Zero-energetyczna biblioteka studenta PWr nagrodzona w amerykańskim konkursie

W międzynarodowym konkursie dla architektów i studentów została doceniona praca studenta z Wrocławia. Uczestnicy mieli zaprojektować zero-energetyczną bibliotekę publiczną dla hrabstwa San Benito w Hollister, w Kalifornii, która ma powstać w miejscu obecnego obiektu tej instytucji, wybudowanego w latach 60. ubiegłego wieku. Wśród 150 prac znalazł się projekt Andrzeja Kaczmarka, studenta Wydziału architektury PWr.


Konkurs „Architecture at Zero 2020” jest organizowany przez American Institute of Architects California i firma Pacific Gas i Electric Company in California. W konkursie mogą wziąć udział studenci oraz architekci, którzy rozpoczęli już swoją karierę. Biblioteka, którą mieli zaprojektować uczestnicy pełni funkcję lokalnego ośrodka kultury oraz jest miejscem spotkań. Na konkurs nadesłano ponad 150 prac z całego świata, o wyborze najlepszyc prac decydowały: jakość architektoniczna projektu oraz efektywność energetyczna budynku. Nagrodą honorową doceniono studenta Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej Andrzeja Kaczmarka za projekt „Atrial Creep”, który jest jednocześnie tematem jego pracy dyplomowej.

– Najważniejsza przy powstawaniu projektu była konsekwencja stosowanych rozwiązań i powściągliwość przy ocenie kontekstu biblioteki. Temat projektu był bardzo rozbudowany i zagłębiał się w wiele wątków technicznych związanych z projektowaniem zrównoważonym, więc musiałem być bardzo uważny i czujny przy tworzeniu architektury. – mówi Andrzej Kaczmarek.

Biblioteka, która produkuje energię

Organizatorzy postawili przed uczestnikami konkursu zadanie zaprojektowania obiektu zero-energetycznego – o zerowym zużyciu energii netto i zerowej emisji dwutlenku węgla rocznie, a zatem takiego, który wytwarza (co najmniej) tyle energii ze źródeł odnawialnych, ile zużywa jej każdego roku.

Koncepcja powstawała od połowy lutego i nie przesadzę, mówiąc, że spędziłem nad projektowaniem ponad 400  godzin w ciągu tych miesięcy. Wszystkie etapy, począwszy od analiz, poprzez tworzenie idei wstępnej, rozwiązania funkcjonalne ale też obliczenia związane ze zużyciem i produkcją energii, musiały być wykonane niezwykle starannie, po to, żeby uzyskać zadowalający efekt finalny. Oczywiście wiele rzeczy można by poprawić, jednak nie było na to na tyle dużo czasu. – opowiada nagrodzony student PWr.

Biblioteka zaprojektowana przez Andrzeja Kaczmarka korzystałaby m.in. z energii słonecznej, wiatru i geotermalnej (do ogrzewania budynku zimą, gdy temperatury spadają nawet do 10 stopni C.) oraz energii ruchu osób korzystających z biblioteki. Autor projektu zaplanował także użycie potrójnych szyb, które zapewniłyby najlepszą izolację budynku. Obiekt gromadziłby także wodę deszczową.

– Nagroda to dla mnie wielka radość, bo udowadnia mi, że te setki godzin spędzone przy projektowaniu zostały docenione i daje mi to niesamowicie dużo energii do dalszej pracy.– podsumowuje Andrzej Kaczmarek.

W bibliotece brakuje obecnie miejsca na więcej aktywności, a w codziennym funkcjonowaniu przeszkadzają długie kolejki do bezpłatnych stanowisk z komputerami. Nowy budynek biblioteki ma być więc czterokrotnie większy, co rozwiąże te problemy.



Zgłoś uwagę