wroclaw.pl strona główna

WROCŁAW Na piechotę do Brukseli. Niezwykła podróż Andrija Madżarowa

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!
  4. Wrocław na widelcu 2022 – specjalne menu wrocławskich restauracji podczas Europy na widelcu

Wrocław na widelcu 2022 – specjalne menu wrocławskich restauracji podczas Europy na widelcu

Data publikacji: Autor:

| aktualizacja:

Festiwal kulinarny Europa na widelcu to nie tylko wielka europejska biesiada na Rynku – to także szereg wydarzeń towarzyszących. Do wspólnego świętowania zapraszają wrocławskie restauracje, które na tę okazję przygotowały specjalne menu festiwalowe inspirowane europejską kuchnią. Propozycji w ramach „Wrocławia na widelcu” będzie można kosztować od piątku, 27 maja do 5 czerwca.

Reklama

Wyjątkowe dania przygotowali szefowie kuchni z restauracji: Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów - ul. Świdnicka, Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.

Sprawdź, co przygotowały poszczególne lokale!

Galeria zdjęć

Restauracja IDA, ul. Łazienna 4

  • Przystawka: Szparagi grillowane | Jajko w koszulce | Emulsja z octem z polskich truskawek
  • Danie główne: Kluska z twarogiem wędzonym i czosnkiem niedźwiedzim | Domowa bułka tarta | Maślanka | Nowalijki
  • Deser: Truskawki a`la romanow - truskawki w likierze pomarańczowym z kremową śmietaną i mięta | Truskawki w czekoladzie przygotowane przez Panią Agnieszkę Platę Partykę – Vroclinki

Restauracja pod Papugami, Sukiennice 9a

  • Przystawka: Szparagi grillowane | Jajko w koszulce | Emulsja z octem z polskich truskawek
  • Danie główne: Kluska z twarogiem wędzonym i czosnkiem niedźwiedzim | Domowa bułka tarta | Maślanka | Nowalijki
  • Deser: Truskawki a`la romanow - truskawki w likierze pomarańczowym z kremową śmietaną i mięta | Truskawki w czekoladzie przygotowane przez Panią Agnieszkę Platę Partykę - Vroclinki

Restauracja Art. Hotel, ul. Kiełbaśnicza 20

Zestaw dla 1 osoby – 80 PLN

  • Zupa z pokrzywy ze szparagami (200 ml) /
  • Pierogi z twarogiem, szparagami i amarantusem (150 g) /
  • Policzki wieprzowe duszone w cydrze z truskawkami i warzywami korzeniowymi (200 g) /

Restauracja Bernard, Rynek 35

Kuchnia roślinna w BERNARDZIE

  • Gazpacho Bernarda / Chłodnik pomidorowy z czerwoną papryką, ogórkiem, cebulką i oliwą ziołową /23 PLN
  • Wegańskie caprese / Domowy wegański ser mozzarella z orzechów nerkowca, podany z pomidorami malinowymi, pesto pietruszkowo-miętowym, oliwą i prażonymi płatkami migdałów / 33 PLN
  • Wegański gzik / Domowy gzik z tofu, ogórków kiszonych, rzodkiewki i szczypiorku, podany z młodymi ziemniakami pieczonymi w soli morskiej / 29 PLN
  • Zielone mielone / Kotlety mielone z brokułów, szpinaku i szparagów, podane z młodymi ziemniakami, sosem jogurtowym, surówką z młodej kapusty oraz salsą ze szparagów i bobu /44 PLN
  • Wegańskie brownie / Brownie wegańskie z rabarbarem i truskawkami / 24 PLN

Restauracja Soczewka, Rynek 20/21

  • Zupa burgerowa / Wołowina | Pomidor | Sałata lodowa | Cebulka prażona | Bułka maślana /
  • Pastrami burger / Burger wołowy | Pastrami | Sos aiolI | Szparagi | Ser pleśniowy | Pomidor malinowy | Pistacje |Bułka cytrynowa /38 PLN
  • Sernik waniliowy / Sernik waniliowy | Polewa z białej czekolady | Owoce sezonowe / 23 PLN

Restauracja Masala, ul. Kuźnicza 3

  • Spicejet /Prosecco | Puree orientalne | Woda gazowana /20 PLN

SMALL PLATES

  • Pani puri (v) /Chrupiące kulki z soczewicy | Ziemianki | Sos miętowy | Sos słodko–ostry /20 PLN

PAPRI CHAAT / Indyjski street food | Słone Mathri | Jogurt | Masala | Granat | Miętowe chutney Chips /20 PLN

BATATA PURI / Słone Mathri | Pomidor | Ziemniaki | Słodki i ostry chutney | Kolendra | Chipsy /20 PLN

AT LUNCH AND LATER

  • Curry Bowl / Mango curry | Ryż basmati lub tradycyjny naan / 42 PLN
  • House Bhindi (v) / Okra w sosie własnym | Tandoori roti / 41 PLN

ALL DAY EVERY DAY

  • Mango lassi/Napój jogurtowy z mango // 10 PLN/

Restauracja Wrocławska, ul. Szewska 59/60

Zestaw degustacyjny pod nazwą #kuchniainspirowanahistorią

#cuisineinspiredbyhistory

  • Hekele - wrocławski tatar ze śledzia
  • Śląskie Niebo z kluskami wrocławskimi
  • Czekoladowe pierożki

Cena za zestaw 50 zł

Restauracja Umami, Rynek 60

  • Bulion z kaczki / Ravioli z kaczką | Szparagi | Parmezan /25 PLN
  • Spring rolls z krewetkami / Krewetki argentyńskie | Szparagi | Marynowane warzywa | Sos orzechowy /29 PLN
  • Cappellacci z zielonymi warzywami // Ziemniaki | Bób | Szparagi | Mięta | Sos maślany / 36 PLN
  • Tagliatelle z mulami / Mule | Krewetki argentyńskie | Sos pomidorowy | Tagliatelle z sepią | Pietruszka /45 PLN
  • Sernik Umami / Twaróg | Pianka karmelowa | Tonka | Ciastko cygaretkowe / 25 PLN

Browar Stu Mostów, ul. Świdnicka 4

  • Ozór cielęcy/seler/pietruszka/sos chrzanowy/szczaw/chleb żytniCena festiwalowa 32 zł
  • Galareta/golonka wieprzowa/pesto z liści/majonez z czosnkiem niedźwiedzim/prażynka z kaszy jęczmiennej/chleb wiejski Cena festiwalowa 26 zł
  • Pierogi słodowe/raki/ wędzony twaróg /sos maślany/koper Cena festiwalowa 34 zł

Restauracja Pod Przykrywką, ul. Więzienna 18/1

  • Bulion wegański gotowany ze szparagami 14 zł
  • Naczanka Jazłowiecka, tradycyjna babka jajeczna aromatyzowana bulionem grzybowo-cebulowym  serwowana z podgrzybkami w sosie 32 zł
  • Leczo Wege Mamy Warzywne leczo z białą fasolą tyczną 27 zł
  • Pierogi z wiśniami z sosem waniliowym - 23 zł

Przystań & Marina, ul. Księcia Witolda 2

  • Przystawka/ Dolnośląskie szparagi | Regionalny owczy ser | Sos maślany /
  • Danie Główne/ Dolnośląska kaczka | Rabarbar | Młode orzechy | Gratin z eko warzyw
  • Deser / Bergamotka /

Cafe de France, Ratusz 20-22

  • Chłodnik pomidorowo-truskawkowy / 14 PLN
  • Sałatka/ Szpinak | Arbuz | Truskawki | Tofu | Mięta | Grzanka /  32 PLN

lub

  • Makaron tagliatelle / Makaron tagliatelle | Łosoś wędzony | Śmietana z bobu | Pietruszka | Pieprz zielony / 32 PLN
  • Deser / Suflet czekoladowy | Beza | Lody / 26 PLN/ 

Zestaw cena: 52 zł

Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL, Ratusz 10

  • Hekele/ Siekany śledź | Żółtko | Grzybek marynowany | Kapary | Ogórek kiszony | Cebula | Olej słonecznikowy | Musztarda | Pieprz zielony | Pieczywo /
  • Bigos wrocławski/Czerwona kapusta | Trzy gatunki mięs | Jabłko | Rodzynki | Czerwone wino |Pieczywo /
  • Kiełbasa wrocławska na ciepło/ Swojska grillowana kiełbasa | Musztarda | Pieczywo /

Cena za zestaw - 50 zł

Europa na Widelcu 2022

Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią koronawirusa wracamy z kulinarnym świętem Wrocławia – festiwalem „Europa na widelcu” 2022!

Na wielki finał obchodów – europejską biesiadę – zapraszamy w sobotę, 4 czerwca.

Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy. Wcześniej będzie można skosztować festiwalowych smaków w restauracjach, które przygotują na tę okazję specjalne menu, wziąć udział w jarmarku europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych i licznych wydarzeniach towarzyszących.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama