wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

18°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 20:25

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!
Kliknij, aby powiększyć
Europa na Widelcu w poprzednich latach – wspomnienie największego kulinarnego festiwalu smaków we Wrocławiu. www.wroclaw.pl
Europa na Widelcu w poprzednich latach – wspomnienie największego kulinarnego festiwalu smaków we Wrocławiu.

Kulinarny festiwal „Europa na widelcu” powraca po dwóch latach na wrocławski Rynek i potrwa od 27 maja do 5 czerwca (piątek – niedziela). Wydarzeniu patronuje Robert Makłowicz – polski krytyk kulinarny i podróżnik. Festiwalowi smaków towarzyszyć będzie wiele pysznych wydarzeń, a przede wszystkim dobre jedzenie z różnych państw Europy. W tym roku spotkamy się przy wspólnym stole w myśl hasła: „Apetyt na dobre relacje. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi”, ponieważ rok 2022 to Rok Dobrych Relacji. Sprawdź, jaki jest program i menu Europy na Widelcu 2022!

Reklama

Europa na Widelcu 2022. Program, data festiwalu

Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią koronawirusa wracamy z kulinarnym świętem Wrocławia – festiwalem „Europa na widelcu” 2022!

  • Festiwal Europa na widelcu potrwa od 27 maja do 5 czerwca (piątek – niedziela).
  • Na wielki finał obchodów – europejską biesiadę – zapraszamy w sobotę, 4 czerwca.

Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.Wcześniej będzie można skosztować festiwalowych smaków w restauracjach, które przygotują na tę okazję specjalne menu, wziąć udział w jarmarku europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych i licznych wydarzeniach towarzyszących.
Po dwóch latach pandemii, jestem spragniony ludzi i spotkań z nimi. Nie ma bardziej optymistycznego widoku niż tysiące ludzi połączonych w odwiecznym rytuale konsumpcji.
Robert Makłowicz, pomysłodawca Europy na widelcu
Dzięki organizowanej od 2009 roku Europie na widelcu udało się wypromować lokalne produkty.
Makłowicz: - Szparagi z tutejszych plantacji wcześniej trafiały głównie na stoły w Niemczech, dzisiaj zamawiane przez lokalnych odbiorców. Podczas Europy na widelcu będzie mocna reprezentacja tutejszych kiszonek, lokalne piwa, miejscowe wina. 27 maja - 5 czerwca Wrocław na widelcuFestiwal rozpocznie Wrocław na widelcu, czyli propozycja kilkunastu wrocławskich restauracji, które na tę okazję przygotowały specjalne menu festiwalowe inspirowane europejską kuchnią. Wyjątkowe dania przygotowali szefowie kuchni z restauracji: Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów (ul. Świdnicka), Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.
Tęskniliśmy za Europą na widelcu, bo to wydarzenia otwierało sezon letnich atrakcji we Wrocławiu
Radek Michalski, dyrektor Wydziału Promocji i Turystyki Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.
1-5 czerwca Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów RegionalnychPodczas jarmarku będzie można zakupić wyjątkowe, oryginalne smakołyki pochodzące z regionu Dolnego Śląska i najdalszych zakątków Europy. Wśród nich bułgarskie dania i przetwory, regionalne polskie alkohole, rodzime truskawki i szparagi, hiszpańskie oliwki, tradycyjne francuskie potrawy, choć to oczywiście tylko mała część oferty wystawców jarmarku.Europa na widelcu to także konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska oraz Wrocławskie Spotkania Nalewkowe i konkurs na Mistrza Dobrego Smaku. Finał Europy na widelcu: europejska biesiada 4 czerwca. MenuNa wielki finał obchodów - europejską biesiadę - zapraszamy w sobotę, 4 czerwca na Rynek.Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.
Dochód z cegiełek o wartości 10 zł, za które będzie można nabyć porcje wybranych potraw (1 cegiełka = 1 potrawa), zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.Europejskiej uczcie towarzyszyć będą liczne niespodzianki dla dzieci i dorosłych.Obchody na Rynku zakończy wspólny tort, koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk, Michałem Boberem oraz niezwykła muzyczna niespodzianka. 4-5 czerwca Europejski strEAT, czyli strefa piwa i food trucków w Browarze MieszczańskimRównież w sobotę w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się Europejski strEAT, czyli strefa piwa i food trucków z premierą piwa festiwalowego West Coast IPA z browaru Odra Barrels.

Godziny otwarcia strefy piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim

  • 4 czerwca (sobota) 12.00–20.00
  • 5 czerwca (niedziela) 12.00–19.00

Europa na Widelcu – historia największego kulinarnego festiwalu we Wrocławiu

Pierwsza europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wydarzeniu patronuje jego pomysłodawca Robert Makłowicz

Wielkie i huczne biesiadowanie w samym sercu Wrocławia (Rynek we Wrocławiu) tak spodobało się mieszkańcom, że postanowiono na stałe wpisać to wydarzenie do miejskiego kalendarza.

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl