Jarmark Produktów Świeżych na Nowym Targu zostanie uroczyście otwarty jutro, 11 września w samo południe. Ale już od rana zaczną zajmować wynajęte stoiska, rozlokowane w zachodniej części placu, producenci żywności, którzy będą wystawiali, a przede wszystkim sprzedawali swoje wytwory, licząc z pewnością na to, że podbiją one serca, a raczej podniebienia wrocławian.
Jarmark będzie czynny w godz. 10.00-17.00 (w dniu otwarcia wyjątkowo od 9.00), w każdą środę i czwartek, w tym roku do 7 listopada. Docelowo ma działać przez osiem miesięcy w roku – od marca poczynając.
4 września organizator jarmarku, czyli Zrzeszenie Handlu i Usług Organizacja Samorządu Małych i Średnich Przedsiębiorstw we Wrocławiu, testował miejsca handlowe, czyli 18 rozkładanych namiotów o wym. 3 m x 3 m, w których handel będzie się odbywał. – Wszystkie miejsca zostały wykupione i mamy nawet listę rezerwowych – chwali się prezes ZHiU Mirosław Posłuszny. – Dzisiaj nasi pracownicy „trenują” rozkładanie namiotów i ich zwijanie, sprawdzając, ile czasu taka operacja zajmuje – dodaje.
Tego dnia pojawiali się na placu również niektórzy wystawcy, żeby „przymierzyć się” do wykupionych kramów. Namioty są utrzymane w tonacji kolorystycznej, zbliżonej do tej, jaką ma wyremontowany Nowy Targ. Są grafitowe. – Takie były wymagania konkursowe – podpowiada prezes Posłuszny.
Ubarwi je zawartość, czyli na przykład owoce, warzywa, zioła, miody czy różnego rodzaju sery, mięsiwa i wędliny. Oprócz namiotów, dla jarmarku zarezerwowane są również dwa miejsca na samochody-chłodnie, w tym dla milickich karpi.
Znamy już listę pierwszych wystawców i asortyment – naturalny, bez chemicznych dodatków, wytwarzany tradycyjnymi metodami – z jakim zjadą na Nowy Targ.
• Malwina Pasternak: sery z Gór Sowich, syropy z sosny, mleczu, kwiatu bzu, soki z owocu dzikiego bzu, powidła, suszona lipa, krwawnik, dziurawiec
• Soki Regionalne s.c. Dawid Stangreciak: soki tłoczone owocowe, owocowo-warzywne, owocowo-ziołowe
• PPHU Karina Zielińska: przyprawy, zioła, zioła w doniczkach, bakalie, herbaty
• OGNIWO Andrzej Ziółkowski: świeży olej lniany tłoczony na zimno w przeddzień jarmarku, olej rydzowy, olej dyniowy, ostropest, zioła do diety dr Budwig
• Spiżarnia u Basi: świeże ekologiczne warzywa i owoce
• Gospodarstwo Pasieczne Kurpiel: miody kilku gatunków, pyłek kwiatowy, propolis, maść propolisowa, świeczki z wosku pszczelego
• FPHU Maciej Gombos: sery góralskie
• GOODMAR Joanna Marciniszyn: wędliny wieprzowe – wędzonki z małych rodzinnych masarni wędliny bez konserwantów, dziczyzna ze 100% zawartością mięsa, kwas chlebowy
• „Centaurea” Aleksandra Góreczna: chleby, ciasta na bazie orkiszu i żyta, mąka świeżo mielona, produkty lniane, produkty na bazie mąki gryczanej i produkty z Doliny Baryczy
• PPHU JARUGA Jacek Jaruga: pieczywo żytnie na zakwasie, wypiekane w piecu sabatniku opalanym drewnem liściastym brzozowym, bez chemii, polepszaczy i konserwantów
• Firma Handlowa Omega Piotr Swatowski: owoce i warzywa sezonowe, soki z tłoczni, sery i mleko kozie, jaja z gospodarstw ekologicznych (z wolnego wybiegu), orzechy, kasze i ryże
• Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka: miody odmianowe z własnej pasieki, miody smakowe z naturalnymi dodatkami
• Gospodarstwo Ekologiczne „Zielona Zagroda” Ewa Dębska: ciasta, makowiec carski, chleby na serwatce, kozi ser zgorzelecki, sery solankowe orzechowe i marcepanowe, jogurt kozi, kozie masło
• „Gwiazdeczka” Katarzyna Żurawska: przyprawy, zioła kuchenne
• Gospodarstwo rolne z Oleśnicy: masło, sery, śmietana
• Ekologiczne Gospodarstwo „Malinowa Zagroda”: sery krowie i kozie
• FHU „IMVIT” Merita Rasiti: sery dojrzewające z mleka krowiego, owczego i koziego, sery korycińskie z certyfikatem UE, wędliny tradycyjne dolnośląskie
• GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja: tradycyjne i ekologiczne wędliny – kiełbasy cienkie i grube, salceson, kiszka pasztetowa, szynki i inne wędzonki
• „W Starym Młynie” Piotr Niewiadomski: karp smażony, wędzony, w słoikach, w zalewie octowej. wędzone produkty ze Starego Młyna – szynki, boczki, karkówki naturalne chleby, pierogi
Organoleptycznie będzie można przetestować upatrzone przez siebie smakołyki już jutro. Organizatorzy jarmarku mają nadzieję, że klienci będą potem wracali na Nowy Targ po nowe zaopatrzenie. A my sprawdzimy, czy zasobność portfeli im na to pozwoli…
MaWi