wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

21°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 12:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!
  4. Wrocław na widelcu 2022 – specjalne menu wrocławskich restauracji podczas Europy na widelcu

Wrocław na widelcu 2022 – specjalne menu wrocławskich restauracji podczas Europy na widelcu

Redakcja www.wroclaw.pl,

Kliknij, aby powiększyć
przez ponad tydzień kilkanaście wrocławskich restauracji zaprasza na specjalne menu zdjęcie ze strony visitwroclaw.eu/art-restauracja
przez ponad tydzień kilkanaście wrocławskich restauracji zaprasza na specjalne menu

Festiwal kulinarny Europa na widelcu to nie tylko wielka europejska biesiada na Rynku – to także szereg wydarzeń towarzyszących. Do wspólnego świętowania zapraszają wrocławskie restauracje, które na tę okazję przygotowały specjalne menu festiwalowe inspirowane europejską kuchnią. Propozycji w ramach „Wrocławia na widelcu” będzie można kosztować od piątku, 27 maja do 5 czerwca.

Reklama

Wyjątkowe dania przygotowali szefowie kuchni z restauracji: Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów - ul. Świdnicka, Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.

Sprawdź, co przygotowały poszczególne lokale!

Restauracja IDA, ul. Łazienna 4

  • Przystawka: Szparagi grillowane | Jajko w koszulce | Emulsja z octem z polskich truskawek
  • Danie główne: Kluska z twarogiem wędzonym i czosnkiem niedźwiedzim | Domowa bułka tarta | Maślanka | Nowalijki
  • Deser: Truskawki a`la romanow - truskawki w likierze pomarańczowym z kremową śmietaną i mięta | Truskawki w czekoladzie przygotowane przez Panią Agnieszkę Platę Partykę – Vroclinki

Restauracja pod Papugami, Sukiennice 9a

  • Przystawka: Szparagi grillowane | Jajko w koszulce | Emulsja z octem z polskich truskawek
  • Danie główne: Kluska z twarogiem wędzonym i czosnkiem niedźwiedzim | Domowa bułka tarta | Maślanka | Nowalijki
  • Deser: Truskawki a`la romanow - truskawki w likierze pomarańczowym z kremową śmietaną i mięta | Truskawki w czekoladzie przygotowane przez Panią Agnieszkę Platę Partykę - Vroclinki

Restauracja Art. Hotel, ul. Kiełbaśnicza 20

Zestaw dla 1 osoby – 80 PLN

  • Zupa z pokrzywy ze szparagami (200 ml) /
  • Pierogi z twarogiem, szparagami i amarantusem (150 g) /
  • Policzki wieprzowe duszone w cydrze z truskawkami i warzywami korzeniowymi (200 g) /

Restauracja Bernard, Rynek 35

Kuchnia roślinna w BERNARDZIE

  • Gazpacho Bernarda / Chłodnik pomidorowy z czerwoną papryką, ogórkiem, cebulką i oliwą ziołową /23 PLN
  • Wegańskie caprese / Domowy wegański ser mozzarella z orzechów nerkowca, podany z pomidorami malinowymi, pesto pietruszkowo-miętowym, oliwą i prażonymi płatkami migdałów / 33 PLN
  • Wegański gzik / Domowy gzik z tofu, ogórków kiszonych, rzodkiewki i szczypiorku, podany z młodymi ziemniakami pieczonymi w soli morskiej / 29 PLN
  • Zielone mielone / Kotlety mielone z brokułów, szpinaku i szparagów, podane z młodymi ziemniakami, sosem jogurtowym, surówką z młodej kapusty oraz salsą ze szparagów i bobu /44 PLN
  • Wegańskie brownie / Brownie wegańskie z rabarbarem i truskawkami / 24 PLN

Restauracja Soczewka, Rynek 20/21

  • Zupa burgerowa / Wołowina | Pomidor | Sałata lodowa | Cebulka prażona | Bułka maślana /
  • Pastrami burger / Burger wołowy | Pastrami | Sos aiolI | Szparagi | Ser pleśniowy | Pomidor malinowy | Pistacje |Bułka cytrynowa /38 PLN
  • Sernik waniliowy / Sernik waniliowy | Polewa z białej czekolady | Owoce sezonowe / 23 PLN

Restauracja Masala, ul. Kuźnicza 3

  • Spicejet /Prosecco | Puree orientalne | Woda gazowana /20 PLN

SMALL PLATES

  • Pani puri (v) /Chrupiące kulki z soczewicy | Ziemianki | Sos miętowy | Sos słodko–ostry /20 PLN

