wroclaw.pl Zielony Wrocław - środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław logo
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 18°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama

Wrocław stawia na ogrody społeczne. Startuje projekt FoodSHIFT 2030

Bartosz Moch,
Od lewej: Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW, Małgorzata Brykarz, dyrektor Biura Wody i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia. UMW
Od lewej: Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW, Małgorzata Brykarz, dyrektor Biura Wody i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia.

Zachęcanie mieszkańców do wspólnego uprawiania warzyw, kwiatów, owoców czy ziół oraz tworzenie ogrodów warzywnych we wrocławskich szkołach – m.in. na tym polega projekt FoodSHIFT 2030, który startuje we Wrocławiu. Jego realizacja to kolejny element nowej polityki klimatycznej miasta.

Reklama

Ogrody społeczne to miejsca, w których mieszkańcy mogą wspólnie, po sąsiedzku uprawiać rośliny, jednocześnie integrując się i miło spędzając czas. Są one coraz popularniejsze w Europie, w Polsce takie przestrzenie z powodzeniem funkcjonują już w Warszawie, Krakowie czy w Katowicach. Teraz do tego trendu dołącza Wrocław, który wraz z Fundacją Ekorozwoju oraz Uniwersytetem Przyrodniczym będzie zachęcał mieszkańców do tworzenia takich przestrzeni.

– Projekt FoodSHIFT 2030 promuje lokalne rolnictwo, ekologiczną i zdrową żywność, ale również skraca dystans pomiędzy producentami i konsumentami. Wreszcie pokazuje, że warto korzystać z regionalnych produktów. Będziemy wspierać powstawanie ogrodów społecznych, a także zaaranżujemy ogrody warzywne w placówkach oświatowych, z pomocą których będziemy edukować młodych wrocławian – podkreślił Adam Zawada, wiceprezydent Wrocławia.

Najpierw baza miejsc, potem tworzenie ogrodów

Projekt jest realizowany w dziewięciu europejskich ośrodkach, m.in.: w Kopenhadze, Atenach, Barcelonie, Bari czy w Berlinie. We Wrocławiu potrwa cztery lata – do końca 2023 r. Pierwszymi działaniami będą: stworzenie bazy miejsc, w których w przyszłości będzie można zakładać ogrody społeczne, a także szkolenia i konsultacje z mieszkańcami.

Fot. UMW

– Miasta nie są w stanie same się wyżywić, więc chcemy zweryfikować, jaki mamy lokalny rynek i jakie produkty z powodzeniem możemy sami wyprodukować. Ośrodki miejskie naprawdę mogą być producentami żywności i będziemy w tym zakresie edukować wszystkich mieszkańców – wyjaśniła Małgorzata Świąder, kierownik projektu z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

W kolejnych latach miasto będzie wspierać zainteresowanych w procesie tworzenia ogrodów i koordynować ich powstawanie. W międzyczasie ogrody warzywne powstaną w kilku wrocławskich szkołach.

– Jako fundacja będziemy odpowiedzialni za część edukacyjną oraz informacyjną projektu. Jego efekty będą namacalne, gdyż będziemy w stanie produkować więcej lokalnych produktów, a dzięki temu również zdrowiej się odżywiać. Ogrody, które powstaną w kilku wrocławskich szkołach pozwolą nauczyć dzieci, jak należy sadzić, uprawiać i opiekować się warzywami – dodała Monika Onyszkiewicz, kierownik projektu z Fundacji EkoRozwoju.

Fot. UMW

Nowa polityka klimatyczna Wrocławia

Wspieranie produkcji ekologicznej, regionalnej żywności to kolejny element polityki klimatycznej miasta, którą Wrocław prowadzi już od kilku lat.

– Po „Złap deszcz”, „Lubię deszcz”, „Szare na zielone”, „Wrocław nie marnuje” czy „Wrocławska Kranówka” to następny program, w którym chcemy zachęcać mieszkańców do zachowań proekologicznych, przystosowujących miasto do zmian klimatycznych – tłumaczyła Małgorzata Brykarz, dyrektor Biura Wody i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia.

– To działanie dobrze wpisuje się w politykę „Nowy zielony ład dla Europy” Unii Europejskiej. Wiele pomysłów, które realizujemy w stolicy Dolnego Śląska łączy się ze sobą, składając się na politykę klimatyczną miasta: łapiemy deszcz, zazieleniamy, odchodzimy od plastiku, nie marnujemy żywności, promujemy lodówki społeczne, pijemy kranówkę, rozwijamy łąki kwietne czy wreszcie skracamy ścieżkę produktów z pola na stół. To wszystko tworzy spójny system w naszym mieście – dodała Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW.

Projekt FoodSHIFT 2030 jest realizowany w ramach programu Horyzont 2020 i w całości finansowany ze środków unijnych. Wrocław na jego realizację otrzymał 400 tysięcy złotych.

Posłuchaj podcastu

Reklama
Zobacz więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl Logo wroclaw.pl