wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

17°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 14:25

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Już niedługo w dzień targowy…

Jarmark Produktów Świeżych na Nowym Targu zostanie uroczyście otwarty jutro, 11 września w samo południe. Ale już od rana zaczną zajmować wynajęte stoiska, rozlokowane w zachodniej części placu, producenci żywności, którzy będą wystawiali, a przede wszystkim sprzedawali swoje wytwory, licząc z pewnością na to, że podbiją one serca, a raczej podniebienia wrocławian.

Jarmark będzie czynny w godz. 10.00-17.00 (w dniu otwarcia wyjątkowo od 9.00), w każdą środę i czwartek, w tym roku do 7 listopada. Docelowo ma działać przez osiem miesięcy w roku – od marca poczynając.

4 września organizator jarmarku, czyli Zrzeszenie Handlu i Usług Organizacja Samorządu Małych i Średnich Przedsiębiorstw we Wrocławiu, testował miejsca handlowe, czyli 18 rozkładanych namiotów o wym. 3 m x 3 m,  w których handel będzie się odbywał. – Wszystkie miejsca zostały wykupione i mamy nawet listę rezerwowych – chwali się prezes ZHiU Mirosław Posłuszny. – Dzisiaj nasi pracownicy „trenują” rozkładanie namiotów i ich zwijanie, sprawdzając, ile czasu taka operacja zajmuje – dodaje.

Tego dnia pojawiali się na placu również niektórzy wystawcy, żeby „przymierzyć się” do wykupionych kramów. Namioty są utrzymane w tonacji kolorystycznej, zbliżonej do tej, jaką ma wyremontowany Nowy Targ. Są grafitowe. – Takie były wymagania konkursowe – podpowiada prezes Posłuszny.

Ubarwi je zawartość, czyli na przykład owoce, warzywa, zioła, miody czy różnego rodzaju sery, mięsiwa i wędliny. Oprócz namiotów, dla jarmarku zarezerwowane są również dwa miejsca na samochody-chłodnie, w tym dla milickich karpi.

Znamy już listę pierwszych wystawców i asortyment – naturalny, bez chemicznych dodatków, wytwarzany tradycyjnymi metodami – z jakim zjadą na Nowy Targ.

• Malwina Pasternak: sery z Gór Sowich, syropy z sosny, mleczu, kwiatu bzu, soki z owocu dzikiego bzu, powidła, suszona lipa, krwawnik, dziurawiec

• Soki Regionalne s.c. Dawid Stangreciak: soki tłoczone owocowe, owocowo-warzywne, owocowo-ziołowe

• PPHU Karina Zielińska: przyprawy, zioła, zioła w doniczkach, bakalie, herbaty

• OGNIWO Andrzej Ziółkowski: świeży olej lniany tłoczony na zimno w przeddzień jarmarku, olej rydzowy, olej dyniowy, ostropest, zioła do diety dr Budwig

• Spiżarnia u Basi: świeże ekologiczne warzywa i owoce

• Gospodarstwo Pasieczne Kurpiel: miody kilku gatunków, pyłek kwiatowy, propolis, maść propolisowa, świeczki z wosku pszczelego

• FPHU Maciej Gombos: sery góralskie

• GOODMAR Joanna Marciniszyn: wędliny wieprzowe – wędzonki z małych rodzinnych masarni wędliny bez konserwantów, dziczyzna ze 100% zawartością mięsa, kwas chlebowy 

• „Centaurea” Aleksandra Góreczna: chleby, ciasta na bazie orkiszu i żyta, mąka świeżo mielona, produkty lniane, produkty na bazie mąki gryczanej i produkty z Doliny Baryczy 

• PPHU JARUGA Jacek Jaruga: pieczywo żytnie na zakwasie, wypiekane w piecu sabatniku opalanym drewnem liściastym brzozowym, bez chemii, polepszaczy i konserwantów

• Firma Handlowa Omega Piotr Swatowski: owoce i warzywa sezonowe, soki z tłoczni, sery i mleko kozie, jaja z gospodarstw ekologicznych (z wolnego wybiegu), orzechy, kasze i ryże

• Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka: miody odmianowe z własnej pasieki, miody smakowe z naturalnymi dodatkami   

• Gospodarstwo Ekologiczne „Zielona Zagroda” Ewa Dębska: ciasta, makowiec carski, chleby na serwatce, kozi ser zgorzelecki, sery solankowe orzechowe i marcepanowe, jogurt kozi, kozie masło

• „Gwiazdeczka” Katarzyna Żurawska: przyprawy, zioła kuchenne

• Gospodarstwo rolne z Oleśnicy: masło, sery, śmietana

• Ekologiczne Gospodarstwo „Malinowa Zagroda”: sery krowie i kozie

• FHU „IMVIT” Merita Rasiti: sery dojrzewające z mleka krowiego, owczego i koziego, sery korycińskie z certyfikatem UE, wędliny tradycyjne dolnośląskie 

• GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja: tradycyjne i ekologiczne wędliny – kiełbasy cienkie i grube, salceson, kiszka pasztetowa, szynki i inne wędzonki  

• „W Starym Młynie” Piotr Niewiadomski: karp smażony, wędzony, w słoikach, w zalewie octowej. wędzone produkty ze Starego Młyna – szynki, boczki, karkówki naturalne chleby, pierogi

Organoleptycznie będzie można przetestować upatrzone przez siebie smakołyki już jutro. Organizatorzy jarmarku mają nadzieję, że klienci będą potem wracali na Nowy Targ po nowe zaopatrzenie. A my sprawdzimy, czy zasobność portfeli im na to pozwoli…

MaWi

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl