wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browary rzemieślnicze w stolicy Dolnego Śląska

Już w weekend 10 i 11 czerwca na Tarczyński Arena odbędzie się kolejny Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Wydarzenie, którego historia sięga 2010 roku, regularnie przyciąga do stolicy Dolnego Śląska miłośników złotego trunku. Rzemieślnicze browary działają tu jednak również przez pozostałą część roku. Znacie browary rzemieślnicze z Wrocławia? Sprawdźcie, jakie piwo warzą.

Reklama

Od kilku lat rośnie zainteresowanie piwem warzonym przez browary rzemieślnicze, a najlepszym dowodem na to jest frekwencja na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa.

W gronie wystawców nie brakuje wrocławskich browarów rzemieślniczych.

Lista wystawców na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa

Lista wystawców na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa/fot. WFDP

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Złoty Pies

  • Rynek 41, Wrocław
  • na festiwalu: stoisko nr 66

Miejsce, które stało się jednym z gastronomicznych symboli centrum Wrocławia. Złoty Pies to jednak nie tylko restauracja, ale również – a może przede wszystkim – browar.

Warzone tu piwa noszą nazwy ras psów: Bokser, Golden retriever, Pitbull, Sznaucer, Amstaff czy Border terrier. Na kranach zawsze znajdują się trzy podstawowe piwa autorskiej receptury oraz trzy piwa sezonowe.

Kadzie warzelne znajdują się w otoczeniu stolików dla gości, co oznacza, że każdy może uczestniczyć w procesie gotowania piwa. Co ciekawe, fermentownia i leżakownia zlokalizowane są na ul. Szewskiej, skąd trunek transportowany jest rurami do lokalu w Rynku.

Browar Złoty Pies znajduje się w samym centrum Wrocławia fot. Złoty Pies
Browar Złoty Pies znajduje się w samym centrum Wrocławia

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Prost

  • ul. Paprotna 4, Wrocław
  • na festiwalu: stoisko nr 65

Jeden z pierwszych browarów na kraftowej mapie Wrocławia znajduje się na północy miasta, nieopodal Centrum Handlowego Marino.

Przy ul. Paprotnej 4 znajduje się zarówno restauracja, jak i rzemieślniczy browar, w którym co kilka tygodni lub miesięcy pojawiają się nowe, sezonowe piwa.

W ofercie Browaru Prost można znaleźć produkty, które przypadną do gustu sportowym kibicom – oficjalne piwa Śląska Wrocław i Miedzi Legnica. Browar Prost można zwiedzić z przewodnikiem.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Profesja

  • ul. Kwidzyńska 6E, Wrocław
  • na festiwalu: stoisko nr 40

Browar założony w 2015 r. przez piwowarów domowych i pasjonatów piwa. W ofercie Browaru Profesja można odnaleźć bardzo zarówno opcje klasyczne – piwa pszeniczne, portery czy stouty – jak i piwa bezalkoholowe czy inspirowane nutami owocowymi.

Załoga Profesji deklaruje warzenie piwa „w stu procentach naturalnego, bez zbędnych dodatków i z najwyższej jakości surowców.”

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Odra Barrels

  • Międzyleska 2-4, Wrocław
  • na festiwalu: stoisko nr 48

Odra Barrels to grupa kolegów, którzy tworzą lokalne, rzemieślnicze piwa. Hasłem przewodnim browaru jest: „warzymy tradycyjnie, myślimy nowatorsko”.

W ofercie Browaru Odra Barrels na miłośników piwa czekają między innymi: Lager, Baltic Porter, Pilsner, Stout, Pale Ale, Hefeweizen czy warianty sezonowe i dedykowane nieco bardziej zaawansowanym smakoszom.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Majstersztyk

  • ul. Północna 15-19, Wrocław
  • na festiwalu: stoisko nr 62

Założyciel niewielkiego Browaru Majstersztyk pisze o sobie tak:

Nazywam się Jacek i przy produkcji każdej warki staram się połączyć moją pasję do robienia piwa z inżynierską dokładnością. Tym sposobem powstał pierwszy w Polsce Browar Inżynieryjny, prawdziwy Majstersztyk wśród piw! 
Jacek, Browar Majstersztyk

W ofercie browaru znajdziemy następujące piwa: Oręż inżyniera, Włóczęga, Stacja Ameryka, Cud nad Ślęzą i Apakalipsa.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Stu Mostów

  • ul. Jana Długosza 2-6, Wrocław
  • ul. Świdnicka 4, Wrocław
  • Na festiwalu: stoisko nr 63

Miejsce, które powstało w 2014 roku. 

Na siedzibę browaru wybraliśmy Wrocław. Miasto z bogatą piwowarską tradycją. Miasto spotkań i stu mostów. To od nich wziął swoją nazwę nasz z ducha i ciała wrocławski browar, zlokalizowany przy ulicy Jana Długosza 2. W Browarze Stu Mostów chcemy warzyć piwo, które będzie tworzyć najpiękniejsze mosty. Między ludźmi, miastami i krajami. Między historią, teraźniejszością i przyszłością.
Browar Stu Mostów

Piwa warzone w browarze podzielone są na 3 linie: WRCLW, Salamander oraz ART creative collaboration. Rocznie produkuje się tu do 500 tys. litrów tego trunku.

Browar Stu Mostów organizuje również wycieczki dla osób, które chcą zobaczyć jak od kulis wygląda warzenie piwa.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Wielka Wyspa

  • ul. Partyzantów 1, Wrocław
  • Na festiwalu: stoisko nr 68

Piwowarzy, którzy współtworzą Browar Wielka Wyspa, w 2015 roku zaczęli wysyłać swoje trunki na pierwsze konkursy. Nazwa tego miejsca pochodzi od lokalizacji, w której rozpoczęła się produkcja.

Browar Wielka Wyspa tworzy kilka rodzajów piwa, w tym Pils Olimpijski, na którego etykiecie widnieje jeden z najbardziej charakterystycznych symboli tej części Wrocławia – brama Stadionu Olimpijskiego.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Doctor Brew

  • ul. Powstańców Śląskich 17/119, Wrocław
  • na festiwalu: stoisko nr 5 (Browar Tenczynek)

Marka doskonale znana miłośnikom piwa rzemieślniczego. Doctor Brew produkuje cztery rodzaje piwa: Summer ALE, Vermont IPA, Double IPA i Vermont IPA. Historia browaru związana jest z Browarem Tenczynek.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Browar Spiż

  • Rynek Ratusz 2, Wrocław
  • Na festiwalu: nieobecni

Minibrowar i restauracja powstały w 1992 roku, jednak w tym samym miejscu gastronomia funkcjonowała już w 1899 roku. Wnętrze lokalu nawiązuje do jego bogatej historii.

Dziś w Spiżu produkowanych jest dziewięć gatunków piwa –  jasne pełne, jasne mocne, ciemne, ciemne karmelowe, AIPA, marcowe, pszeniczne, miodowe i wiśniowe. Jednym z symboli najstarszego w Polsce browaru restauracyjnego jest pajda ciemnego chleba ze smalcem, dodawana do pierwszego zamówienia.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama