania, czyli zachowania gatunku. W tej niewielkiej skorupce są wszystkie bioaktywne substancje niezbędne do stworzenia życia.
Fenomenem jest, że wystarczy energia cieplna, by to życie uruchomić! Skoro z jaj może powstać życie, to można te substancje wykorzystać także do ratowania życia, do walki z chorobami cywilizacyjnymi.Prof. Tadeusz Trziszka
Jajko, czyli źródło zdrowia
Naukowiec Uniwersytetu Przyrodniczego przekonuje, że nie ma żadnych przeciwwskazań do zjadania jaj. Wyjątkiem jest uczulenie na któryś ze składników. Sam codziennie zjada kilka jajek.
Spożywanie dobrego cholesterolu z jaj ogranicza wytwarzanie złego cholesterolu przez nasz własny organizm. Zresztą w jaju cholesterol to 0,3 proc, reszta to ważne substancje bioaktywne.
Jajko to skondensowana dawka związków odżywczych i prozdrowotnych, zawiera:
- substancje mające znaczenie w regulacji ciśnienia krwi,
- czynniki niszczące bakterie i wirusy, zwłaszcza aktywne wobec wirusa grypy;
- cystatyne, która może mieć zastosowanie m.in. w walce z chorobami otępiennymi mózgu i nowotworowymi;
- w żółtku są substancje, które np. w zakażeniach przewodu pokarmowego mogą zastępować terapię antybiotykową, w tym fosfolipidy, które nie występują w żadnych roślinach;
- ważące 60 gram jajo kurze dostarcza nam 90 kcal energii, 25 proc. niezbędnych, doskonale zbilansowanych aminokwasów, związków mineralnych i witamin;
- dziesiątki tysięcy składników biologicznie aktywnych;
- dużo witaminy B12, ale też A+E i kwasu foliowego.
[greetingCard cardSet=easter]
Prof. Tadeusz Trziszka: - W żółtku kurzego jaja jest ok. dwóch gramów fosfolipidów (a to bardzo dużo), które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Każda z około dziesieciu bilionów komórek ludzkiego organizmu zwiera fosfolipidy i cholesterol, co oznacza, że są to składniki dla nas niezbędne.
Źródło: materiały prasowe