To już trzeci ranking przygotowany przez dziennikarzy i ekspertów magazynu "Forbes" i agencji For Solutions. W zestawieniu mogli się znaleźć restauratorzy reprezentujący różne rodzaje kuchni, zarówno te serwujące burgery, jak i bardziej wykwintne dania z menu degustacyjnym. Pod uwagę brana była przede wszystkim odwaga i innowacyjność w działaniu.
- Już po raz trzeci budując i publikując ranking czołowych polskich restauratorów, pragniemy promować postaci odważne, bezkompromisowe i rynkowo zachłanne. Lista Top 50 Restauratorów Forbes&For to nasz realny wkład w zdefiniowanie na nowo standardów prowadzenia polskich restauracji oraz przewodnik po najlepszych i gastronomicznie różnorodnych przystankach na restauracyjnej mapie Polski: zaczynając od fine dinningu, przez comfort food, na ramenowniach i burgerowniach kończąc. Łączy je jedno: niekwestionowany sukces wizerunkowy i biznesowy w 2024 r.Agnieszka Małkiewicz, prezeska agencji For Solutions.
"Forbes" dodaje: "Trudna sytuacja na rynku zahartowała restauratorów. W tym roku reflektory kierujemy na tych, którzy okazali się w ciężkich czasach najbardziej innowacyjni. Nie bali się otwierać kolejnych lokali i szukać rozwiązań w świecie nowych technologii".
Ranking Top 50 Restauratorów Forbes&FOR 2024. BABA z Wrocławia w czołówce
Pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR 2024 zajęli Andrea Camastra i Marcin Zawadzki z restauracji Nuta z Warszawy (lokal z gwiazdką Michelin). Na drugim uplasowali się Alona i Alicja Than, którzy prowadzą: Izumi Sushi, Alon Omakase, Kiseki, The Sushi, Kago, Matcha Bistro & Bar w stolicy, a na trzecim Łukasz Burda, twórca trójmiejskich lokali: White Marlin, Restauracji Maniera i Wozowni Sopockiej.
Tuż za podium, na czwartym miejscu rankingu znaleźli się Tomasz Czechowski i Beata Śniechowska, którzy prowadzą we Wrocławiu świetnie znane wielbicielom wysmakowanej kuchni bistro Młoda Polska przy pl. Solnym oraz nowy punkt na gastronomicznej mapie miasta - restaurację BABA, która w grudniu 2023 r. została otwarta przy ul. Nożowniczej.
- BABA. Zrobiliśmy coś pięknego. Kameralne miejsce, niewielka przestrzeń wypełniona rękodziełami i sztuką, kuchnia ultraświeża, oparta na jakościowym produkcie i dyktowana cyklami natury. Wina mocarne i funkowe. Progresywny bar. Muza mistrz - pisała tuż przed otwarciem na swoim Instagramie Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji "Master Chefa".
Wrocławskie lokale w rankingu najlepszych restauratorów innowatorów
Jeżeli chodzi o wrocławskie lokale, w TOP 50 Restauratorów Forbes&For znaleźli się:
- Tomasz Czechowski, Beata Śniechowska: Młoda Polska Bistro & Pianino, BABA - 4. miejsce
- Agnieszka Chmielewska, Marcin Chmielewski: Restauracja Przystań & Marina, Przystań Tu Bistro & Wine - 9. miejsce
- Piotr Staszczyński, Jan Kulisiewicz, Dawid Bojarojć, Alicja Staszczyńska: Lokale Pasibus - 18. miejsce
- Ewa Voelkel-Krokowicz, Tomasz Tarkowski: Restauracja Concordia Taste Wrocław - 26. miejsce
- Maciej Nowaczyk, Beata Ziajka: La Maddalena, Koncept Degustacyjny MOST, Między Mostami - 27. miejsce
- Arletta i Grzegorz Ziemian: Taproom Browaru Stu Mostów, Browar Stu Mostów - 43. miejsce
Wyniki zostały ogłoszone na konferencji Made FOR Restaurant 2024 New Rules w Warszawie. Wrocław był partnerem strategicznym wydarzenia.
Cały ranking znajdziecie na stronie forbes.pl
A Wy jakie restauracje polecacie w naszym mieście? Koniecznie dajcie znać na Facebooku albo piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal wroclaw.pl wspiera lokalną gastronomię. Chętnie opiszemy też nowe miejscówki.