Piękny pałac Ballestremów po remoncie [FOTO]

Pałac Ballestremów przy ulicy Włodkowica 4 lśni jasną elewacją. Kompleksowy remont przeszedł cały XIX-wieczny gmach, który od dekad popadał w ruinę.

  • Pałac Ballestremów, popiersie Alberta Graua, architekta, autor projektu pałacu, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, popiersie Alberta Graua, architekta, autora projektu pałacu, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

  • Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków

    Pałac Ballestremów, fot. Tomasz Walków


Historycy architektury, miłośnicy Wrocławia, architekci siedzibę rodu Ballestremów uznają za jeden z najcenniejszych obiektów Dzielnicy Czterech Wyznań, nie boją się nawet nazywać go architektoniczną perłą.
Pałac wybudowano pod koniec XIX-wieku na zlecenie przewodniczącego Reichstagu – Franza Xavera von Ballestrema. Zaprojektował go Albert Grau. Architekt nie należał do skromnych osób - umieścił na elewacji swoje nazwisko, a przy wejściu można przyjrzeć się jego wizerunkowi.

Po II wojnie budynek przy Włodkowica zajmował Urząd Bezpieczeństwa, potem podzielono go na mieszkania. Przez dziesięciolecia nieremontowany gmach niszczał. W 2012 r. miasto sprzedało obiekt o powierzchni 1,5 tys. m kw., a firma LOOK Finansowanie Inwestycji Łukasiewicz i Wspólnicy Sp. j. zleciła przygotowanie planu remontu i rozbudowy specjalistom z Maćków Pracownia Projektowa. Prace trwały kilkanaście miesięcy.

Oryginalna sala maltańska

Realizatorzy remontu dbali, aby zachowało się jak najwięcej elementów oryginalnych wnętrz. Renowację przeszły 120-letnie szafy, fragmenty stolarki, boazerie, podłogi w niektórych pomieszczeniach. – Ocalały oryginalne drzwi, w których wykorzystano ciekawe rozwiązania: zawiasy są tak skonstruowane, że drzwi zamykają się same – opowiada Janusz Paluszkiewicz, dyrektor ds. nieruchomości w LOOK Finansowanie Inwestycji Łukasiewicz i Wspólnicy Sp. j..
Imponujące wrażenie robi klatka schodowa z oryginalnymi balustradami i kolumnami. Zachowały się marmurowe parapety i schody, które wymagały uzupełnień, ale efekt jest doskonały.
W większości pomieszczeń podziwiać można także oryginalne sztukaterie oraz ornamenty. – Niestety, nie udało się ocalić kafli Villeroy&Boch w łazienkach, bo były zbyt mocno przyklejone – mówi z żalem Janusz Paluszkiewicz. – Odtworzyliśmy układ kafli i ich wygląd, ale to jednak repliki.

W największej na górnych kondygnacjach sali maltańskiej są oryginalne okna, dawny układ okien jest także w innych pomieszczeniach i na klatce schodowej. Nowy element to jedynie dodatkowe wejście do budynku od strony ul. Włodkowica.

Z promenady do Włodkowica

Na III piętrze budynku jest tylko jedno pomieszczenie – kameralna sala konferencyjna, do której przylega niewielki taras z widokiem na ogród i promenadę z jednej strony oraz ul. Włodkowica z drugiej strony. - Latem będzie można swobodnie przejść przez ogród i bramę pałacu z promenady do ulicy Włodkowica – zapowiada Janusz Paluszkiewicz.

Dwie kondygnacje zajmują kameralne biura i kancelarie adwokackie. Janusz Paluszkiewicz: - Prawnicy wybierali nasz budynek z dwóch powodów. Po pierwsze, jest blisko sądu, a po drugie, to ładne miejsce z ciekawą historią.

Na parterze zaplanowano restaurację, do której wejście jest wprost z ulicy Włodkowica. Do dyspozycji jest 260 m kw. i 150-metrowy taras z wyjściem do ogrodu. – Kuchnia wraz z pomieszczeniami gospodarczymi znajduje się w piwnicy. Piwnice przeznaczono także na, niezależny od restauracji, klub o powierzchni ponad trzystu metrów – mówi Janusz Paluszkiewicz. - Restauracja i klub nie zostały jeszcze wynajęte.

Zgłoś uwagę