wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

1°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 04:40

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wigilia wegańska – zestaw świątecznych potraw [PRZEPISY]

Dieta wegańska  to ścisły wegetarianizm. Podczas gdy miłośnicy tego drugiego mogą wyłączyć z diety tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, weganie nie spożywają żadnych produktów tego typu. Czyli nie ma mowy nie tylko o mięsie czy rybach, ale i o nabiale, jajach, miodzie... Jak więc mają żyć weganie zwłaszcza w święta? Okazuje się, że... bardzo smacznie.

Reklama
Na galaretę:
  • groszek konserwowy
  • 1 marchewka
  • 0,5 l wywaru z gotowania selera
  • łyżeczka agar-agar (subs. żelująca)
  • cytryna
Przygotowanie:Marchewkę obierz, pokrój, w cienkie paski lub zetrzyj na tarce i gotuj ją kilka minut. Przełóż seler w nori do naczynia, dorzuć groszek i ugotowaną marchewkę. Podgrzej wywar, dodaj agar-agar i chwilę gotuj, nie dopowadzając do wrzenia. Gdy zalewa przestygnie, przelej do naczynia z selerrybą i wstaw do lodówki, żeby całość stężała.

Bigos wegański

  • 1 kg kiszonej kapusty - bardzo dokładnie przepłukana
  • 1 kg białej kapusty
  • szklanka zielonej soczewicy
  • duża cebula
  • duże kwaśne jabłko
  • 40 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 10-12 wędzonych śliwek
  • szklanka białego wina
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 4 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1,5 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka syropu z agawy
  • sól
  • olej ryżowy

Przygotowanie:Na kilka godzin przed gotowaniem zalej grzyby gorącą wodą. Trzymaj pod przykryciem. Potem odsącz grzyby i zachowaj wodę. Duże kapelusze pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż pokojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć dokładnie przepukaną gorącą wodą, pokojoną w miejsze kawałki kiszoną kapustę, czosnek, łyżkę soli i resztę przypraw. Zalej całość 2 szklankami wody i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. 

Białą kapustę poszatkuj, pokój jabłko ze skórką w drobną kostkę. Dorzuć do garnka. Dodaj soczewicę, pokrojone śliwki, grzyby i wlej wodę z ich moczenia, sos sojowy, syrop z agawy, powidła i wino. Dokładnie wymieszaj. Gotuję na małym ogniu przynajmniej 5 godz., sprawdzając co jakiś czas, czy nie trzeba dolać wody, by bigos się nie przypalił. Pod koniec gotowania ewentualnie dopraw do smaku solą. Bigos oczywiście może sobie kilka dni postać.

Chupiące paszteciki – do barszczu i nie tylko

ok. 10 sztuk

  • 1 arkusz wegańskiego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek (albo namoczonych suszonych grzybów)
  • 150 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka sosu tamari (lub sojowego)
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:Do rozgrzanego do 220 °C piekarnika włóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż drobno pokrojone pieczarki (grzyby). Dodaj zamrożony szpinak i soczewicę. Duś pod przykryciem, co jakiś czas dolewając trochę wody, którą „wypije” soczewica. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Gdy całość bedzie miękka, możesz wszystko zblendować lub rozgnieść widelcem. Arkusz ciasta przekrój na pół, rozwiń i podziel każdą część na 5 prostokątów. Na każdy z nich nakładaj farsz i zawijaj w pasztecik. Przełóż paszteciki na blachę i zapiekaj na złocistobrązowo.

Boczniaki w korzennej marynacie

  • 1 kg boczniaków
  • olej
  • cebula

Na marynatę:

  • 2 łyżki whisky lub brandy
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka syropu klonowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki dobrego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju lnianego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • liść laurowy
  • mała gwiazda anyżu
  • 2 goździki
  • 2 nasiona kardamonu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 

Przygotowanie:Boczniaki obsmaż z obydwu stron na oleju na złoto i odstaw do przestudzenia. Porój cebulę w cienkie pióra. W naczyniu połącz i dobrze wymieszaj najpierw wszystkie płynne składniki marynaty, a na koniec dorzuć do niej wszystkie przyprawy. Usmażone boczniaki ułóż na dnie szerokiego naczynia, posyp cebulą, a następnie zalej marynatą. Przykryj folią i odstaw do lodówki na noc. 

