Wielkanocny catering wegetariański i wegański
Wiele wrocławskich restauracji oferuje catering na dowóz przed świętami wielkanocnymi. Gdzie można zamówić wielkanocne dania wegetariańskie we Wrocławiu?
- W kontakcie,
- Ahimsa / Najadacze,
- Barbalon,
- Folgujemy,
- Hardcore Muffins,
- Bistro MiŁO Mi
- Kukmania,
- Pochlebna,
- Tajfun,
- Chwila Moment Coffee & Food
- VEGA Bar Wegański.
Pełną listę restauracji, można znaleźć w serwisie wielkanocnym.
Zamówione potrawy, można odebrać osobiście w restauracjach. Poniżej, mapa wegetariańskich restauracji we Wrocławiu.
Popularne potrawy na wegetariańskim stole
Wegetariańskie propozycje mają wiele zalet, przede wszystkim są zdrowe, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zdrowe i lekkie święta to żaden problem, szczególnie w wersji wegetariańskiej. Sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem, a do niej zdrowe przysmaki z roślinnej kuchni. Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą, fani kuchni wege wybierają żurek z grzybami. Pasztety roślinne godnie zastąpią te tradycyjne.
Wytrawne dania wegetariańskie
- Wielkanocna sałatka jarzynowa (bez jaj i majonezu)
- Sałatka brokułowo-ziemniaczana z porem
- Wielkanocne kulki bezjajeczne
- Hummus
- Tofu w sosie chrzanowym
- Żurek na zakwasie owsianym
- Zupa chrzanowa
- Sałatka ryżowa
- Sałatka z czerwoną fasolą
- Sałatka jarzynowa z kaszą jaglaną
- Chleb na zakwasie na żurek
- Galaretki warzywne
- Szpinakowy tofurnik z ziemniakami
- Wytrawny tofurnik z kaszą jaglaną
- Bigos z jarmużu
- Pasztet soczewicowo-gryczany z suszoną śliwką
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Pasztet z soczewicy
- Kotlety z kalafiora
- Wegańska kiełbasa
- Pasta z ciecierzycy i awokado
- Wielkanocna pasta z grochu
- Roślinny majonez
- Chrzan z koperkiem
- Podpłomyki
- Chleb z kaszy gryczanej
Coś słodkiego i wegetariańskiego
- Babka bez jajek
- Bananowa babka piaskowa
- Wielkanocne ciasto czekoladowe
- Mazurek figowy
- Pascha z kaszy jaglanej
- Wielkanocne serniczki bez pieczenia
- Wegański sernik pieczony
- Wegański sernik z kaszy jaglanej i pestek słonecznika
- Wege ciasteczka owsiane
- Wegański sernik z płatków jaglanych
- Sernik z kaszy manny
- Maślany sernik wegański z jagodami
- Tofurnik
- Wegański sernik na zimno
- Jagielnik makowy
- Wegański sernik-brownie
Podpowiadamy, jak łatwo zrobić wege dania
Kuchnia roślinna oferuje wiele ciekawych smaków, które często są zbliżone do tych często stawianych na wielkanocnych stołach. Przepisów na wegetariańskie dania jest wiele i każdy będzie mógł znaleźć wśród nich coś dla siebie. Podpowiadamy przepisy na potrawy, które smakiem przypominają smaki z dzieciństwa, tylko w wersji wege.
Jak zrobić wege żurek?
Składniki na 6-8 porcjibulion:
- 2,5 l wody
- 2 marchewki
- 2 zielone części pora
- 3 laski selera naciowego z liśćmi
- 1 korzeń pietruszki
- 1 bulwa selera
- 5 suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Pozostałe:
- 1-1 ½ szklanki żuru, czyli zakwasu żytniego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa na bulion dokładnie wyszorować lub obrać i włożyć do dużego garnka razem z suszonymi grzybami. Rozgrzać na sucho niedużą patelnię, położyć na niej ząbki czosnku i prażyć minutę. Następnie obok położyć liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i prażyć kolejne 30 sekund, po czym wszystko zdjąć z patelni i wsypać do garnka z warzywami. Wlać wodę, dodać sporą szczyptę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez przynajmniej półtorej godziny.
- Kiedy bulion będzie gotowy, zdjąć garnek z ognia i przecedzić bulion przez sito. Marchew wyłowić i pokroić w plastry, przyda się do podania gotowego żurku.
- Czysty bulion ponownie wlać do garnka i lekko podgrzewając stopniowo dodawać żur, aby zupa nie była za kwaśna. Na koniec dodać chrzan oraz majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jak zrobić figowego mazurka?
Składnikiciasto kruche:
- 80 g mąki ryżowej
- 80 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 ml syropu klonowego
- 50 ml oleju
warstwa figowa:
- 100 g suszonych fig
- 2 łyżki niesłodzonych powideł śliwkowych
polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- ¼ szklanki mleka roślinnego
Przygotowanie
- Figi pozbawić ogonków i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 1 h.
- Wszystkie rodzaje mąki przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem. Dodać płyny i wyrobić ciasto.
- Foremkę nasmarować masłem minimalnie i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wylepić dokładnie spód. Nakłuć widelcem.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 12 minut. Następnie wystudzić.
- Napęczniałe figi zmiksować dokładnie blenderem. Połączyć z powidłami. Na upieczonym spodzie rozsmarować warstwę figową.
- Polewę przygotować w garnuszku umieścić składniki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewa powinna być jednolita.
- Ciasto schłodzić w lodówce.
Jeśli nie masz czasu i chęci na przygotowywanie świątecznych potraw, wesprzyj wrocławską gastronomię i zamów wielkanocne jedzenie na wynos lub z dowozem.