Maluszek to potomek samicy z Singapuru – Abel. Matka opiekuje się manaciątkiem bardzo troskliwie i samodzielnie je karmi. Można to zobaczyć odwiedzając strefę Kongo w Afrykarium.
Kiedy poznamy ostatecznie płeć nowego mieszkańca, pracownicy zoo zapowiadają konkurs na imię.
Zoo i Afrykarium czynne od 21 maja
Dla dzieci / Spacery i wycieczki / Dla wszystkich Zoo Wrocław
Narodziny trzeciego manata w ciągu trzech lat od stworzenia stada hodowlanego to ogromny sukces, bo zwierzęta te są zagrożone wyginięciem.
Populacja w ogrodach zoologicznych jest jeszcze za mała, aby zapewnić przetrwanie gatunku. Ich hodowla jest bardzo trudna i postępuje powoli: manatom trzeba stworzyć ściśle określone warunki życia – duży basen z wodą w temperaturze co najmniej 26 stopni C. 6 wrocławskich osobników zjada dziennie ok. 150 kg warzyw. Dodatkowo, bardzo ostrożnie i w kontakcie z innymi ogrodami oraz naukowcami, trzeba uzupełniać dość ubogą obecnie wiedzę o gatunku.
- Bardzo odpowiedzialne podchodzimy do wyzwań związanych z hodowlą zachowawczą każdego nowego gatunku, bo mamy świadomość, że od tego zależy często jego przetrwanie. W przypadku manatów decyzja nie była szybka i prosta. Od ponad 5 lat nieustannie obserwujemy, badamy, analizujemy, wyciągamy wnioski, konsultujemy je i wdrażamy, jeśli są poprawne lub wracamy do początku– mówi Radosław Ratajszczak, prezes wrocławskiego zoo.
Wkład w światową hodowlę
Dzięki żmudnej, systematycznej pracy wrocławian rozszerzono dietę manatów o zielone łodygi kukurydzy.
- Manaty to specjaliści żywieniowi co oznacza, że ich jadłospis jest dość ubogi i składa się z niewielu produktów, które występują w ich środowisku naturalnym, na który składają się glony, trawa morska i pędy innych roślin wodnych bogatych w węglowodany. Każdy inny posiłek, podawany bez kontroli, może prowadzić do problemów z układem trawiennym i zagrażać nawet ich życiu. Dlatego wprowadzanie nowych produktów musi przebiegać bardzo ostrożnie - opowiada Karolina Kasprzak, specjalista ds. żywienia zwierząt we wrocławskim zoo.
Cały proces trwał niemal rok, ale dzięki niemu ogrody zoologiczne mogą dostarczyć manatom dostępny i bezpieczny pokarm.
Innym rozwiązaniem, które zastosowano we wrocławskim zoo, jest wieczorne karmienie manatów, do 20:00. Jest to możliwe dzięki automatycznym, czasowym karmnikom. W ten sposób zapewniono zwierzętom warunki zbliżone do tych w środowisku naturalnym, bo manaty żerują cały dzień. Ponadto ma to pozytywny wpływ na kondycję zwierząt, które otrzymują rozłożoną w czasie dzienną dawkę jedzenia.
Manat karaibski
Jest największym ze wszystkich współcześnie żyjących brzegowców. Przeciętnie osiąga długość 2,7 - 3,5 m i masę ciała 200 - 600 kg (samice zwykle większe od samców). Zwierzęta te występują w ujściach rzek oraz w wodach przybrzeżnych Oceanu Atlantyckiego - od Florydy, przez Zatokę Meksykańską po Karaiby. W naturze żyją do 28 lat a w hodowlach rekord wyniósł aż 69 lat.
Ssak całkowicie przystosował się do życia w wodzie. Tylne kończyny zanikły, przednie posiadają "paznokcie" będące ewolucyjną pozostałością po kopytach, a wrzecionowate ciało jest zakończone ogonem w formie płetwy.
Manat jest zaskakująco zwinny: potrafi robić salta i pływać na plecach. Oddycha powietrzem atmosferycznym, więc co 3 - 5 minut musi się wynurzyć, by zaczerpnąć tchu. Kiedy śpi wynurzanie się następuje co około 15 minut. Jest roślinożercą i w skład jego diety wchodzi około 60 gatunków roślin wodnych. Zazwyczaj pasą się przez 5 lub więcej godzin dziennie. Ich dieta powoduje silne ścieranie zębów, dlatego uzębienie podlega wielokrotnej wymianie przez całe życie.
Materiały Zoo Wrocław