Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Inwazja alg i katastrofa ekologiczna na Odrze w 2022 roku pokazała, że niezbędne są zapobiegawcze pomiary i analizy parametrów jakości wody w rzece. We Wrocławiu postawiono na bojki pomiarowe. Rok temu te urządzenia były testowane, 26 lipca tego roku zwodowano je w dwóch miejscach: przy Polince i przy bulwarze Kaczyńskich.
Tlen, pH i inne parametry
Mierzone wskaźniki:
- zawiesina,
- pH,
- przewodność,
- tlen rozpuszczony,
- temperatura.
- chlorki,
- azotany.
Kluczowe wskaźniki to tlen rozpuszczony i pH, niemniej jednak pozostałe, jak chlorki i azotany, też mają wpływ. Podwyższona wartość któregoś z nich nie oznacza złej jakości wody. Dopiero kilka ponad normę wzbudza niepokój.
Pokazujemy dane z obu bojek
Urządzenia zbierają wszystkie dane, które w sposób ciągły i w czasie rzeczywistym przekazywane są do Zarządu Zieleni Miejskiej oraz Centrum Zarządzania Kryzysowego.
Nieodpowiednia
21.21 °C (Okolice Polinki) Zawiesina: 50.41 mg/L pH wody: 7.67 Przewodność: 1506.2 µS/cm Rozpuszczony tlen: 5.05 mg/L
Wyniki badań WODY W ODRZE (WROCŁAW)
Nieodpowiednia
20.89 °C (Przy Bulwarze Marii i Lecha Kaczyńskich) Zawiesina: 73.67 mg/L pH wody: 8.22 Przewodność: 1347.7 µS/cm Rozpuszczony tlen: 7.21 mg/L Chlorki: 213.2 mg/L Azotany: 4.55 mg/L
Legenda
Poziom 1 (niebieski) – wody najlepszej jakości, odpowiadające I klasie lub, jeżeli dany parametr nie jest ujęty w klasyfikacji, poziomy występowania danego parametru najbardziej optymalne środowiskowo.
Poziom 2 (zielony) – bezpieczny; wartości (wraz z korzystniejszymi) spełniające warunek dobrego stanu wód (klasa II), lub, w przypadku wskaźników nieujętych w wykazie, poziom uznany za jeszcze odzwierciedlający warunki zbliżone do naturalnych.
Poziom 3 (pomarańczowy) – wartości poniżej dobrego stanu ekologicznego, ostrzegawcze, okresowo tolerowane przez ekosystem, ale odbiegające od optimum.
Poziom 4 (czerwony) – alarmowe wartości wskaźników, utrzymywanie się warunków definiowanych tym poziomem prowadzi do degradacji ekosystemu.
Tabelę i legendę opracował dr inż. Michał Łopata.
Dane o normach jakości wody
Jakość wody |
temperatura |
tlen |
odczyn |
Przewodność elektrolityczna |
mętność |
chlorki |
azotany |
°C |
% nasycenia |
Skala pH |
µS/cm |
NTU |
mg/l |
mgN-NO3/l |
|
Optymalna (Poziom 1) |
≤22 |
90 - 105 |
7,7 - 8,4 |
≤753 |
≤2 |
≤33,6 |
≤1,6 |
Akceptowalna (Poziom 2) |
≤24 |
80 - 110 |
7,5 - 8,4 |
≤850 |
≤10 |
≤75,6 |
≤2,2 |
Pogorszona (Poziom 3) |
>24 - ≤26 |
≥60 - ≤80 lub ≥110 - ≤120 |
≥7,0 -≤7,5 lub ≥8,4 -≤8,6 |
>850 - ≤1500 |
>10 - ≤30 |
>75,6 - ≤150 |
>2,2 - ≤3 |
Nieodpowiednia (Poziom 4) |
>26 |
<60 lub >120 |
<7,0 lub >8,6 |
>1500 |
>30 |
>150 |
>3 |
Istotne głównie dla organizmów z rzeki
Tomasz Sikora z Urzędu Miejskiego Wrocławia nadmienia, że dane zawarte we wskaźnikach mierzonych na Odrze w obrębie Wrocławia są istotne przede wszystkim dla żyjących w rzece ryb i innych zwierząt.
Urzędnicy odradzają jedzenie ryb złowonnych we wrocławskiej Odrze. Na ich mięso mają bowiem wpływ zanieczyszczenia pochodzące z nieoczyszczonych ścieków odprowadzanych do rzeki z zakładów produkcyjnych, które nie mają oczyszczalni, jak również z wody z kopalni. Tomasz Sikora wskazuje przede wszystkim na zakłady znajdujące się w górnym odcinku Odry, powyżej Wrocławia.