Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
- Europa na Widelcu 2022. Program, data festiwalu
- 27 maja – 5 czerwca Wrocław na widelcu
- 1-5 czerwca Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych
- Finał Europy na widelcu: europejska biesiada 4 czerwca. Menu
- 4-5 czerwca Europejski strEAT, czyli strefa piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim
- Europa na Widelcu – historia największego kulinarnego festiwalu we Wrocławiu
Europa na Widelcu 2022. Program, data festiwalu
Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią koronawirusa wracamy z kulinarnym świętem Wrocławia – festiwalem „Europa na widelcu” 2022!
- Festiwal Europa na widelcu potrwa od 27 maja do 5 czerwca (piątek – niedziela).
- Na wielki finał obchodów – europejską biesiadę – zapraszamy w sobotę, 4 czerwca.
Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.
Wcześniej będzie można skosztować festiwalowych smaków w restauracjach, które przygotują na tę okazję specjalne menu, wziąć udział w jarmarku europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych i licznych wydarzeniach towarzyszących.
Po dwóch latach pandemii, jestem spragniony ludzi i spotkań z nimi. Nie ma bardziej optymistycznego widoku niż tysiące ludzi połączonych w odwiecznym rytuale konsumpcji.Robert Makłowicz, pomysłodawca Europy na widelcu
Dzięki organizowanej od 2009 roku Europie na widelcu udało się wypromować lokalne produkty.
Makłowicz: - Szparagi z tutejszych plantacji wcześniej trafiały głównie na stoły w Niemczech, dzisiaj zamawiane przez lokalnych odbiorców. Podczas Europy na widelcu będzie mocna reprezentacja tutejszych kiszonek, lokalne piwa, miejscowe wina.
27 maja – 5 czerwca Wrocław na widelcu
Festiwal rozpocznie Wrocław na widelcu, czyli propozycja kilkunastu wrocławskich restauracji, które na tę okazję przygotowały specjalne menu festiwalowe inspirowane europejską kuchnią.
Wyjątkowe dania przygotowali szefowie kuchni z restauracji: Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów (ul. Świdnicka), Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.
Tęskniliśmy za Europą na widelcu, bo to wydarzenia otwierało sezon letnich atrakcji we WrocławiuRadek Michalski, dyrektor Wydziału Promocji i Turystyki Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.
1-5 czerwca Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych
Podczas jarmarku będzie można zakupić wyjątkowe, oryginalne smakołyki pochodzące z regionu Dolnego Śląska i najdalszych zakątków Europy.
Wśród nich bułgarskie dania i przetwory, regionalne polskie alkohole, rodzime truskawki i szparagi, hiszpańskie oliwki, tradycyjne francuskie potrawy, choć to oczywiście tylko mała część oferty wystawców jarmarku.
Europa na widelcu to także konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska oraz Wrocławskie Spotkania Nalewkowe i konkurs na Mistrza Dobrego Smaku.
Finał Europy na widelcu: europejska biesiada 4 czerwca. Menu
Na wielki finał obchodów – europejską biesiadę – zapraszamy w sobotę, 4 czerwca na Rynek.
Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.
Dochód z cegiełek o wartości 10 zł, za które będzie można nabyć porcje wybranych potraw (1 cegiełka = 1 potrawa), zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Europejskiej uczcie towarzyszyć będą liczne niespodzianki dla dzieci i dorosłych.
Obchody na Rynku zakończy wspólny tort, koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk, Michałem Boberem oraz niezwykła muzyczna niespodzianka.
4-5 czerwca Europejski strEAT, czyli strefa piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim
Również w sobotę w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się Europejski strEAT, czyli strefa piwa i food trucków z premierą piwa festiwalowego West Coast IPA z browaru Odra Barrels.
Godziny otwarcia strefy piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim
- 4 czerwca (sobota) 12.00–20.00
- 5 czerwca (niedziela) 12.00–19.00
Galeria zdjęć
Europa na Widelcu – historia największego kulinarnego festiwalu we Wrocławiu
Pierwsza europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wydarzeniu patronuje jego pomysłodawca Robert Makłowicz
Wielkie i huczne biesiadowanie w samym sercu Wrocławia (Rynek we Wrocławiu) tak spodobało się mieszkańcom, że postanowiono na stałe wpisać to wydarzenie do miejskiego kalendarza.