PAPRI CHAAT / Indyjski street food | Słone Mathri | Jogurt | Masala | Granat | Miętowe chutney Chips /20 PLN

BATATA PURI / Słone Mathri | Pomidor | Ziemniaki | Słodki i ostry chutney | Kolendra | Chipsy /20 PLN

AT LUNCH AND LATER

  • Curry Bowl / Mango curry | Ryż basmati lub tradycyjny naan / 42 PLN
  • House Bhindi (v) / Okra w sosie własnym | Tandoori roti / 41 PLN

ALL DAY EVERY DAY

  • Mango lassi/Napój jogurtowy z mango // 10 PLN/

Restauracja Wrocławska, ul. Szewska 59/60

Zestaw degustacyjny pod nazwą #kuchniainspirowanahistorią

#cuisineinspiredbyhistory

  • Hekele - wrocławski tatar ze śledzia
  • Śląskie Niebo z kluskami wrocławskimi
  • Czekoladowe pierożki

Cena za zestaw 50 zł

Restauracja Umami, Rynek 60

  • Bulion z kaczki / Ravioli z kaczką | Szparagi | Parmezan /25 PLN
  • Spring rolls z krewetkami / Krewetki argentyńskie | Szparagi | Marynowane warzywa | Sos orzechowy /29 PLN
  • Cappellacci z zielonymi warzywami // Ziemniaki | Bób | Szparagi | Mięta | Sos maślany / 36 PLN
  • Tagliatelle z mulami / Mule | Krewetki argentyńskie | Sos pomidorowy | Tagliatelle z sepią | Pietruszka /45 PLN
  • Sernik Umami / Twaróg | Pianka karmelowa | Tonka | Ciastko cygaretkowe / 25 PLN

Browar Stu Mostów, ul. Świdnicka 4

  • Ozór cielęcy/seler/pietruszka/sos chrzanowy/szczaw/chleb żytniCena festiwalowa 32 zł
  • Galareta/golonka wieprzowa/pesto z liści/majonez z czosnkiem niedźwiedzim/prażynka z kaszy jęczmiennej/chleb wiejski Cena festiwalowa 26 zł
  • Pierogi słodowe/raki/ wędzony twaróg /sos maślany/koper Cena festiwalowa 34 zł

Restauracja Pod Przykrywką, ul. Więzienna 18/1

  • Bulion wegański gotowany ze szparagami 14 zł
  • Naczanka Jazłowiecka, tradycyjna babka jajeczna aromatyzowana bulionem grzybowo-cebulowym  serwowana z podgrzybkami w sosie 32 zł
  • Leczo Wege Mamy Warzywne leczo z białą fasolą tyczną 27 zł
  • Pierogi z wiśniami z sosem waniliowym - 23 zł

Przystań & Marina, ul. Księcia Witolda 2

  • Przystawka/ Dolnośląskie szparagi | Regionalny owczy ser | Sos maślany /
  • Danie Główne/ Dolnośląska kaczka | Rabarbar | Młode orzechy | Gratin z eko warzyw
  • Deser / Bergamotka /

Cafe de France, Ratusz 20-22

  • Chłodnik pomidorowo-truskawkowy / 14 PLN
  • Sałatka/ Szpinak | Arbuz | Truskawki | Tofu | Mięta | Grzanka /  32 PLN

lub

  • Makaron tagliatelle / Makaron tagliatelle | Łosoś wędzony | Śmietana z bobu | Pietruszka | Pieprz zielony / 32 PLN
  • Deser / Suflet czekoladowy | Beza | Lody / 26 PLN/ 

Zestaw cena: 52 zł

Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL, Ratusz 10

  • Hekele/ Siekany śledź | Żółtko | Grzybek marynowany | Kapary | Ogórek kiszony | Cebula | Olej słonecznikowy | Musztarda | Pieprz zielony | Pieczywo /
  • Bigos wrocławski/Czerwona kapusta | Trzy gatunki mięs | Jabłko | Rodzynki | Czerwone wino |Pieczywo /
  • Kiełbasa wrocławska na ciepło/ Swojska grillowana kiełbasa | Musztarda | Pieczywo /

Cena za zestaw - 50 zł

Europa na Widelcu 2022

Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią koronawirusa wracamy z kulinarnym świętem Wrocławia – festiwalem „Europa na widelcu” 2022!

Na wielki finał obchodów – europejską biesiadę – zapraszamy w sobotę, 4 czerwca.

Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy. Wcześniej będzie można skosztować festiwalowych smaków w restauracjach, które przygotują na tę okazję specjalne menu, wziąć udział w jarmarku europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych i licznych wydarzeniach towarzyszących.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl