wroclaw.pl strona główna Przedsiębiorcy i biznes we Wrocławiu Przedsiębiorczy Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

0°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 19:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Aktualności
  4. Ruszył projekt "Od pola na wrocławski stół"

Wyjątkowy przewodnik kulinarny, cztery filmy edukacyjne, kampania w mediach społecznościowych, a także weekend kulinarny pod hasłem "Jem lokalnie” – to część projektu „Od pola na wrocławski stół”, który ruszył właśnie w stolicy Dolnego Śląska. Pozwoli on połączyć producentów dobrej żywności z lokalnymi restauratorami.

Reklama

Projekt "Od pola na wrocławski stół" ma na celu powiązanie dolnośląskich producentów żywności z wrocławską branżą gastronomiczną. Jako że branża gastronomiczna jest obszernym terytorialnie i niezwykle istotnym elementem miejskiego łańcucha żywnościowego, wprowadzenie do wrocławskich restauracji produktów regionalnych i działania promocyjne na rzecz tych produktów, pomogą w zdecydowanie większej rozpoznawalności tych produktów w przestrzeni miejskiej.

Ma to przyczynić się do podniesienia wiedzy i świadomości mieszkańców Dolnego Śląska w zakresie zrównoważonego systemu żywnościowego oraz zdrowego odżywiania się bazującego na lokalnych, naturalnych produktach. 

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Projekt "Od pola na wrocławski stół" ARAW
Projekt "Od pola na wrocławski stół"

Wyjątkowy przewodnik i weekend kulinarny

W ramach projektu powstaje m.in. przewodnik kulinarny “Od pola na wrocławski stół”, stanowiący kompendium wiedzy na temat produktów regionalnych oraz wrocławskiej gastronomii. Zaplanowano również kampanię edukacyjną oraz promocyjną w mediach społecznościowych, a w przyszłym tygodniu (od 30 września do 1 października 2023 r.) odbędzie się weekend kulinarny pod hasłem "Jem lokalnie". We wrocławskich restauracjach będzie można degustować dania ze specjalnego menu festiwalowego opartego na produkcie lokalnym. Zarówno mieszkańcy Dolnego Śląska, jak i turyści, będą mogli spróbować dań inspirowanych ekologicznymi i naturalnymi produktami z regionu.

Aby szerzyć ideę bezpiecznej żywności oraz jej lokalnej i zrównoważonej produkcji zorganizowano również spotkanie sieciujące producentów z branżą restauracyjną.  Z kolei 6 października br. odbędzie się szkolenie dla osób poniżej 35 lat z obszarów wiejskich, którego celem będzie wymiana wiedzy i doświadczeń oraz aktywizacja obecnych na spotkaniu osób i przekonanie ich do założenia własnych działalności gospodarczych albo rozszerzenia już istniejących w kierunku rozwoju produktu lokalnego. Termin spotkania to 6 październik. 

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Projekt "Od pola na wrocławski stół". ARAW
Projekt "Od pola na wrocławski stół".

Aby jeść zdrowo i ekologicznie

Akcja „Od pola na wrocławski stół” ma zwrócić uwagę na ograniczenie marnotrawienia jedzenia, zrównoważoną produkcję żywności poprzez zwiększenie produkcji ekologicznej czy zrównoważenie konsumpcji na rzecz zwiększenia dostępu do żywności wytwarzanej lokalnie, w małych, często rodzinnych gospodarstwach.

Działania, które podejmujemy mają zapoczątkować zmianę nawyków oraz sposobu myślenia o żywieniu i o codziennych decyzjach zakupowych, na świadome, mądre wybory, wspierające lokalną ekonomię i środowisko naturalne. Zależy nam na wypromowaniu zdrowej, bezpiecznej żywności w mieście, skrócenie łańcuchów dostaw, stworzenie sieci przedsiębiorców jako podmiotów aktywnie zaangażowanych w miejski system żywnościowy. Zależy nam na wygenerowaniu popytu na żywność produkowaną ekologicznie, co może wpłynąć zarówno na wzrost gospodarczy czy równowagę środowiskową, jak i na bezpieczeństwo żywnościowe oraz promowanie zrównoważonego, lokalnego rolnictwa w mieście.
Natalia Gołąb z Biura Rozwoju Gospodarczego

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Projekt "Od pola na wrocławski stół". ARAW
Projekt "Od pola na wrocławski stół".

Powstają filmy o mądrym żywieniu

W ramach projektu "Od pola na wrocławski stół", powstają obecnie 4 takie filmy. Każdy z odcinków podejmuje jeden ważny temat m.in. niemarnowanie żywności, wybieranie lokalnych produktów spożywczych, zrównoważone żywienie oraz bioróżnorodność Ich tytuły to: "Wybieraj i jedz lokalnie", "Sekrety prozdrowotnych tłuszczów", "Skrzydlate matki ziemi – czyli pszczoły w ekosystemie" oraz "Jak nie marnować jedzenia?”.

Zdjęcia rozpoczęliśmy pod koniec sierpnia. Cztery ekipy realizacyjne odwiedziły w tym czasie kilkanaście lokacji na Dolnym Śląsku - producentów żywności m.in kiszonek, miodów, przetworów owocowych, hodowców ryb, piekarni itp. Spotkaliśmy się z Top Chefami kilku wrocławskich restauracji, aby dowiedzieć się co robią w temacie zero waste, a eksperci akademiccy zapoznali nas z tajnikami zdrowego żywienia.
Magdalena Urbańska, wydawca treści internetowych w ARAW

O zdrowym jedzeniu z producentami, restauratorami i naukowcami

W filmach udział biorą zarówno producenci, jak i restauratorzy oraz pracownicy merytoryczni Uniwersytetu Przyrodniczego. O swojej działalności opowiedzą m.in. przedstawiciele Piekarni Plon, Stołu na Szwedzkiej, Browaru Stu Mostów, restauracji na Świdnickiej, producenta kiszonek Sznajder, restauracji "Ida kuchnia i wino", Stawów Milickich SA., restauracji Przystań&Marina, a także Pasieki Ziębów oraz Maciejowego Sadu.  

Byliśmy również w malowniczej Winnicy Silesian, w której można było poczuć klimat toskańskich upraw winorośli, zobaczyliśmy jak wygląda powstawanie sera prosto z krowiego mleka, dowiedzieliśmy się, że olej nie jest taki straszny jak go malują, a co więcej - Oleowita robi zdrowy olej z pestek owocowych i nasion warzywnych m.in. z pestek truskawek.
Magdalena Urbańska

Cztery scenariusze, cztery ekipy filmowe, trzy tygodnie zdjęciowe, 20 lokacji, wywiady, ujęcia lotnicze, realizacje procesów powstawania produktów, ujęcia z zakładów produkcyjnych, sadów, pasiek, gospodarstw rolnych itp. – tak właście wyglądała praca ekipy filmowej.

Powoli kończy się najbardziej wyczerpująca część realizacji filmów. Teraz w planie montaż odcinków, tworzenie animacji i cała postprodukcja.
Magdalena Urbańska

Partnerami projektu są: Dolnośląska Izba Rolnicza oraz Lokalna Grupa Działania „Kraina Łęgów Odrzańskich”. Inicjatywa jest współfinansowana w ramach programu KSOW z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014–2020.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl