Restauracje z Wrocławia: La Maddalena, mieszcząca się przy ul. Włodkowica, i staropolska Pod Fredrą w Rynku, zostały uhonorowane prestiżową nagrodą „dwa widelce” oraz Best of Award of Excellence i znalazły się wśród stu najlepszych w Polsce. Na „jeden widelec” zasłużyła natomiast Karczma Lwowska, także z Rynku.
W sobotę, 26 października, w Warszawie odbył się finał III edycji całorocznej akcji rekomendacji najlepszych polskich restauracji – POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS BY SELGROS 2013.
Konkurs, który jest jednocześnie przewodnikiem po najlepszych restauracjach w Polsce, to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze (w 75%) oceniane przez konsumentów na podstawie ankiet – dlatego ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzje zawodowych krytyków kulinarnych.
Do trzeciej edycji Poland 100 Best Restaurants zgłoszono 541 miejsc, z których wyłoniono 100 najlepszych restauracji, czyli z największą ilością pozytywnych ocen. Trafiły one na listę Poland 100 Best Restaurants 2013 i do tegorocznego wydania przewodnika. Restauracje „z listy” zostały poddane rygorystycznej kontroli zarówno ze strony konsumentów (nadesłano blisko 18 tys. ankiet), jak i kapituły konkursu (badanie Mystery Shoppe, tzw. tajemniczy klient).
Nagrody w kategorii „najlepsza restauracja w Polsce” przyznano w trzech grupach: Award of Excellence – „jeden widelec”, Best of Award of Excellence – „dwa widelce” oraz Grand Award – „trzy widelce”.
MaWi
fot. La Maddalena; Kamil Czaja/Pod Fredrą, Karczma Lwowska