Pasztet z suszonymi wiśniami

  • 2 korzenie pasternaku (albo pietruszki)
  • mały seler
  • sól himalajska
  • pieprz
  • olej roślinny
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej nieprażonej
  • 240 g białej fasoli, ugotowanej dzień wcześniej, albo fasoli z puszki 
  • łyżaka sosu sojowego tamari
  • pieprz
  • łyżka majeranku
  • łyżka suszonej pietruszki
  • 0,5 łyżki mielonej kolendry
  • 0,5 szklanki suszonych wiśni 

Przygotowanie: Pasternak i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki, mogą być ćwiartki, obtocz je w soli himalajskiej, pieprzu i oleju. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza ok. 30-40 min – warzywa muszą być miękkie. Wyłoż je na talerz do ostudzenia. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną na sypko – z 1,5 szklanki wody. Potem lekko ją ostudź. Pasternak, kaszę i namoczoną i ugotowaną wcześniej fasolę przełóż do miski i dokładnie zmiksuj na gładko. Dodaj i wmieszaj suszone wiśnie. Przełóż masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz połóż dla ozdoby kilka wiśni. Pasztet piecz 180 st. Celsjusza ok. 40 min. Wyjmij i wystudź. Można go przechowywać w lodówce ok. tygodnia. 

Kutia wegańska (i bezglutenowa)

Przygotowanie:Kaszę jaglaną dobrze przepłucz na sicie zimną wodą, a potem przelej wrzątkiem. Mak zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw do ostygnięcia. Kaszę przełóż do garnka, zalej szklanką wody i zagotuj, potem gotuj na małym ogniu do miękkości. Jeśli trzeba – odcedź,  i ostudź. Mak odcedź na sicie wyłożonym gazą i dobrze odciśnij. (Jeśli nie był mielony, zmiel go co najmniej dwa razy). Orzechy upraż na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia (z orzechów włoskich ściągnij skórkę, która się oddziela). Potem wszystkie przechy posiekaj. Przekrój wanilię wzdłuż i wyciągniej z niej ziarenka. Do maku dodaj syrop, ziarenka z wanilii i wymieszaj. Dosyp posiekane orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Kaszę wmieszaj we wszystko na końcu. Wedle uznania – dolej więcej syropu z agawy lub klonowego. Kutię wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.

Brownie z bakaliami

Przygotowanie:Przepłucz kaszę na sicie zimną wodą i przelej wrzątkiem, potem gotuj ją w szklance wody pod przykryciem, na małym ogniu ok. 15 min. Odstaw z ognia do wystudzenia. Orzechy, płatki, wiórki i ziarna słonecznika zmiel na drobne okruszki. Żurawinę i rodzynki zostaw namoczone na godzinę, potem odcedż jej nadmiar i zmiksuj owoce. Dodaj konfiturę i kakao i ponownie zmiksuj. Dosyp okruszki orzechów, na końcu zimną kaszę. Roztop 2 czekolady z dodatkiem syropu, wlej całość do masy i ręcznie wymieszaj w osobnym naczyniu. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłoż papierem do pieczenia i przełoż na nią masę, wyrównaj. Roztop trzecią czekoladę z syropem i rozprowdź ją równomiernie na wierzchu ciasta. Całość posyp nasionami granatu i listkami mięty, na godzinę wstaw do zamrażalnika, a potem przenieś do lodówki.

Kompot z suszu – dla wegan i nie tylko

• suszona gruszka• suszone jabłko• garść śliwek suszonych• garść moreli suszonych• garść rodzynek• 3 kawałki laski cynamonu• kilka goździków• 5 łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:Suszone owoce włóż do garnka, dodrzuć cynamon i goździki. Dolej wody, gotuj na małym ogniu ok. 50 min. Na koniec dosłódź wedle uznania. Świetnie smakuje na gorąco.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl