wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

14°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 19:55

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Niezbędnik na Wielkanoc 2022 we Wrocławiu
  4. Jak samemu pobłogosławić pokarmy na Wielkanoc?
  5. Europa na widelcu 2022: Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych

Europa na widelcu 2022: Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych

Redakcja www.wroclaw.pl, Ewa Waplak,

Kliknij, aby powiększyć
Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych, stoiska staną na południowej pierzei wrocławskiego Rynku fot. Marek Księżarek/www.wroclaw.pl
Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych, stoiska staną na południowej pierzei wrocławskiego Rynku

Tradycyjnie Europie na widelcu towarzyszy Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych (od 1 do 5 czerwca, piątek-niedziela). To okazja do zakupu wyjątkowych, oryginalnych smakołyków pochodzących z regionu Dolnego Śląska i najdalszych zakątków Europy. 

Reklama

Co kupimy na Jarmarku Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych

Bułgarskie dania i przetwory, regionalne polskie alkohole, rodzime truskawki i szparagi, hiszpańskie oliwki, tradycyjne francuskie potrawy - to tylko część bogatej oferty jarmarku. Każdy miłośnik oryginalnej europejskiej kuchni znajdzie tam coś dla siebie.

Dolnośląskich i europejskich specjałów można nie tylko skosztować na miejscu, ale także zabrać do domu, by dłużej cieszyć się atmosferą i smakiem wrocławskiego kulinarnego święta.

Gdzie kupić, gdzie skosztować europejskich specjałów

  • Zapraszamy na południową pierzeję wrocławskiego Rynku, w okolice pomnika Fredry od 1 do 5 czerwca.
  • Przed wizytą warto przejrzeć interaktywną mapę jarmarku

Lista wystawców Jarmarku Dolnośląskich i Europejskich Produktów Regionalnych

Bułgaria

  • kebabczeta – bułgarskie danie z mielonego mięsa w formie podłużnych kiełbasek – podawane z grilla,
  • gjuvecz – zapiekanka sofijska z mięsem i mielonym i cukinią,
  • banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka. 

Turcja

  • naturalna chałwa turecka,
  • kuchnia turecka – baba ganusz, falafel, smażone warzywa, humus, sigara pierożki, wrap, burak z serem

Litwa

  • wędliny surowo suszone zimnym dymem wędzone, chleb żytni ciemny na zakwasie z miodem, kwas chlebny, chałwa słonecznikowa, sękacze, Litewskie starowiejskie receptury. 

Polska

  • żywność długo dojrzewająca w ofercie wędliny z jagnięciny, dziczyzny, gęsiny cielęciny, wędliny regionalne, regionalne sery, sery wędzone, chleby na zakwasie, pieczywo naturalne, domowe ciasta oraz przetwory,
  • tradycyjne wyroby regionalne z jabłek: jabłecznik trzebnicki – cydr tradycyjny, cydr lodowy, naturalny ocet jabłkowy, syrop jabłkowy,
  • paprykarz szczeciński „Powrót Króla” z Manufaktury Nemo,
  • truskawki, szparagi, kiszonki, miody, makarony, napoje, soki, konfitury, ciastka, pieczywo, zioła, makarony, masła orzechowe, pierniki świdnickie,
  • polskie alkohole regionalne – ok. 50 rodzajów, wódki smakowe, destylaty owocowe, nalewki, alkohole ekologiczne, cydr i perry,<
  • piwo WRCLW SCHOPS – produkt regionalny, Browar Stu Mostów. 

Hiszpania

  • oliwki hiszpańskie – sprzedaż i degustacja
  • wina hiszpańskie od małych winiarzy 

Francja

  • żabie udka, ślimaki po burgundzku, małże, naleśniki francuskie, mule po marynarsku, frytki belgijskie
  • wina francuskie od małych winiarzy 

Włochy

  • oryginalne produkty włoskie, sery, wędliny, oliwki, oliwa, słodycze, przetwory,
  • wina włoskie od małych winiarzy 

Francja, Niemcy

  • podpłomyki alzackie Flammkuchen, delikatesy (musztarda, sery), wino,

Grecja

  • mrożona grecka kawa frappe, greckie oliwki, pomidory aldoro suszone na słońcu,
  • produkty i potrawy greckie, wina

Portugalia

  • portugalskie babeczki, pastel de nata, pierogi.

Węgry

  • wędliny, przyprawy, pasty, przetwory warzywne,
  • na miejscu przyrządzane będą langosze, leczo,
  • degustacja gotowych potraw węgierskich,
  • wina od małych winiarzy.

Polska, Włochy

  • oryginalne, regionalne produkty polskie, produkty koszerne, rum Travatica, whiskey polska, whiskey limitowane i rocznikowe, wódka, likiery,
  • kawa ziarnista Turati Espresso, Haliano Tradizione.

Jaka pogoda we Wrocławiu w sobotę 4 czerwca?

Zapowiada się pochmurna sobota i ładniejsza aura w niedzielę we Wrocławiu. Sprawdźcie prognozę pogody na weekend 3-5 czerwca.

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl