wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

14°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 21:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Jak prowadzić ogródek na balkonie? Radzą wrocławianki

Coraz więcej wrocławian decyduje się na uprawę warzyw na balkonie. Nawet na niewielkim można wyczarować prawdziwe cuda. Masz ochotę na sałatkę z pomidorów? Idziesz na balkon i zrywasz je prosto z krzaka. Przydałby się świeży koper do krupniku? Ułamujesz dwie pachnące gałązki. Na deser nabrałeś chęci na truskawki w śmietanie? Masz je pod ręką.

Eksperci od ogrodnictwa balkonowo-tarasowego podpowiadają, że najważniejsze jest znalezienie dla naszej miniuprawy dobrze oświetlonego miejsca. Na małej przestrzeni świetnie sprawdzają się piętrowe ogrody – tzw. pionowe warzywniki, które nie zajmują wiele miejsca, a umożliwiają uprawę kilku gatunków warzyw.

Na noc zabierać do domu

Marta Piwowarczyk z Brochowa swój ogród urządziła na balkonie na poddaszu bloku, w którym mieszka. Uprawia tam różne warzywa i zioła. Sama przepada za pomidorkami koktajlowymi, a jej mąż – za ostrymi papryczkami.

Mąż pani Marty na swoje papryczki musi jeszcze poczekać, ale ona już zajada tegoroczne pomidory i sałatę. Jak co roku, wysiała nasiona do doniczek już w lutym, podlewała i trzymała je w mieszkaniu na parapecie. Gdy temperatury w dzień podskoczyły powyżej 10 stopni, zaczęła wynosić doniczki na balkon.

– Jednak aż do maja na noc zawsze wnosiłam je do domu – opowiada pani Marta. – Mam też zwyczaj sprawdzać codziennie pogodę, żeby moje warzywa nie padły ofiarą przymrozków – dodaje.

Kwiat dyni w cieście

Krystyna Kubacka-Góral, mieszkająca w bloku na Klecinie, również od wielu lat hoduje warzywa. Zaczynała od pomidorów w donicach na tarasie. Sadziła też zioła: szałwię, rozmaryn, bazylię i miętę. Jakiś czas temu postanowiła zasadzić dynię w doniczce.

– Zrobiłam to na przełomie marca i kwietnia. Nie musiałam wcale długo czekać, by przyrządzić sobie kwiaty dyni w cieście – opowiada pani Krystyna. Teraz czeka już na pierwsze poziomki i truskawki.

Kiełkownik na początek

Sara Sierant z Kleczkowa dopiero zaczyna swoją przygodę z ogrodnictwem balkonowym. – Najpierw zasiałam pomidory w kiełkowniku, troszczyłam się o to, żeby nie miały sucho, a gdy już zrobiły się wysokie i miały grube łodyżki, hartowałam je, wynosząc w dzień na balkon – opowiada Sara.

W końcu przesadziła je do specjalnej donicy dla pomidorów. – W tym roku zrobiłam to dosyć późno, ale jak tylko zrobi się cieplej, to szybciutko pójdą w górę – cieszy się.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama