wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

22°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 14:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!

Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!

Data publikacji: Autor:

| aktualizacja:

Kulinarny festiwal „Europa na widelcu” powraca po dwóch latach na wrocławski Rynek i potrwa od 27 maja do 5 czerwca (piątek – niedziela). Wydarzeniu patronuje Robert Makłowicz – polski krytyk kulinarny i podróżnik. Festiwalowi smaków towarzyszyć będzie wiele pysznych wydarzeń, a przede wszystkim dobre jedzenie z różnych państw Europy. W tym roku spotkamy się przy wspólnym stole w myśl hasła: „Apetyt na dobre relacje. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi”, ponieważ rok 2022 to Rok Dobrych Relacji. Sprawdź, jaki jest program i menu Europy na Widelcu 2022!

Reklama

Europa na Widelcu 2022. Program, data festiwalu

Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią koronawirusa wracamy z kulinarnym świętem Wrocławia – festiwalem „Europa na widelcu” 2022!

  • Festiwal Europa na widelcu potrwa od 27 maja do 5 czerwca (piątek – niedziela).
  • Na wielki finał obchodów – europejską biesiadę – zapraszamy w sobotę, 4 czerwca.

Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.

Wcześniej będzie można skosztować festiwalowych smaków w restauracjach, które przygotują na tę okazję specjalne menu, wziąć udział w jarmarku europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych i licznych wydarzeniach towarzyszących.

Po dwóch latach pandemii, jestem spragniony ludzi i spotkań z nimi. Nie ma bardziej optymistycznego widoku niż tysiące ludzi połączonych w odwiecznym rytuale konsumpcji.
Robert Makłowicz, pomysłodawca Europy na widelcu

Dzięki organizowanej od 2009 roku Europie na widelcu udało się wypromować lokalne produkty.

Makłowicz: - Szparagi z tutejszych plantacji wcześniej trafiały głównie na stoły w Niemczech, dzisiaj zamawiane przez lokalnych odbiorców. Podczas Europy na widelcu będzie mocna reprezentacja tutejszych kiszonek, lokalne piwa, miejscowe wina.

27 maja – 5 czerwca Wrocław na widelcu

Festiwal rozpocznie Wrocław na widelcu, czyli propozycja kilkunastu wrocławskich restauracji, które na tę okazję przygotowały specjalne menu festiwalowe inspirowane europejską kuchnią.

Wyjątkowe dania przygotowali szefowie kuchni z restauracji: Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów (ul. Świdnicka), Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.

Tęskniliśmy za Europą na widelcu, bo to wydarzenia otwierało sezon letnich atrakcji we Wrocławiu
Radek Michalski, dyrektor Wydziału Promocji i Turystyki Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.

1-5 czerwca Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych

Podczas jarmarku będzie można zakupić wyjątkowe, oryginalne smakołyki pochodzące z regionu Dolnego Śląska i najdalszych zakątków Europy. 

Wśród nich bułgarskie dania i przetwory, regionalne polskie alkohole, rodzime truskawki i szparagi, hiszpańskie oliwki, tradycyjne francuskie potrawy, choć to oczywiście tylko mała część oferty wystawców jarmarku.

Europa na widelcu to także konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska oraz Wrocławskie Spotkania Nalewkowe i konkurs na Mistrza Dobrego Smaku.

Finał Europy na widelcu: europejska biesiada 4 czerwca. Menu

Na wielki finał obchodów – europejską biesiadę – zapraszamy w sobotę, 4 czerwca na Rynek.

Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.

Dochód z cegiełek o wartości 10 zł, za które będzie można nabyć porcje wybranych potraw (1 cegiełka = 1 potrawa), zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Europejskiej uczcie towarzyszyć będą liczne niespodzianki dla dzieci i dorosłych.

Obchody na Rynku zakończy wspólny tort, koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk, Michałem Boberem oraz niezwykła muzyczna niespodzianka.

4-5 czerwca Europejski strEAT, czyli strefa piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim

Również w sobotę w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się Europejski strEAT, czyli strefa piwa i food trucków z premierą piwa festiwalowego West Coast IPA z browaru Odra Barrels.

Godziny otwarcia strefy piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim

  • 4 czerwca (sobota) 12.00–20.00
  • 5 czerwca (niedziela) 12.00–19.00

Galeria zdjęć

Europa na Widelcu – historia największego kulinarnego festiwalu we Wrocławiu

Pierwsza europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wydarzeniu patronuje jego pomysłodawca Robert Makłowicz

Wielkie i huczne biesiadowanie w samym sercu Wrocławia (Rynek we Wrocławiu) tak spodobało się mieszkańcom, że postanowiono na stałe wpisać to wydarzenie do miejskiego kalendarza.

Aktualności

Reklama