wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

4°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: dobra

Dane z godz. 14:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Wrocław stawia na ogrody społeczne. Startuje projekt FoodSHIFT 2030
Od lewej: Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW, Małgorzata Brykarz, dyrektor Biura Wody i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia. UMW
Od lewej: Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW, Małgorzata Brykarz, dyrektor Biura Wody i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia.

Zachęcanie mieszkańców do wspólnego uprawiania warzyw, kwiatów, owoców czy ziół oraz tworzenie ogrodów warzywnych we wrocławskich szkołach – m.in. na tym polega projekt FoodSHIFT 2030, który startuje we Wrocławiu. Jego realizacja to kolejny element nowej polityki klimatycznej miasta.

Reklama

Ogrody społeczne to miejsca, w których mieszkańcy mogą wspólnie, po sąsiedzku uprawiać rośliny, jednocześnie integrując się i miło spędzając czas. Są one coraz popularniejsze w Europie, w Polsce takie przestrzenie z powodzeniem funkcjonują już w Warszawie, Krakowie czy w Katowicach. Teraz do tego trendu dołącza Wrocław, który wraz z Fundacją Ekorozwoju oraz Uniwersytetem Przyrodniczym będzie zachęcał mieszkańców do tworzenia takich przestrzeni.

– Projekt FoodSHIFT 2030 promuje lokalne rolnictwo, ekologiczną i zdrową żywność, ale również skraca dystans pomiędzy producentami i konsumentami. Wreszcie pokazuje, że warto korzystać z regionalnych produktów. Będziemy wspierać powstawanie ogrodów społecznych, a także zaaranżujemy ogrody warzywne w placówkach oświatowych, z pomocą których będziemy edukować młodych wrocławian – podkreślił Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia.

Najpierw baza miejsc, potem tworzenie ogrodów

Projekt jest realizowany w dziewięciu europejskich ośrodkach, m.in.: w Kopenhadze, Atenach, Barcelonie, Bari czy w Berlinie. We Wrocławiu potrwa cztery lata – do końca 2023 r. Pierwszymi działaniami będą: stworzenie bazy miejsc, w których w przyszłości będzie można zakładać ogrody społeczne, a także szkolenia i konsultacje z mieszkańcami.

Fot. UMW

– Miasta nie są w stanie same się wyżywić, więc chcemy zweryfikować, jaki mamy lokalny rynek i jakie produkty z powodzeniem możemy sami wyprodukować. Ośrodki miejskie naprawdę mogą być producentami żywności i będziemy w tym zakresie edukować wszystkich mieszkańców – wyjaśniła Małgorzata Świąder, kierownik projektu z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

W kolejnych latach miasto będzie wspierać zainteresowanych w procesie tworzenia ogrodów i koordynować ich powstawanie. W międzyczasie ogrody warzywne powstaną w kilku wrocławskich szkołach.

– Jako fundacja będziemy odpowiedzialni za część edukacyjną oraz informacyjną projektu. Jego efekty będą namacalne, gdyż będziemy w stanie produkować więcej lokalnych produktów, a dzięki temu również zdrowiej się odżywiać. Ogrody, które powstaną w kilku wrocławskich szkołach pozwolą nauczyć dzieci, jak należy sadzić, uprawiać i opiekować się warzywami – dodała Monika Onyszkiewicz, kierownik projektu z Fundacji EkoRozwoju.

Fot. UMW

Nowa polityka klimatyczna Wrocławia

Wspieranie produkcji ekologicznej, regionalnej żywności to kolejny element polityki klimatycznej miasta, którą Wrocław prowadzi już od kilku lat.

– Po „Złap deszcz”, „Lubię deszcz”, „Szare na zielone”, „Wrocław nie marnuje” czy „Wrocławska Kranówka” to następny program, w którym chcemy zachęcać mieszkańców do zachowań proekologicznych, przystosowujących miasto do zmian klimatycznych – tłumaczyła Małgorzata Brykarz, dyrektor Biura Wody i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia.

– To działanie dobrze wpisuje się w politykę „Nowy zielony ład dla Europy” Unii Europejskiej. Wiele pomysłów, które realizujemy w stolicy Dolnego Śląska łączy się ze sobą, składając się na politykę klimatyczną miasta: łapiemy deszcz, zazieleniamy, odchodzimy od plastiku, nie marnujemy żywności, promujemy lodówki społeczne, pijemy kranówkę, rozwijamy łąki kwietne czy wreszcie skracamy ścieżkę produktów z pola na stół. To wszystko tworzy spójny system w naszym mieście – dodała Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW.

Projekt FoodSHIFT 2030 jest realizowany w ramach programu Horyzont 2020 i w całości finansowany ze środków unijnych. Wrocław na jego realizację otrzymał 400 tysięcy złotych.

Posłuchaj podcastu

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl