Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Co kupimy na Jarmarku Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych
Bułgarskie dania i przetwory, regionalne polskie alkohole, rodzime truskawki i szparagi, hiszpańskie oliwki, tradycyjne francuskie potrawy - to tylko część bogatej oferty jarmarku. Każdy miłośnik oryginalnej europejskiej kuchni znajdzie tam coś dla siebie.
Dolnośląskich i europejskich specjałów można nie tylko skosztować na miejscu, ale także zabrać do domu, by dłużej cieszyć się atmosferą i smakiem wrocławskiego kulinarnego święta.
Gdzie kupić, gdzie skosztować europejskich specjałów
- Zapraszamy na południową pierzeję wrocławskiego Rynku, w okolice pomnika Fredry od 1 do 5 czerwca.
- Przed wizytą warto przejrzeć interaktywną mapę jarmarku
Lista wystawców Jarmarku Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych
Bułgaria
- kebabczeta – bułgarskie danie z mielonego mięsa w formie podłużnych kiełbasek – podawane z grilla,
- gjuvecz – zapiekanka sofijska z mięsem i mielonym i cukinią,
- banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.
Turcja
- naturalna chałwa turecka,
- kuchnia turecka – baba ganusz, falafel, smażone warzywa, humus, sigara pierożki, wrap, burak z serem
Litwa
- wędliny surowo suszone zimnym dymem wędzone, chleb żytni ciemny na zakwasie z miodem, kwas chlebny, chałwa słonecznikowa, sękacze, Litewskie starowiejskie receptury.
Polska
- żywność długo dojrzewająca w ofercie wędliny z jagnięciny, dziczyzny, gęsiny cielęciny, wędliny regionalne, regionalne sery, sery wędzone, chleby na zakwasie, pieczywo naturalne, domowe ciasta oraz przetwory,
- tradycyjne wyroby regionalne z jabłek: jabłecznik trzebnicki – cydr tradycyjny, cydr lodowy, naturalny ocet jabłkowy, syrop jabłkowy,
- paprykarz szczeciński „Powrót Króla” z Manufaktury Nemo,
- truskawki, szparagi, kiszonki, miody, makarony, napoje, soki, konfitury, ciastka, pieczywo, zioła, makarony, masła orzechowe, pierniki świdnickie,
- polskie alkohole regionalne – ok. 50 rodzajów, wódki smakowe, destylaty owocowe, nalewki, alkohole ekologiczne, cydr i perry,<
- piwo WRCLW SCHOPS – produkt regionalny, Browar Stu Mostów.
Hiszpania
- oliwki hiszpańskie – sprzedaż i degustacja
- wina hiszpańskie od małych winiarzy
Francja
- żabie udka, ślimaki po burgundzku, małże, naleśniki francuskie, mule po marynarsku, frytki belgijskie
- wina francuskie od małych winiarzy
Włochy
- oryginalne produkty włoskie, sery, wędliny, oliwki, oliwa, słodycze, przetwory,
- wina włoskie od małych winiarzy
Francja, Niemcy
- podpłomyki alzackie Flammkuchen, delikatesy (musztarda, sery), wino,
Grecja
- mrożona grecka kawa frappe, greckie oliwki, pomidory aldoro suszone na słońcu,
- produkty i potrawy greckie, wina
Portugalia
- portugalskie babeczki, pastel de nata, pierogi.
Węgry
- wędliny, przyprawy, pasty, przetwory warzywne,
- na miejscu przyrządzane będą langosze, leczo,
- degustacja gotowych potraw węgierskich,
- wina od małych winiarzy.
Polska, Włochy
- oryginalne, regionalne produkty polskie, produkty koszerne, rum Travatica, whiskey polska, whiskey limitowane i rocznikowe, wódka, likiery,
- kawa ziarnista Turati Espresso, Haliano Tradizione.
Jaka pogoda we Wrocławiu w sobotę 4 czerwca?
Zapowiada się pochmurna sobota i ładniejsza aura w niedzielę we Wrocławiu. Sprawdźcie prognozę pogody na weekend 3-5 czerwca.