Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
- Restauracja IDA, ul. Łazienna 4
- Restauracja pod Papugami, Sukiennice 9a
- Restauracja Art. Hotel, ul. Kiełbaśnicza 20
- Restauracja Bernard, Rynek 35
- Restauracja Soczewka, Rynek 20/21
- Restauracja Masala, ul. Kuźnicza 3
- Restauracja Wrocławska, ul. Szewska 59/60
- Restauracja Umami, Rynek 60
- Browar Stu Mostów, ul. Świdnicka 4
- Restauracja Pod Przykrywką, ul. Więzienna 18/1
- Przystań & Marina, ul. Księcia Witolda 2
- Cafe de France, Ratusz 20-22
- Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL, Ratusz 10
- Europa na Widelcu 2022
Wyjątkowe dania przygotowali szefowie kuchni z restauracji: Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów - ul. Świdnicka, Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.
Sprawdź, co przygotowały poszczególne lokale!
Galeria zdjęć
Restauracja IDA, ul. Łazienna 4
- Przystawka: Szparagi grillowane | Jajko w koszulce | Emulsja z octem z polskich truskawek
- Danie główne: Kluska z twarogiem wędzonym i czosnkiem niedźwiedzim | Domowa bułka tarta | Maślanka | Nowalijki
- Deser: Truskawki a`la romanow - truskawki w likierze pomarańczowym z kremową śmietaną i mięta | Truskawki w czekoladzie przygotowane przez Panią Agnieszkę Platę Partykę – Vroclinki
Restauracja pod Papugami, Sukiennice 9a
- Przystawka: Szparagi grillowane | Jajko w koszulce | Emulsja z octem z polskich truskawek
- Danie główne: Kluska z twarogiem wędzonym i czosnkiem niedźwiedzim | Domowa bułka tarta | Maślanka | Nowalijki
- Deser: Truskawki a`la romanow - truskawki w likierze pomarańczowym z kremową śmietaną i mięta | Truskawki w czekoladzie przygotowane przez Panią Agnieszkę Platę Partykę - Vroclinki
Restauracja Art. Hotel, ul. Kiełbaśnicza 20
Zestaw dla 1 osoby – 80 PLN
- Zupa z pokrzywy ze szparagami (200 ml) /
- Pierogi z twarogiem, szparagami i amarantusem (150 g) /
- Policzki wieprzowe duszone w cydrze z truskawkami i warzywami korzeniowymi (200 g) /
Restauracja Bernard, Rynek 35
Kuchnia roślinna w BERNARDZIE
- Gazpacho Bernarda / Chłodnik pomidorowy z czerwoną papryką, ogórkiem, cebulką i oliwą ziołową /23 PLN
- Wegańskie caprese / Domowy wegański ser mozzarella z orzechów nerkowca, podany z pomidorami malinowymi, pesto pietruszkowo-miętowym, oliwą i prażonymi płatkami migdałów / 33 PLN
- Wegański gzik / Domowy gzik z tofu, ogórków kiszonych, rzodkiewki i szczypiorku, podany z młodymi ziemniakami pieczonymi w soli morskiej / 29 PLN
- Zielone mielone / Kotlety mielone z brokułów, szpinaku i szparagów, podane z młodymi ziemniakami, sosem jogurtowym, surówką z młodej kapusty oraz salsą ze szparagów i bobu /44 PLN
- Wegańskie brownie / Brownie wegańskie z rabarbarem i truskawkami / 24 PLN
Restauracja Soczewka, Rynek 20/21
- Zupa burgerowa / Wołowina | Pomidor | Sałata lodowa | Cebulka prażona | Bułka maślana /
- Pastrami burger / Burger wołowy | Pastrami | Sos aiolI | Szparagi | Ser pleśniowy | Pomidor malinowy | Pistacje |Bułka cytrynowa /38 PLN
- Sernik waniliowy / Sernik waniliowy | Polewa z białej czekolady | Owoce sezonowe / 23 PLN
Restauracja Masala, ul. Kuźnicza 3
- Spicejet /Prosecco | Puree orientalne | Woda gazowana /20 PLN
SMALL PLATES
- Pani puri (v) /Chrupiące kulki z soczewicy | Ziemianki | Sos miętowy | Sos słodko–ostry /20 PLN
PAPRI CHAAT / Indyjski street food | Słone Mathri | Jogurt | Masala | Granat | Miętowe chutney Chips /20 PLN
