wroclaw.pl strona główna

WROCŁAW Ptaki – pełnoprawni mieszkańcy Wrocławia

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Specjały Jurka z widelcem. Tak się gotuje kluski

Są proste w przygotowaniu i apetyczne. Od popularnych klusek śląskich różnią się już na pierwszy rzut oka: nie mają dziurki. W środku mają za to chrupiącą, grzankową niespodziankę. Tej dawnej potrawy możecie skosztować m.in. w Restauracji Wrocławskiej przy ul. Szewskiej. Albo przygotować ją samodzielnie, w domu. Zobaczcie pierwszy odcinek cyklu "Specjały Jurka z widelcem" oraz przepis.

Reklama

- To wyborne danie i bardzo sycące - zachęca Tomasz Sielicki, historyk regionalista, laureat naszego konkursu 30 Kreatywnych Wrocławia. Najlepiej smakują na Ostrowie Tumskim pod Bramą Kluskową.

Zobaczcie jak zrobić kluski wrocławskie z grzanką na filmie przygotowanym przez Tomasza Sielickiego i Kamilę Kokot.

Przepis na kluski wrocławskie

Z jednego kilograma ziemniaków (najlepsze są te mączyste, mające więcej skrobi, ale kluski da się ukulać z każdych kartofli) wyjdzie nam około 15-20 klusek.

<p>Ziemniaki na kluski wrocławskie gotujemy w mundurkach.</p> Marek Księżarek
Ziemniaki na kluski wrocławskie gotujemy w mundurkach.

Chleb pokrojony w drobną kostkę przesmażamy na maśle. Dzięki temu nadzienie klusek będzie mieć – jak mówi Kamila Kokot – „element chrupnięcia z maślaną nutą”. Uważamy, żeby nie przypalić grzanek.

<p>Grzanki podsmażamy na maśle.</p> Marek Księżarek
Grzanki podsmażamy na maśle.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po obraniu możemy je przecisnąć przez prasę lub przez sito. Albo zmielić je w maszynce. Do masy kartoflanej dodajemy jedno jajko (będzie nam trochę rozrzedzać ciasto), łyżkę bułki tartej i jedną szklankę mąki pszennej. Dodajemy przyprawy (łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, pół kulki startej gałki muszkatołowej) i wyrabiamy ciasto.

<p>Ciasto na kluski wyrabiamy ręcznie.</p> Marek Księżarek
Ciasto na kluski wyrabiamy ręcznie.

Jego konsystencja powinna być taka, by odchodziło od ręki. Gdyby wyszło nam za gęste, można dodać do niego odrobinę mleka. Ciasto gotowe.

<p>W każdej klusce umieszczamy od 3 do 5 grzanek.</p> Marek Księżarek
W każdej klusce umieszczamy od 3 do 5 grzanek.

Kulamy kluski, umieszczając w każdej z nich po 3-5 grzanek. Wrzucamy je do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluski powinny się gotować około 6-8 minut od momentu wrzucenia ostatniej do gara.

<p>Talerz z kluskami wrocławskimi.</p> Marek Księżarek
Talerz z kluskami wrocławskimi.

Smacznego! Kluski wrocławskie można okrasić smażonym boczkiem, lub – w wersji bardziej wege – cebulką. Albo po prostu masłem.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama