Wege Wielkanoc. Zamów potrawy na wynos [MAPA WEGETARIAŃSKICH RESTAURACJI]

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Jednak nie wszyscy jedzą dania, które królują w tym czasie. Jajka, majonezy i mięsa nie będą gościły na stołach wegetarian. Co zatem przygotować? A może zamówić świąteczny catering z pobliskiej restauracji, która serwuje wegetariańskie dania?

  • Wegetariańska Wielkanoc źródło: PEXELS


Wielkanocny catering wegetariański i wegański

Wiele wrocławskich restauracji oferuje catering na dowóz przed świętami wielkanocnymi. Gdzie można zamówić wielkanocne dania wegetariańskie we Wrocławiu?

Pełną listę restauracji, można znaleźć w serwisie wielkanocnym.

Zamówione potrawy, można odebrać osobiście w restauracjach. Poniżej, mapa wegetariańskich restauracji we Wrocławiu.

Popularne potrawy na wegetariańskim stole

Wegetariańskie propozycje mają wiele zalet, przede wszystkim są zdrowe, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zdrowe i lekkie święta to żaden problem, szczególnie w wersji wegetariańskiej. Sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem, a do niej zdrowe przysmaki z roślinnej kuchni. Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą, fani kuchni wege wybierają żurek z grzybami. Pasztety roślinne godnie zastąpią te tradycyjne.

Wytrawne dania wegetariańskie

  • Wielkanocna sałatka jarzynowa (bez jaj i majonezu)
  • Sałatka brokułowo-ziemniaczana z porem
  • Wielkanocne kulki bezjajeczne
  • Hummus
  • Tofu w sosie chrzanowym
  • Żurek na zakwasie owsianym
  • Zupa chrzanowa
  • Sałatka ryżowa
  • Sałatka z czerwoną fasolą
  • Sałatka jarzynowa z kaszą jaglaną
  • Chleb na zakwasie na żurek
  • Galaretki warzywne
  • Szpinakowy tofurnik z ziemniakami
  • Wytrawny tofurnik z kaszą jaglaną
  • Bigos z jarmużu
  • Pasztet soczewicowo-gryczany z suszoną śliwką
  • Wegański pasztet z orzechami włoskimi
  • Pasztet z soczewicy
  • Kotlety z kalafiora
  • Wegańska kiełbasa
  • Pasta z ciecierzycy i awokado
  • Wielkanocna pasta z grochu
  • Roślinny majonez
  • Chrzan z koperkiem
  • Podpłomyki
  • Chleb z kaszy gryczanej

Coś słodkiego i wegetariańskiego

  • Babka bez jajek
  • Bananowa babka piaskowa
  • Wielkanocne ciasto czekoladowe
  • Mazurek figowy
  • Pascha z kaszy jaglanej
  • Wielkanocne serniczki bez pieczenia
  • Wegański sernik pieczony
  • Wegański sernik z kaszy jaglanej i pestek słonecznika
  • Wege ciasteczka owsiane
  • Wegański sernik z płatków jaglanych
  • Sernik z kaszy manny
  • Maślany sernik wegański z jagodami
  • Tofurnik
  • Wegański sernik na zimno
  • Jagielnik makowy
  • Wegański sernik-brownie

Podpowiadamy, jak łatwo zrobić wege dania

Kuchnia roślinna oferuje wiele ciekawych smaków, które często są zbliżone do tych często stawianych na wielkanocnych stołach. Przepisów na wegetariańskie dania jest wiele i każdy będzie mógł znaleźć wśród nich coś dla siebie. Podpowiadamy przepisy na potrawy, które smakiem przypominają smaki z dzieciństwa, tylko w wersji wege. 

Jak zrobić wege żurek?

Składniki na 6-8 porcji
bulion:

  • 2,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 2 zielone części pora
  • 3 laski selera naciowego z liśćmi
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 bulwa selera
  • 5 suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Pozostałe:

  • 1-1 ½ szklanki żuru, czyli zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa na bulion dokładnie wyszorować lub obrać i włożyć do dużego garnka razem z suszonymi grzybami. Rozgrzać na sucho niedużą patelnię, położyć na niej ząbki czosnku i prażyć minutę. Następnie obok położyć liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i prażyć kolejne 30 sekund, po czym wszystko zdjąć z patelni i wsypać do garnka z warzywami. Wlać wodę, dodać sporą szczyptę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez przynajmniej półtorej godziny.
  • Kiedy bulion będzie gotowy, zdjąć garnek z ognia i przecedzić bulion przez sito. Marchew wyłowić i pokroić w plastry, przyda się do podania gotowego żurku.
  • Czysty bulion ponownie wlać do garnka i lekko podgrzewając stopniowo dodawać żur, aby zupa nie była za kwaśna. Na koniec dodać chrzan oraz majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
(Przepis na podstawie Jadłonomii)

Jak zrobić figowego mazurka?

Składniki
ciasto kruche:

  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml oleju

warstwa figowa:

  • 100 g suszonych fig
  • 2 łyżki niesłodzonych powideł śliwkowych

polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ¼ szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie

  • Figi pozbawić ogonków i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 1 h.
  • Wszystkie rodzaje mąki przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem. Dodać płyny i wyrobić ciasto.
  • Foremkę nasmarować masłem minimalnie i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wylepić dokładnie spód. Nakłuć widelcem.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 12 minut. Następnie wystudzić.
  • Napęczniałe figi zmiksować dokładnie blenderem. Połączyć z powidłami. Na upieczonym spodzie rozsmarować warstwę figową.
  • Polewę przygotować w garnuszku umieścić składniki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewa powinna być jednolita. 
  • Ciasto schłodzić w lodówce. 

Jeśli nie masz czasu i chęci na przygotowywanie świątecznych potraw, wesprzyj wrocławską gastronomię i zamów wielkanocne jedzenie na wynos lub z dowozem.



Zgłoś uwagę