BATATA PURI / Słone Mathri | Pomidor | Ziemniaki | Słodki i ostry chutney | Kolendra | Chipsy /20 PLN
AT LUNCH AND LATER
- Curry Bowl / Mango curry | Ryż basmati lub tradycyjny naan / 42 PLN
- House Bhindi (v) / Okra w sosie własnym | Tandoori roti / 41 PLN
ALL DAY EVERY DAY
- Mango lassi/Napój jogurtowy z mango // 10 PLN/
Restauracja Wrocławska, ul. Szewska 59/60
Zestaw degustacyjny pod nazwą #kuchniainspirowanahistorią
#cuisineinspiredbyhistory
- Hekele - wrocławski tatar ze śledzia
- Śląskie Niebo z kluskami wrocławskimi
- Czekoladowe pierożki
Cena za zestaw 50 zł
Restauracja Umami, Rynek 60
- Bulion z kaczki / Ravioli z kaczką | Szparagi | Parmezan /25 PLN
- Spring rolls z krewetkami / Krewetki argentyńskie | Szparagi | Marynowane warzywa | Sos orzechowy /29 PLN
- Cappellacci z zielonymi warzywami // Ziemniaki | Bób | Szparagi | Mięta | Sos maślany / 36 PLN
- Tagliatelle z mulami / Mule | Krewetki argentyńskie | Sos pomidorowy | Tagliatelle z sepią | Pietruszka /45 PLN
- Sernik Umami / Twaróg | Pianka karmelowa | Tonka | Ciastko cygaretkowe / 25 PLN
Browar Stu Mostów, ul. Świdnicka 4
- Ozór cielęcy/seler/pietruszka/sos chrzanowy/szczaw/chleb żytniCena festiwalowa 32 zł
- Galareta/golonka wieprzowa/pesto z liści/majonez z czosnkiem niedźwiedzim/prażynka z kaszy jęczmiennej/chleb wiejski Cena festiwalowa 26 zł
- Pierogi słodowe/raki/ wędzony twaróg /sos maślany/koper Cena festiwalowa 34 zł
Restauracja Pod Przykrywką, ul. Więzienna 18/1
- Bulion wegański gotowany ze szparagami 14 zł
- Naczanka Jazłowiecka, tradycyjna babka jajeczna aromatyzowana bulionem grzybowo-cebulowym serwowana z podgrzybkami w sosie 32 zł
- Leczo Wege Mamy Warzywne leczo z białą fasolą tyczną 27 zł
- Pierogi z wiśniami z sosem waniliowym - 23 zł
Przystań & Marina, ul. Księcia Witolda 2
- Przystawka/ Dolnośląskie szparagi | Regionalny owczy ser | Sos maślany /
- Danie Główne/ Dolnośląska kaczka | Rabarbar | Młode orzechy | Gratin z eko warzyw
- Deser / Bergamotka /
Cafe de France, Ratusz 20-22
- Chłodnik pomidorowo-truskawkowy / 14 PLN
- Sałatka/ Szpinak | Arbuz | Truskawki | Tofu | Mięta | Grzanka / 32 PLN
lub
- Makaron tagliatelle / Makaron tagliatelle | Łosoś wędzony | Śmietana z bobu | Pietruszka | Pieprz zielony / 32 PLN
- Deser / Suflet czekoladowy | Beza | Lody / 26 PLN/
Zestaw cena: 52 zł
Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL, Ratusz 10
- Hekele/ Siekany śledź | Żółtko | Grzybek marynowany | Kapary | Ogórek kiszony | Cebula | Olej słonecznikowy | Musztarda | Pieprz zielony | Pieczywo /
- Bigos wrocławski/Czerwona kapusta | Trzy gatunki mięs | Jabłko | Rodzynki | Czerwone wino |Pieczywo /
- Kiełbasa wrocławska na ciepło/ Swojska grillowana kiełbasa | Musztarda | Pieczywo /
Cena za zestaw - 50 zł
Europa na Widelcu 2022
Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią koronawirusa wracamy z kulinarnym świętem Wrocławia – festiwalem „Europa na widelcu” 2022!
Na wielki finał obchodów – europejską biesiadę – zapraszamy w sobotę, 4 czerwca.
Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy. Wcześniej będzie można skosztować festiwalowych smaków w restauracjach, które przygotują na tę okazję specjalne menu, wziąć udział w jarmarku europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych i licznych wydarzeniach towarzyszących.